Τζιχαντιστές αποκεφάλισαν «on camera» αμερικανό δημοσιογράφο

Σόκαρε το Διαδίκτυο βίντεο που δείχνει τον αποκεφαλισμό του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από ενόπλους του Ισλαμικού Κράτους, ως «εκδίκηση» των τζιχαντιστών στις επιδρομές των ΗΠΑ εναντίον θέσεών τους στο Ιράκ. Η Ουάσινγκτον αναφέρει ότι εξετάζει τη γνησιότητα του βίντεο. Ο Φόλεϊ είχε απαχθεί πριν από σχεδόν δύο χρόνια από τη Συρία.

Στο φρικιαστικό βίντεο, ο ένοπλος απευθύνεται στην αμερικανική κυβέρνηση και την καλεί να σταματήσει τα πλήγματα στους τζιχαντιστές. Μετά το «κήρυγμα», πιάνει το κεφάλι του ομήρου και τον αποκεφαλίζει με ένα μαχαίρι.

Στο τέλος, οι τζιχαντιστές «επιδεικνύουν» το ακέφαλο σώμα του ομήρου με το κομμένο κεφάλι του το ποθετημένο στην πλάτη του. Έπειτα, ο τζιχαντιστής παρουσιάζει δεύτερο όμηρο, λέγοντας πως «η ζωή του θα εξαρτηθεί από την επόμενη απόφαση» του Μπαράκ Ομπάμα.

Οι αμερικανές αρχές εξετάζουν τη γνησιότητα του βίντεο και ό,τι στοιχεία μπορούν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση των δραστών. Το βίντεο έχει εν τω μεταξύ αποσυρθεί από το Διαδίκτυο, εξαιτίας των σκληρών σκηνών που περιέχει.

Οι ένοπλοι έχουν φορέσει στον Φόλεϊ, όπως και σε δεύτερο αιχμάλωτο που εμφανίζεται αργότερα, πορτοκαλί στολή που φαίνεται σκόπιμα να μοιάζει με εκείνες στο Γκουαντάναμο. Ο άνδρας που εμφανίζεται στο βίντεο μιλά αγγλικά με βρετανική προφορά, και έτσι το Λονδίνο ανέφερε ότι ερευνά τις βάσεις δεδομένων του για κρατούμενους του Γκουαντάναμο που ενδεχομένως να έχουν ζήσει στη Βρετανία.

Ο 40χρονος Τζέιμς Ράιτ Φόλεϊ είχε πάει στη Συρία ως συνεργάτης της αμερικανικής GlobalPost και ελεύθερος συνεργάτης του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Απήχθη το Νοέμβριο του 2012 από ζώνη που τότε γίνονταν μάχες μεταξύ συριακού στρατού και των ετερόκλητων ομάδων αντικαθεστωτικών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.