Σόιμπλε: «Πιθανότατα μια καλή απόφαση»

Από τις Βρυξέλλες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε εκτίμησε ότι η επίσπευση της προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα είναι «πιθανότατα μια καλή απόφαση», η οποία, όπως συμπλήρωσε, δεν προκάλεσε έκπληξη σε όλους.

H λιτή, πλην ουσιαστική αυτή δήλωση του κ. Σόιμπλε, δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνειών όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πρόωρη προεδρική εκλογή και κατ΄ επέκταση ακόμη και το σενάριο πρόωρων εκλογών.

Το ζητούμενο για το Βερολίνο ήταν και παραμένει η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καθώς τόσο η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ όσο και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι πεπεισμένοι ότι είναι ο μοναδικός δρόμος για μια βιώσιμη διέξοδο από την κρίση. Την ίδια ώρα όμως αντιλαμβάνονται ότι για να παραμείνει η Ελλάδα στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης απαιτείται πολιτική σταθερότητα στη χώρα, η οποία στην παρούσα φάση και λόγω της προεδρικής εκλογής, δεν είναι δεδομένη.

Δεν τρομάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε αυτά τα συμφραζόμενα λοιπόν ο κ. Σόιμπλε έκανε λόγο για μια «πιθανότατα καλή απόφαση», καθώς έτσι μπορεί να δοθεί τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα, η οποία λειτουργεί ως τροχοπέδη για την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος.

Στο Βερολίνο γνωρίζουν βέβαια ότι ο κ. Σαμαράς μπορεί να χάσει αυτό το στοίχημα, με συνέπεια η Ελλάδα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές και σε μια πιθανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το σενάριο αυτό μπορεί να μην αντιμετωπίζεται θετικά από το Βερολίνο, εντούτοις δεν προκαλεί πλέον τρόμο.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θεωρείται πια ο «μπαμπούλας» που θα έρθει και θα φέρει ανατροπές στην ευρωζώνη. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί γερμανοί αναλυτές διαπιστώνουν εν τω μεταξύ μια αλλαγή στη ρητορική και στις θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά λένε, όσο περισσότερο πλησιάζει την εξουσία, τόσο πιο διαλλακτικός και καθησυχαστικός εμφανίζεται έναντι των πιστωτών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.