Εβδομάδα εξελίξεων με φόντο το Προεδρικό Μέγαρο

Μια «γεμάτη» εβδομάδα θα έχει από σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Το πρωί θα συναντηθεί με τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια, ο οποίος επέστρεψε -μετά από μία εβδομάδα- από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είχε σειρά συναντήσεων με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως τον υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ.
Το απόγευμα, μετά την ορκωμοσία του Ν. Δένδια στο ΥΠΕΘΑ και του Κ. Σκρέκα στο ΥΠΑΑΝ στις 17:30, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Κάρολο Παπούλια. Πρόκειται για μια συνάντηση που εξελίχθηκε σε μάχη χαρακωμάτων με την αξιωματική αντιπολίτευση και η οποία προκάλεσε «αμηχανία» στο Προεδρικό Μέγαρο που βρέθηκε ξαφνικά ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά.
Τουλάχιστον, λέει κυβερνητικό στέλεχος «οι εξελίξεις με την Τουρκία και η έλευση της τρόικας είναι θέματα σοβαρά που επιβάλλουν τη συνάντηση με τον ΠτΔ».
Την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Λευκωσία και την επομένη στο Κάιρο όπου θα συμμετάσχει στην τριμερή διάσκεψη κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου.
Χθες ο Δ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν περισσότερο υπό τη νέα του ιδιότητα ως επίτροπος της Ε.Ε. για τη Μετανάστευση -θέμα που αφορά άμεσα την Τουρκία- και λιγότερο με την πρώην ιδιότητα τού Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας.
Με αφορμή τις εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο η κυβέρνηση έχει στρέψει την προσοχή της στη γειτονική χώρα, κάτι που μαρτυρά και η απόφαση να στείλει μία φρεγάτα και ένα υποβρύχιο στην κυπριακή ΑΟΖ, γεγονός που, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, υποδέχθηκε με ικανοποίηση η Κυπριακή ηγεσία.
Εν τω μεταξύ σήμερα ο κ. Δένδιας, πριν την αποχώρησή του από το υπουργείο Ανάπτυξης, θα καταθέσει ο ίδιος, όπως έχει δηλώσει, στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, για τη διευθέτηση δηλαδή των χρεών των μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.
Ήδη πάντως εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες αντιδράσεις βουλευτών, οι οποίοι θεωρούν τη ρύθμιση, τουλάχιστον από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, «αποσπασματική» και «άδικη» για συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών που «μένουν εκτός».
Την ίδια ώρα συνεχίζεται η διαβούλευση, μέσω τηλεδιασκέψεων και ανταλλαγής email, με την πλευρά των δανειστών και σήμερα Δευτέρα αναμένεται να γίνει μια ακόμα τηλεδιάσκεψη για θέματα του υπουργείου Εργασίας.
Πρόθεση του Μαξίμου είναι ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα, κάτι που αυτή τη στιγμή φαντάζει δύσκολο, η εκπρόσωποι των δανειστών να έρθουν στην Αθήνα, ώστε να αρχίσει να μετρά αντίστροφα η ολοκλήρωση και της τελευταίας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί και εντός της κυβέρνησης που βλέπουν ότι η Αθήνα πρέπει σε λίγο χρόνο να κάνει πολλά και κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου ότι αν χαθεί κι άλλος χρόνος το εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και το μνημόνιο, έστω με τη βοήθεια της «προληπτικής γραμμής στήριξης» «θα είναι κι αυτό παρελθόν».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.