Σαμαράς: Αναλλοίωτη η αρχή της συναντίληψης με την Λευκωσία

«Η αρχή της συναντίληψης και η αρχή του συντονισμού Αθηνών και Λευκωσίας ήταν και παραμένει αναλλοίωτη, σταθερός πυλώνας και παντός καιρού» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του στη Λευκωσία ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στηρίζει την απόφαση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναστείλει τη συμμετοχή του στις συνομιλίες.

«Στηρίζουμε την απόφαση του προέδρου Αναστασιάδη να αναστείλει τη συμμετοχή του στις δικοινοτικές συνομιλίες, έως ότου συντρέξουν κατάλληλες προϋποθέσεις» εξήγησε.

Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία επέλεξε πολιτική, που «δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο», ενώ διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα παρακολουθεί με σύνεση και νηφαλιότητα την κατάσταση.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα η τουρκική πλευρά να εργαστεί προκειμένου να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών.

Στην προσφώνηση του ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η χρονική στιγμή που η Τουρκία επιχείρησε να ακολουθήσει πρακτική κλιμάκωσης της έντασης.

«Η Τουρκία επιλέγει αυτή την ώρα να δυναμιτίσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη, που Κύπρος και Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες εργάζονται για να οικοδομήσουν στην εύφλεκτη περιοχή μας.

» Καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά αυτή την πρόκληση και με πνεύμα συναίνεσης να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Επανέλαβε ότι δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί τις όποιες πιέσεις για επάνοδο σε ένα διάλογο, κάτω από απειλές και εκβιασμούς, προκειμένου να επιτευχθεί λύση που θα την υπαγορεύει η στρατιωτική ισχύς.

Στο ταξίδι του στην Κύπρο τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το πρόγραμμα του Αντώνη Σαμαρά

Το πρωί της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Σαμαρά και Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Το μεσημέρι ο Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και στην συνέχεια θα προσφωνήσει την Ολομέλεια του Σώματος.

Προτού αναχωρήσει από την Κύπρο, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Στο Κάιρο

Το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το Κάιρο.

Το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ήδη συζητείται και θα τεθεί και στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον αιγύπτιο πρωθυπουργό Ιμπραχήμ Μεχλέμπ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα το επιδιώκει αλλά η Αίγυπτος ακόμη δεν έχει συμφωνήσει.

Παράλληλα, όπως ανέφερε χθες, Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση κάνει συνολική πολιτική στο θέμα της ΑΟΖ:

«Κάνουμε ταυτόχρονα επαφές με την Αίγυπτο, επαφές με την Ιταλία, έχουμε την εκκρεμότητα με την Αλβανία, έχουμε παλαιά εκκρεμότητα, εδώ και χρόνια, με τη Λιβύη. Αλλά μη βλέπετε αυτό μόνο.

»Τους τελευταίους μήνες, τα τελευταία χρόνια έχουμε ένα νόμο που δεν είχε η χώρα, το νόμο 4001/2011 για τα απώτερα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, έχουμε κατάθεση του νόμου αυτού στον ΟΗΕ και έχουμε προκήρυξη ερευνών σε οικόπεδα και στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα, αυτές είναι οι σημαντικές εξελίξεις».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.