Κύπρος: ΑΟΖ και τριμερής στη συνάντηση Σαμαρά – Αναστασιάδη

Οι θέσεις του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, και ο συντονισμός των ενεργειών απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ θα βρεθούν στην ατζέντα της κατ’ ιδίαν συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά και του Νίκου Αναστασιάδη το πρωί της Παρασκευής στη Λευκωσία.

Την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Κύπρο ο έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη στις αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης, τονίζοντας πως «η αρχή της συναντίληψης και η αρχή του συντονισμού Αθηνών και Λευκωσίας ήταν και παραμένει αναλλοίωτη, σταθερός πυλώνας και παντός καιρού».

Παράλληλα, σημείωσε πως στηρίζει την απόφαση για πάγωμα των συνομιλιών για το Κυπριακό, επισημαίνοντας πως η Τουρκία επέλεξε πολιτική, που «δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο».

Στο επίκεντρο της συνάντησης των κ. Σαμαρά και Ν.Αναστασιάδη αναμένεται να βρεθεί και η θέση που διατύπωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ. Σύμφωνα με Τα Νέα, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε εισηγήθηκε αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ, με ταυτόχρονη παρουσία της τουρκοκυπριακής πλευράς στις εξελίξεις για το μέλλον των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Η Λευκωσία απορρίπτει την εισήγηση, επαναλαμβάνοντας τη σταθερή θέση πως οι Τουρκοκύπριοι θα επωφεληθούν από τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους του νησιού μετά τη λύση του Κυπριακού.

Το πρόγραμμα του Αντώνη Σαμαρά

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση Σαμαρά-Αναστασιάδη θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των δύο ηγετών με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Το μεσημέρι ο Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και στην συνέχεια θα προσφωνήσει την Ολομέλεια του Σώματος.

Εν συνεχεία, ο Αντ.Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για το Κάιρο, όπου το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η τριμερής διάσκεψη Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.