Με ρουκέτες και επιδρομές η «πρεμιέρα» της νέα πενθήμερης εκεχειρίας στη Γάζα

Ταραγμένο ήταν το ξεκίνημα της νέας πενθήμερης εκεχειρίας που συμφωνήθηκε την τελευταία στιγμή για τη Γάζα: Τη σύγχυση των πρώτων ωρών ενέτειναν ρουκέτες που έπεσαν σε ισραηλινά εδάφη, στις οποίες η ισραηλινή αεροπορία απάντησε με πλήγματα. Αρνείται η Χαμάς την εκτόξευση ρουκετών και κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση της εκεχειρίας. Δεν υπήρξαν θύματα από καμία πλευρά.

Tα ισραηλινά ΜΜΕ μεταδίδουν πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου ενημέρωσε τα ξημερώματα την υπόλοιπη κυβέρνηση ότι το Ισραήλ συμφώνησε στην ανανέωση της εκεχειρίας για πέντε ημέρες. Αξιωματούχοι που επικαλείται η Haaretz αναφέρουν ωστόσο ότι το Ισραήλ περιμένει να αξιολογήσει την αντίδραση της Χαμάς στα επεισόδια μετά τα μεσάνυχτα.

Παρά τις ταραγμένες πρώτες ώρες ωστόσο, η εκεχειρία μοιάζει μέχρι στιγμής να τηρείται.

Μέλη της παλαιστινιακής αποστολής ανέφεραν ότι θα επιτρέψουν το βράδυ του Σαββάτου στο Κάιρο για να συνεχιστούν την Κυριακή οι συνομιλίες.

Η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων για μόνιμη συμφωνία παραμένει όμως δύσκολη. Στις συνομιλίες που γίνονται με τη διαμεσολάβηση του Καΐρου, η Χαμάς ζητά πλήρη άρση του αποκλεισμού της Γάζας για μόνιμη συμφωνία.

Εξαιτίας των πολλών δυσκολιών, αρκετά σημεία φαίνεται να μετατίθενται σε μεταγενέστερο χρόνο. Οι πρώτες αναφορές δίνουν την εικόνα σχετικά θετικού εδάφους για χαλάρωση ορισμένων πλευρών του αποκλεισμού, ενώ σημεία όπως η επανακατασκευή λιμανιού στη Γάζα και η κατασκευή αεροδρομίου βρίσκει αντίθετο το Ισραήλ και η συζήτησή του μετατίθεται για αργότερα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.