Σειρά επαφών Βενιζέλου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Στην επίσημη έναρξη των εργασιών της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, παρέστη ο Ευ.Βενιζέλος. Όπως κάθε χρόνο, πρώτοι ομιλητές ήταν ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της ΓΣ και οι πρόεδροι της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ και των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

«Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είναι μια ευκαιρία πολλών και πυκνών διμερών επαφών. Σήμερα είδα κατά σειρά τους συναδέλφους μου της Αλγερίας, του Μαυροβουνίου, του Ιράν και θα συνεχίσουμε με την Ινδή συνάδελφό μου.

» Αύριο, έχουμε την καθιερωμένη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό μου και την Παρασκευή την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου και τη διμερή μας συνάντηση με την Αίγυπτο.

»Βλέπουμε όλα τα θέματα, όχι μόνο σε διμερές, αλλά και σε περιφερειακό και σε διεθνές επίπεδο και έχουμε, αυτή τη στιγμή, πληροφορίες και εκτιμήσεις από πολλές οπτικές γωνίες, οι οποίες μας επιτρέπουν να διαμορφώσουμε όχι μόνο τις εθνικές μας επιλογές αλλά να συμβάλουμε και στην επεξεργασία των θέσεων της ΕΕ» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι το βράδυ (τοπική ώρα) στο Ευρωατλαντικό δείπνο, θα γίνει συζήτηση των «28» ΥΠΕΞ της ΕΕ με τους «28» ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.

«Πολλοί από εμάς συμπίπτουμε, αλλά υπάρχουν χώρες, όπως για παράδειγμα η Κύπρος, που είναι στην ΕΕ και όχι στο ΝΑΤΟ, ή όπως η Τουρκία, που είναι στο ΝΑΤΟ αλλά όχι στην ΕΕ Και αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, για πολλούς λόγους, είναι ένα πολύ σημαντικό φόρουμ, που αξιοποιούμε κάθε φορά και θα το κάνουμε και σήμερα» κατέληξε.

Την Πέμπτη, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην υπουργική Εβδομάδα της 69ης Γενικής Συνέλευσης θα παραθέσει πρόγευμα εργασίας στους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, την περιοδική προεδρία του οποίου ασκεί για το τρέχον εξάμηνο η Ελλάδα.

Ο κ. Βενιζέλος θα έχει στη συνέχεια συνάντηση με το νέο ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας που διοργανώνει η αλβανική προεδρία της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.