ΥΠΟΙΚ: Οι πιστωτές θα εξακολουθούν να έχουν μοχλούς πίεσης

Στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο Βερολίνο, αλλά και στους φόβους των πιστωτών, αναφέρεται ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Deutsche Welle.
Η σχέση της Ελλάδας με τους πιστωτές βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση, παρατηρεί η DW, σημειώνοντας πως το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης ολοκληρώνεται, η τρόικα προετοιμάζει την τελική αξιολόγηση και η Ελλάδα θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους εταίρους της το τι μέλλει γενέσθαι.
Η μελλοντική οικονομική πορεία της χώρας ήταν και το αντικείμενο της συνάντησης στο Βερολίνο του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με το Γερμανό ομόλογό του.
Θα πρέπει να πειστούν οι πολίτες
Στη συνάντηση δεν συζητήθηκε η αξιολόγηση της τρόικας, διευκρίνισε στη συνέντευξή του o κ. Χαρδούβελης. Έγινε όμως μια αναδρομή στην πορεία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, από τότε που έχει συμφωνηθεί μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, εστίασε την προσοχή του συνομιλητή του σε ένα θέμα που αποτέλεσε και το «κομβικό σημείο» της όλης συζήτησης: η αποδοχή των μεταρρυθμίσεων από τον ελληνικό λαό. Μπορεί κανείς να τις ξεκινήσει, υποστήριξε ο κ. Χαρδούβελης, αλλά για να έχουν συνέχεια θα πρέπει να γίνουν «κτήμα» του. Το ζητούμενο είναι, πως κανείς το πετυχαίνει.
«Θα γίνουν κτήμα, εάν ο κόσμος δει λεφτά στην τσέπη του και επιτέλους καταλάβει ότι όλη αυτή η προσπάθεια είχε ένα αίσιο τέλος. Θα συνδέσει την πορεία αυτή και τις μεταρρυθμίσεις με το αίσιο τέλος και το γεγονός ότι η χώρα αναπτύσσεται και η ανεργία μειώνεται. Και σιγά σιγά θα θέλει να φτιάξει το κράτος του, να φτιάξει τους θεσμούς. Θα θέλει να βλέπει την εφορία να λειτουργεί, θα θέλει να βλέπει τη δικαστική εξουσία να απονέμει δικαιοσύνη γρήγορα, θα θέλει να βλέπει διαφάνεια, να πάψει να υπάρχει το μπαξίσι στις υπηρεσίες, να δουλεύει σωστά το δημόσιο. Όλα αυτά όλοι τα θέλουμε αλλά ποτέ δεν τα προσπαθήσαμε να τα καταφέρουμε. Τώρα σιγά σιγά τα καταφέρνουμε», είπε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.
Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε κατά τον κ. Χαρδούβελη την καλύτερη εγγύηση για την επιτυχία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «μόνο όταν οι Έλληνες πολίτες πουν οι ίδιοι ότι θέλουμε τις μεταρρυθμίσεις, τότε μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχα ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα παρθούν πίσω, ότι δεν θα επανέρθουμε στα προηγούμενα».
Η έξωθεν πίεση θα διατηρηθεί
Όσο βάσιμη κι αν είναι αυτή η εκτίμηση, η ιδέα ότι η Ελλάδα θα βγει από το καθεστώς του μνημονίου και δεν θα υφίσταται πλέον τον έλεγχο αλλά και την έξωθεν πίεση να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις, προκαλεί μάλλον εφιάλτες στους πιστωτές. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Γερμανία θα προτιμούσε τη συνέχιση της καταβολής δόσεων από το ΔΝΤ για το 2015 και 2016, και σε περίπτωση ανάγκης, ένα τρίτο δανειακό πακέτο για την Ελλάδα.
Πάντως, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Χαρδούβελης, δεν τέθηκε θέμα στη συζήτηση για τρίτο πακέτο. «Η κουβέντα ήταν για το περιεχόμενο της (προληπτικής) γραμμής στήριξης και το τι συνάδει αυτή τη γραμμή στήριξης.»
Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκαν και οι φόβοι ων πιστωτών ότι σε περίπτωση που αποδεχτούν την ελληνική πρόταση αυξάνεται ο κίνδυνος να ατονήσει το ενδιαφέρον για μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Χαρδούβελης αντιμετώπισε αυτούς τους ενδοιασμούς, αναδεικνύοντας σειρά από μοχλούς πίεσης που αντικειμενικά θα εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια των πιστωτών. Ένας από αυτούς αφορά τα κέρδη που έχουν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από έσοδα του προγράμματος ”Securities Markets Programme” της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα.
«Είναι αρκετά δισεκατομμύρια, είναι πάνω από 6 δισεκατομμύρια τα επόμενα χρόνια. Για αυτά μπορούν να πουν: αφού δεν συνεχίζεις τις μεταρρυθμίσεις δεν σου τα δίνουμε. Άρα είναι ένας μοχλός πίεσης. Υπάρχουν και αντίστοιχοι μοχλοί πίεσης. Έναν από αυτούς ανέφερα στον κ. Σόιμπλε. Δεν θα ήθελα να πω τις λεπτομέρειες επειδή δεν είναι κάτι που έχει συζητηθεί ευρέως», ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης.
«Οι Έλληνες ζητούν επιβράβευση»
Τέλος, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ανέφερε στον ομόλογό του και το ζήτημα των ελαφρύνσεων για το ελληνικό χρέος. Στην ερώτηση της Deutsche Welle αν ο κ. Σόιμπλε έδειξε κατανόηση για αυτό το ελληνικό αίτημα ο κ. Χαρδούβελης απάντησε: «Φυσικά και θέλει να βοηθήσει. Κατάλαβε και αυτός, πιστεύω, του το ανέφερα, ότι και η Ελλάδα, τώρα που τελειώνει το πρόγραμμα και τελειώνει επιτυχώς, θέλει μια επιβράβευση για την όλη προσπάθεια».
«Και οι πιστωτές μας και οι αγορές θέλουν να κλείσει το θέμα του χρέους. Εάν κλείσει το θέμα του χρέους και δεν υπάρξει αβεβαιότητα, εγώ πιστεύω ότι και τα σπρεντ, τα επιτόκια που πληρώνει η ελληνική κυβέρνηση στην αγορά, θα μειωθούν», πρόσθεσε.
Πάντως, η συζήτηση για τη μέτα-μνημόνιο εποχή βρίσκεται ακόμη στην αρχή, παρατηρεί η Deutsche Welle και προσθέτει: «Το σίγουρο είναι ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες ώστε να προσεγγίσουν οι εταίροι τις θέσεις της για μια προληπτική γραμμή στήριξης. Αυτή η προσπάθεια αφορά κυρίως τη Γερμανία».
Πηγή: Deutsche Welle

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.