Φοιτητές απέκλεισαν στην πρυτανεία τη σύγκλητο του ΕΚΠΑ

Τη διακοπή της συνεδρίασης της συγκλήτου στο Πανεπιστημίο Αθηνών αποφάσισε ο πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης, το πρωί της Πέμπτης, όταν μέσα στην αίθουσα εισήλθαν περίπου 30 φοιτητές.

Σημειώθηκε ένταση μεταξύ των φοιτητών και του πρύτανη, που ζήτησε από τους φοιτητές να αποχωρήσουν, τονίζοντας ότι παρανόμως βρίσκονται στην αίθουσα.

Οι φοιτητές αρνήθηκαν να φύγουν και ο κ. Φορτσάκης διέκοψε τη συνεδρίαση, ενώ προειδοποίησε ότι θα καλέσει την αστυνομία. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φοιτητές δεν επέτρεπαν στον ίδιο και στα άλλα μέλη της συγκλήτου να αποχωρήσει από την αίθουσα.

Ο πρύτανης τόνισε στους φοιτητές ότι δεν πρόκειται να ξαναμπούν στην πρυτανεία και -σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ- προανήγγειλε την κατάθεση μηνύσεων.

Οι φοιτητές, που αντιδρούν στο θέμα της φύλαξης και του ελέγχου της εισόδου στο Πανεπιστήμιο, ζήτησαν να συμμετέχουν στη συνεδρίαση της συγκλήτου που θα εξέταζε το ζήτημα, όπως και το θέμα των «αιώνιων» φοιτητών και της καθαριότητας.

Τα μέλη της Συγκλήτου παρέμειναν αποκλεισμένα επί περίπου μία ώρα στην αίθουσα, από τους φοιτητές που ζητούσαν να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση με το αίτημα να εκπροσωπηθούν όλες οι φοιτητικές παρατάξεις.

Αντίθετα, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ.Φορτσάκης, είχε ζητήσει να συμμετάσχουν ένας ή δύο φοιτητές προκειμένου να θέσουν τα αιτήματά τους για τα διάφορα θέματα που τους απασχολούν.

Τελικά, τόσο τα μέλη της συγκλήτου, όσο και οι φοιτητές αποχώρησαν από την πρυτανεία.

Η ένταση πυροδοτήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες, όταν οι πρυτανικές αρχές αποφάσισαν να ασφαλίσουν το ιστορικό κτίριο έπειτα από πληροφορίες ότι ομάδα φοιτητών σκόπευε να προχωρήσει σε κατάληψη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανάθεση της φύλαξης των εγκαταστάσεων σε ιδιωτική εταιρεία. Οι πόρτες παρέμειναν κλειστές επί σειρά ημερών προκαλώντας την αντίδραση και των διοικητικών υπαλλήλων, που εργάζονται στο κτίριο της πρυτανείας.

Η πρόθεση των πρυτανικών αρχών να εγκατασταθεί σύστημα ελέγχου πρόσβασης στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ όξυνε περαιτέρω το κλίμα, όπως και η καταγγελία του πρύτανη περί εισόδου τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην πρυτανεία χωρίς άδεια. Ομάδα φοιτητών προχώρησε σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου, η οποία και έληξε την περασμένη Πέμπτη, ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης του Συγκλήτου.

Οι φοιτητές προγραμματίζουν για αύριο, Παρασκευή, στις 15:00 εκδήλωση στη Νομική Σχολή με τη συμμετοχή συνδικαλιστών (ΑΔΕΔΥ, ΟΔΠΤΕ, ΕΚΑ, ΠΟΣΔΕΠ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΕΣΗΕΑ, ΔΣΑ), διοικητικών υπάλληλων, φοιτητών και διδασκόντων του ΕΚΠΑ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.