Μαθητική πορεία Γυμνασίων – Λυκείων κατά του νέου Λυκείου

Συγκέντρωση στις 10 στη Δευτεροβάθμια και πορεία στους δρόμους της πόλης

Τη διαμαρτυρία τους για το νέο Λύκειο εκφράζουν οι μαθητές και σχολείων του Βόλου που προχωρούν σε Πανελλαδικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις, ενώ έχουν προαναγγείλει συγκέντρωση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας στις 10 το πρωί και στη συνέχεια πορεία σε κεντρικούς δρόμους του Βόλου.

Από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας ανακοινώθηκε ότι σήμερα βρίσκονται σε κατάληψη 17 Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ, ώστε οι μαθητές να λάβουν μέρος στην Πανελλαδική μαθητική κινητοποίηση.

Σε ανακοίνωση του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του Μουσικού Σχολείου Βόλου αναφέρεται ότι μετά τη συνένωση Σχολικών Μονάδων και το «στοίβαγμα» των μαθητών σε πολυπληθείς τάξεις, τις ελλείψεις σε καθηγητές γενικής παιδείας και ειδικών μαθημάτων, τη συνεχή απαξίωση των σχολείων και τη γενικότερη υποβάθμιση της εκπαίδευσης «οι μαθητές θα είμαστε αναγκασμένοι να βιώνουμε μια εξεταστική διαδικασία χωρίς τέλος, από την εφαρμογή του Νόμου 4186/2013 για το «ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ».

Όπως αναφέρουν οι μαθητές, με το νέο σύστημα για τις πανελλαδικές εξετάσεις, ο βαθμός των τριών τάξεων του λυκείου θα συνυπολογίζεται –πλέον- στο γενικό βαθμό πρόσβασης στα Πανεπιστήμια, το οποίο ως Θεωρία δεν είναι κακό. Όμως, η Πράξη διαφέρει σημαντικά, αφού:
1. Η εξεταστέα ύλη δεν έχει καθοριστεί ακόμα για όλα τα μαθήματα και η κατάσταση διαμορφώνεται ως άκρως πιεστική –τόσο για τους μαθητές όσο και για τους καθηγητές- με «εξπρές» παραδόσεις των μαθημάτων προκειμένου να καλυφθεί η ύλη αυτή στο σύνολό της.
2. Ο μεγάλος όγκος της ύλης που θα διδαχθεί σε περιορισμένο χρόνο, δεν είναι δυνατόν να αφομοιωθεί κατάλληλα, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλο άγχος επίδοσης στις εξετάσεις.
3. Λόγω των παραπάνω, πολλοί μαθητές αναγκάζονται να καταφύγουν στην ιδιωτική φροντιστηριακή εκπαίδευση, που συνεισφέρει στην επιπλέον οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών τους και στην αύξηση της κοινωνικής ανισότητας μεταξύ των μαθητών, ειδικά κάτω από τις συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνουν πολλές οικογένειες.

Οι μαθητές τονίζουν ότι το νέο σύστημα μας οδηγεί σε μια εξοντωτική εξεταστική διαδικασία από την Α’ μέχρι και την Γ’ Λυκείου και ζητούν μαζική συμμετοχή στις πορείες που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα. Οι μαθητές λένε όχι στους πειραματισμούς στην Παιδεία, όχι στο νέο σύστημα και όχι στο νέο Λύκειο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.