Ένταση εν όψει κατεδάφισης καταυλισμού των Ρομά

Ένταση επικρατεί από νωρίς το πρωί της Τρίτης στη λεωφόρο Μεσογείων, στο ύψος του Νομισματοκοπείου στο Χαλάνδρι, όπου εντός της ημέρας έχει προγραμματιστεί η κατεδάφιση του καταυλισμού των Ρομά.

Στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί κάτοικοι του καταυλισμού, που καίνε λάστιχα και κάδους απορριμμάτων. Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μόνο από την αριστερή λωρίδα.

Οι Ρομά, που κατοικούν στο σημείο εδώ και 40 χρόνια, αντιδρούν στη μετεγκατάστασή τους στην περιοχή «Πεύκο Πολίτη» στα Μέγαρα. Να σημειωθεί ότι σήμερα, Τρίτη, αναμένεται η δικαστική απόφαση επί της προσφυγής που έχει κατατεθεί κατά της μετεγκατάστασης του καταυλισμού.

Να επικρατήσει ψυχραιμία ζήτησε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, μιλώντας στον Βήμα 99,5.

Παράλληλα, με έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ο κ. Ρούσσος τονίζει ότι ο προβλεπόμενος χώρος για τη μετεγκατάσταση των Ρομά «είναι παντελώς ακατάλληλος και ανέτοιμος για να υποδεχτεί τις οικογένειες των Ρομά Χαλανδρίου στα μέλη των οποίων περιλαμβάνονται και πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι».

Υπογραμμίζει ότι η τοποθεσία βρίσκεται στο Όρος Πατέρα, σε υψόμετρο 750 μέτρων, όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, δεν υπάρχουν σχολεία και άλλες βασικές υποδομές, όπως δίκτυο ύδρευσης ή ηλεκτρισμού.

«Θεωρούμε αναγκαία την αναβολή των εργασιών κατεδάφισης του καταυλισμού Ρομά Χαλανδρίου ώστε να καταστεί δυνατή με επάρκεια χρόνου η εξεύρεση λύσης από τους αρμόδιους φορείς, λύσης ομόφωνης με την ελληνική και διεθνή νομοθεσία για την ευπαθή ομάδα των Ρομά και τις αρχές του Κράτους Δικαίου» επισημαίνει ο δήμαρχος Χαλανδρίου.

Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλης Αγγελάκας σε διαδοχές συναντήσεις που είχε τη Δευτέρα με εκπροσώπους των Ρομά και με τον δήμαρχο Χαλανδρίου, επέμεινε στην εκτέλεση απόφασης για την κατεδάφιση του καταυλισμού, τονίζοντας ότι ο καταυλισμός μετεγκατάστασης είναι έτοιμος να δεχτεί τις οικογένειες των Ρομά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.