Μπουρκίνα Φάσο: Εικόνα γενικού χάους στην πρωτεύουσα – Στις φλόγες η Βουλή

Οργισμένοι για τα σχέδια παράτασης της 27χρονης θητείας του προέδρου της Μπουρκίνα Φάσο διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο κτήριο του κοινοβουλίου της χώρας.
Ανταποκριτές διεθνών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι τόσο το δημαρχείο της πρωτεύουσας Ουαγκαντούγκου, όσο και τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος έχουν επίσης τυλιχτεί στις φλόγες.
Τεράστιο πλήθος κινείται προς το προεδρικό μέγαρο, ενώ το βασικό αεροδρόμιο της πόλης έχει κλείσει.
Οι βουλευτές ακύρωσαν την προγραμματισμένη ψηφοφορία για την αναθεώρηση του συντάγματος, η οποία θα επέτρεπε στον πρόεδρο Μπλεζ Κομπαορέ να διεκδικήσει και νέα προεδρική θητεία στις εκλογές του 2015.
Πέντε άνθρωποι έχουν επιβεβαιωμένα χάσει τη ζωή τους από το μεσημέρι, σε μια από τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες ενάντια στο καθεστώς του κ. Κομπαορέ.
Ο στρατός έκανε νωρίτερα χρήση σφαιρών κατά διαδηλωτών οι οποίοι είχαν εισβάλει στο κοινοβούλιο.
Ο κ. Κομπαορέ ανέλαβε την εξουσία στη Μπουρκίνα Φάσο με πραξικόπημα, το 1987.
Από τότε έχει κερδίσει τέσσερις φορές σε εκλογές, η εγκυρότητα των οποίων ωστόσο αμφισβητείται.
Η αντιπολίτευση έχει καλέσει σε ένα κίνημα πολιτικής ανυπακοής το οποίο τον καλεί να μην θέσει υποψηφιότητα και να αποχωρήσει από την προεδρία το 2015.
«Μαύρη Άνοιξη»
«Η 30ή Οκτωβρίου είναι η Μαύρη Άνοιξη της Μπουρκίνα Φάσο, ανάλογη της Αραβικής Άνοιξης», ανέφερε ο ακτιβιστής της αντιπολίτευσης Εμίλ Παργκί Παρ στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η κρατική τηλεόραση δεν μεταδίδει πρόγραμμα, μετά την εισβολή την οποία δέχθηκε το κτήριό της από τους διαδηλωτές, οι οποίοι την λεηλάτησαν, σύμφωνα με μαρτυρία την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Περίπου 1.500 άνθρωποι ήταν εκείνοι οι οποίοι νωρίτερα είχαν σπάσει το «κορδόνι ασφαλείας» της αστυνομίας στο κοινοβούλιο, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι διαδηλωτές έβαζαν φωτιά σε έγγραφα και έκλεβαν ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ενώ αυτοκίνητα έξω από το κτήριο τυλίχθηκαν στις φλόγες.
Μεγάλη μάζα διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Ουαγκαντούγκου και βαδίζουν προς το προεδρικό μέγαρο, το οποίο απέχει από το σημείο περίπου 5 χιλιόμετρα.
Κυβερνητικό ελικόπτερο το οποίο πετούσε πάνω από τους διαδηλωτές, τους «έλουζε« με δακρυγόνα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Το πού βρίσκεται ο κ. Κομπαορέ είναι άγνωστο, ωστόσο μέσω του Twitter κάλεσε τους πολίτες της χώρας του σε επιστροφή στην ηρεμία.
Αναφορές για διαδηλώσεις υπάρχουν και για την νοτιοδυτική πόλη Μπόμπο Ντιουλάσο.
Ματαίωση της αναθεώρησης του συντάγματος;
Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ματαιώσει την ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Δεν έχει ωστόσο γίνει γνωστό εάν πρόκειται περί πλήρους ματαίωσης ή απλώς αναβολής.
Ο κ. Κομπαορέ είναι σύμμαχος τόσο των ΗΠΑ όσο και της Γαλλίας, οι οποίες χρησιμοποιούν το έδαφος της Μπουρκίνα Φάσο για εξορμήσεις κατά των ισλαμιστών στην περιοχή του Σαχέλ.
Τόσο η Γαλλία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση τον είχαν καλέσει να μην προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του συντάγματος.
Η Ε.Ε. είχε τονίσει μάλιστα ότι η προτεινόμενη αλλαγή θα έθετε σε κίνδυνο την σταθερότητα στη Μπουρκίνα Φάσο.
Ανησυχίες είχαν εκφράσει για το θέμα και οι ΗΠΑ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.