«Μαχαίρι» στις συντάξεις θέλει η τρόικα

Επιμένει η τρόικα στις πιέσεις για αναπροσαρμογές στο ύψος των συντάξεων, θεωρώντας πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος ελέγχου των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων. Ωστόσο η Κυβέρνηση διαφωνεί και ξεκαθαρίζει πως οι συντάξεις πρέπει να διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης θα έχει σήμερα στις 6 το απόγευμα νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών με βασικό αντικείμενο τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο υπουργός παρέδωσε χθες στην τρόικα την μελέτη του ΚΕΠΕ που προτείνει μη δεσμευτικά σενάρια αναφορικά με οργανωτικές και λειτουργικές διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφαλίσεως. ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ ενημερώθηκαν επίσης ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα εκδοθεί και υπουργική απόφαση για το διαχειριστικό έλεγχο και το κλείσιμο όλων των ισολογισμών των Ταμείων προηγούμενων ετών.

Σημειώνεται πως το Μνημόνιο προβλέπει την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2015 στο Δημόσιο και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε το τελικό ποσό θα προκύπτει από το άθροισμα της βασικής σύνταξης (360 ευρώ) και της αναλογικής σύνταξης (έτη ασφάλισης) να διαμορφωθεί σε βάθος χρόνου στο 65% για όλους τους ασφαλισμένους.

Ωστόσο οι αναλογιστικές μελέτες για τα ταμεία της κύριας ασφάλισης θα είναι έτοιμες στα τέλη Οκτωβρίου, δηλαδή κατά το «δεύτερο γύρο» της αξιολόγησης των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, κάτι που σημαίνει ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο πρώτο 10ημερο του Νοεμβρίου.

Τέλος, ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε χθες τους κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) για τις συζητήσεις της κυβέρνησης με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) και τους κοινωνικούς εταίρους στην Γενεύη, καταθέτοντας τις σχετικές γνωμοδοτήσεις του διεθνούς οργανισμού για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, για την ανταπεργία των εργοδοτών, αλλά και για τις αλλαγές στον τρόπο προκηρύξεως των απεργιών. Αυτοί επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν άμεσα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.