Αγωνία για τη συμφωνία της επόμενης ημέρας

Σε λιγότερο από δύο μήνες θα υπάρξει «συνολική συμφωνία» με την πλευρά των δανειστών για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας. Στην εκτίμηση αυτή προέβη κυβερνητικό στέλεχος αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση στο Βερολίνο του Γκίκα Χαρδούβελη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπου ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, όπως έγραψε και η Deutsche Welle, παρουσίασε τα πρώτα σχέδια της κυβέρνησης όσον αφορά την προληπτική γραμμή στήριξης.
Σύμφωνα μάλιστα με το ίδιο στέλεχος, με δεδομένο ότι η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους, αφενός διότι το υπάρχον πρόγραμμα λήγει την 1η/1/2015 αφετέρου διότι η κυβέρνηση επείγεται λόγω προεδρικής εκλογής, το πολιτικό σύστημα της χώρας «συμπεριφέρεται σαν τον τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι».
Αυτό που προκύπτει από τις μέχρι τώρα επαφές με την πλευρά των δανειστών, λέει κυβερνητική πηγή, είναι ότι για να υπάρξει η όποια συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί η υπάρχουσα αξιολόγηση, η πορεία της οποίας θα είναι το βασικό θέμα της σημερινής συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.
Το αν και πόσο η κυβέρνηση θα επιμείνει στις θέσεις της, με δεδομένες και τις «κόκκινες» γραμμές του ΠΑΣΟΚ σε μια σειρά από θέματα είναι «το κεντρικό ζητούμενο των επομένων ημερών». Στην παρούσα φάση μια σημαντική μερίδα στελεχών της Ν.Δ. και η πλειοψηφία των μελών της κυβέρνησης θεωρεί ότι πρόκειται για θέματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα και ότι η ελληνική πλευρά πολύ δύσκολα μπορεί να κάνει πίσω χωρίς να διακινδυνεύσει τη συμφωνία για την επόμενη μέρα. Ωστόσο η κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και η δημοσκοπική του κατάρρευση, σε συνδυασμό με το υπαρκτό ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες καθιστούν απαγορευτική «την παράδοση άνευ όρων στις απαιτήσεις της τρόικας», παραδέχεται «γαλάζιος» βουλευτής.
Στη σημερινή συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου αναμένεται να συζητηθεί και το πρόσωπο του αντικαταστάτη του κ. Αβραμόπουλου, ενώ το ενδεχόμενο ενός μίνι ανασχηματισμού δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες κυρίως λόγω των τριβών που θα προκληθούν στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ..
Δείγμα της «αγωνίας» του Μαξίμου είναι και η χθεσινή αιφνιδιαστική συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, πέρα από τα επικοινωνιακά οφέλη της συνάντησης ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Καραμανλή να «βοηθήσει» στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα βουλή.
Ωστόσο ερωτηματικά προκαλεί σημερινή δήλωση στον Βήμα fm του βουλευτή της Ν.Δ. και εκ των συνομιλητών του Κώστα Καραμανλή, Γιώργου Βλάχου ότι ο πρώην πρωθυπουργός «δεν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή».

Η αντιπολίτευση καραδοκεί
Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί σήμερα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα. Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να ενημερώσει τον κ. Τσίπρα για τα stress test των τραπεζών.
Οι σχέσεις βέβαια των δύο ανδρών έχουν γνωρίζει και περιόδους μεγάλης έντασης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να έχει καταθέσει τον περασμένο Μάρτιο «πρόταση δυσπιστίας» εναντίον του, χαρακτηρίζοντάς τον «κύριο εκτελεστή του συμβολαίου θανάτου κατά της ελληνικής κοινωνίας και των ελλήνων πολιτών».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.