Κλείνει ο πρώτος γύρος αξιολόγησης με συνάντηση τρόικας – Χαρδούβελη

Στις 9.30 το πρωί της Τρίτης συναντώνται ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης με την τρόικα για τρίτη και τελευταία φορά σε αυτή την πρώτη φάση της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται Το Βήμα, οι επικεφαλής της τρόικας, Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), αναχωρούν από την Αθήνα αμέσως μετά τη συνάντηση, αφήνοντας πίσω τα τεχνικά κλιμάκια. Η τριμερής θα επιστρέψει μετά την ανακοίνωση των stress test των τραπεζών (πιθανόν) στις 26 Οκτωβρίου.

Στις 13.30 ο υπουργός Οικονομικών μιλάει σε οικονομικό συνέδριο (στην 2η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών με θέμα «Ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας- Η πορεία προς την ανάπτυξη») σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Πίεση με διαρροές

Η συνάντηση με την τρόικα γίνεται μια ημέρα μετά την κατάθεση του Προϋπολογισμού στη Βουλή και εν μέσω πληροφοριών που μετέφερε την Δευτέρα το πρακτορείο Bloomberg σύμφωνα με τις οποίες «ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η Ελλάδα δεν πείθει τους δανειστές για έξοδό της από το μνημόνιο».

Το πρακτορείο, επικαλούμενο τις απόψεις δύο ανώνυμων αξιωματούχων «με γνώση του θέματος», αναφέρεται στην πρόοδο των μεγεθών του προϋπολογισμού, αλλά εκτιμά ότι «η βελτίωση των συγκεκριμένων οικονομικών μεγεθών της Ελλάδας δεν πείθει τους εταίρους να δεχθούν το σχέδιο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για έξοδο από τα μνημόνια στα τέλη του 2014».

Οι πιστωτές της Ελλάδας θα προτιμούσαν να υπάρχει ένα αξιόπιστο ανάχωμα στην περίπτωση που οι συνθήκες της αγοράς επιδεινωθούν, αναφέρουν οι αξιωματούχοι στο Bloomberg. Οι απόψεις αυτές έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τη γραμμή της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών.

Εν τω μεταξύ, αρνητικό πρόσημο για την πρώτη αυτή «κάθοδο» της τρόικας στην Αθήνα προκύπτει από το γεγονός ότι η σύσκεψη της τρόικας την Δευτέρα με τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησης δεν κατέληξε σε συμφωνία για μια κοινά αποδεκτή ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» και τα χρέη σε εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.