Το ισχυρό δολάριο πιέζει τα ομόλογα της ευρώ – περιφέρειας

Ανοδικά συνεχίζει να κινείται το δολάριο έναντι του ευρώ λίγες ώρες μετά και την ανακοίνωση της ολοκλήρωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE) από την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Η ενίσχυση του δολαρίου επηρεάζει αρνητικά τα πάγια που αποτιμώνται σε ευρώ, όπως μετοχές και ομόλογα.

Στις ασιατικές αγορές το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου στο 1,2590, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 6 Οκτωβρίου. Σημειώνεται πως πριν την ανακοίνωση της Fed η ισοτιμία ευρώ δολαρίου ήταν στο 1,2727, ήτοι μέσα σε λίγες ώρες κατέγραψε πτώση 0,9% περίπου.

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος η ανακοίνωση της Fed τροφοδοτεί τις προσδοκίες της αγοράς για υψηλότερα επιτόκια μέσα στο 2015, καθιστώντας το δολάριο πιο ελκυστικό για τους επενδυτές.

Η δυνητική αύξηση των αποδόσεων των παγίων που αποτιμώνται σε δολάρια τροφοδότησε χθες νέες ρευστοποιήσεις στα ομόλογα της περιφέρειας της ζώνης του ευρώ. Είναι ενδεικτικό πως η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αναρριχήθηκε από το 7,5%, στο 7,7%, ενώ σήμερα Πέμπτη, υποχωρεί εκ νέου στο 7,5%. Η εξέλιξη αυτή δείχνει πώς οι επιλεκτικές ρευστοποιήσεις των επενδυτών στα πλαίσια αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων συνεχίζονται.

Θ.Κ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.