Οι 38 που αιφνιδίασαν το Μαξίμου

Η χθεσινή κίνηση των 38 βουλευτών της Ν.Δ. να στείλουν επιστολή στον Πρωθυπουργό ζητώντας επί της ουσίας στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που έρχεται προς συζήτηση και ψήφιση στο Β΄ θερινό τμήμα της Βουλής την επόμενη εβδομάδα, να προβλέπεται και η ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Ποντίων, εισάγει στο εσωκομματικό σκηνικό της Ν.Δ., δύο νέα χαρακτηριστικά.
Το πρώτο ότι μεταξύ των 38 συνυπάρχουν καραμανλικοί, σαμαρικοί, πρώην υπουργοί, δυσαρεστημένοι του ανασχηματισμού και βουλευτές υπεράνω πάσης υποψίας. Χαρακτηριστικό το οποίο, σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, «χρήζει ιδιαίτερης προσοχής» διότι υπερβαίνει τους συνηθισμένους και δικαιολογημένους έως ένα σημείο εσωκομματικούς διαγκωνισμούς και δείχνει «κοινοβουλευτική κόπωση», απόρροια της πίεσης που δέχονται οι βουλευτές από τους ψηφοφόρους τους.
Το δεύτερο ότι για πρώτη φορά η επιστολή έχει αποδέκτη όχι τους υπουργούς, όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. «Και αυτό λέει πολλά», συνεχίζει το ίδιο στέλεχος. Η κίνηση των 38 πάντως δεν προκάλεσε και τα καλύτερα των συναισθημάτων στο Μαξίμου το οποίο προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των λανθασμένων χειρισμών στον ΕΝΦΙΑ. Άλλωστε έχουν περάσει μόλις 15 ημέρες από τότε που 27 βουλευτές της Ν.Δ., με ερώτησή τους στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, χαρακτήριζαν απαράδεκτες τις χρεώσεις του ΕΝΦΙΑ.
Υπό αυτές τις συνθήκες ο Πρωθυπουργός, ο οποίος επιστρέφει σήμερα από τις θερινές του διακοπές, θα πρέπει πρώτα να λύσει το πρόβλημα με το αντιρατσιστικό, με τον ΕΝΦΙΑ και τα αναδρομικά των ενστόλων και μετά να ξεκινήσει τον σχεδιασμό για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα στο Παρίσι και τις εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ.
Πολλοί εντός της Κ.Ο. της ΝΔ σημειώνουν ότι οι αντιδράσεις για τον ΕΝΦΙΑ, για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, η «κόντρα» με τους ένστολους -η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, απέστειλε εξώδικο στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη- και το κλίμα στην κοινωνία με την υπερφορολόγηση, ακυρώνουν επί της ουσίας και τις όποιες πρωτοβουλίες για την επιστροφή πρώην στελεχών στο κόμμα όπως ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο Πάνος Καμμένος, ο Βύρωνας Πολύδωρας και ο Χρήστος Ζώης.
Είναι τα ίδια στελέχη που ζητούν εδώ και τώρα την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε «να μη χαθεί οριστικά η επαφή με την εκλογική βάση του κόμματος» αντιλαμβανόμενοι ότι το κλίμα στην κοινωνία εν όψει τους δύσκολου φθινοπώρου και του ακόμη πιο δύσκολου χειμώνα είναι κάτι παραπάνω από εκρηκτικό.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.