Πορεία χθες βράδυ στο Βόλο για το Νίκο Ρωμανό

Απεργία δίψας ξεκινά από σήμεραΤετάρτη ο απεργός πείνας

Πορεία αλληλεγγύης στο Ν. Ρωμανό, πραγματοποίησαν αργά το βράδυ της Τρίτης, νεαροί και νεαρές κινούμενοι κυρίως στην οδό Ιάσονος, φθάνοντας μέχρι το Θόλο του Πανεπιστημίου, χωρίς να δημιουργηθούν σύμφωνα με πληροφορίες προβλήματα. Ανάλογη πορεία, αναμένεται να πραγματοποιηθεί και το απόγευμα της Πέμπτης.

Στο μεταξύ, σε απεργία δίψας προχωρά από το πρωί της Τετάρτης ο Νίκος Ρωμανός. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο απεργός πείνας παρακολουθώντας όλες τις εξελίξεις, θεωρεί ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν δέχεται καμία από τις λύσεις που του προτάθηκαν και το αίτημά του παραμένει ανικανοποίητο. Έτσι, πήρε την απόφαση να ξεκινήσει απεργία δίψας τη Τετάρτη το πρωί.

Την Τρίτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου δεν έκανε αποδεκτή σχετική τροπολογία που υπέβαλλαν ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «σε περίπτωση διαφωνίας του αρμοδίου Συμβουλίου για τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας σε κρατούμενο επιτυχόντα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, μετά από γνώμη του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακής (ΚΕΣΦ), μπορεί να χορηγήσει την άδεια με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του.»

Μετά την εξέλιξη αυτή νέα τροπολογία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Γιάννη Πανούση από τη ΔΗΜΑΡ, την οποία συνυπογράφουν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η τροπολογία προβλέπει ότι εντός εξαμήνου ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί με απόφασή του και εφόσον έχει ξεκινήσει η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων, να δίνεται το δικαίωμα στον αιτούντα να κάνει χρήση του μέτρου για το ηλεκτρονικό βραχιολάκι χωρίς να εμπίπτει στις υφιστάμενες εξαιρέσεις του ποινικού κώδικα που αφορούν τις ένοπλες ληστείες.

Αργά το απόγευμα, περίπου 500 άτομα, μεταξύ των οποίων ο πατέρας του Ν.Ρωμανού, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Σύνταγμα, διαμαρτυρόμενοι για την απόρριψη της τροπολογίας της αντιπολίτευσης.

Έως και αργά το βράδυ βρίσκονταν σε εξέλιξη στη Βουλή προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης με βάση σχετική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ προκειμένου με νομοτεχνική βελτίωση επί της τροπολογίας που έχει καταθέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης για εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων, να υπάρξει άμεση πιλοτική εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής επιτήρησης («βραχιολάκι») για τους κρατουμένους επιτυχόντες σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας του υπουργού Δικαιοσύνης για την ηλεκτρονική επιτήρηση φυλακισμένων θα γίνει το μεσημέρι της Τετάρτης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.