“Αυτοί που αρπάζουν το ψωμί απ’ το τραπέζι, κηρύχνουν τη λιτότητα” Μπ. Μπρεχτ

Άρθρο του βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Δελημήτρου

Και ξαφνικά, στα “κεραμίδια” υπέρ των συμφερόντων των ΟΤΑ η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και όλοι όσοι ενέργησαν και συνέργησαν τα τελευταία χρόνια για τον οικονομικό στραγγαλισμό τους, την απαξίωση της λειτουργίας τους και την αμφισβήτηση της ίδιας τους της της βιωσιμότητας. Πρόφαση (“εν αμαρτίαις”), η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην ΤτΕ, σαν ένα μέτρο εντελώς προσωρινό και έκτακτο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ρευστότητας κατά την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Ας πιάσουμε όμως το νήμα από την αρχή.
Τα πέντε τελευταία χρόνια της μνημονιακής καταστροφής απ’ τους εθελόδουλους κυβερνήτες της ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Α και Β βαθμού) ισοπεδώθηκε από τις πολιτικές της πλήρους εξαθλίωσης της χώρας μας και του Λαού της, απ’ τις οποίες δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά η Αυτοδιοίκηση. Δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και αφαίρεση πόρων (πάνω από 60% σε πολλές περιπτώσεις), μείωση προσωπικού, ανάθεση επιπρόσθετων αρμοδιοτήτων στις οποίες συχνά η Τ.Α. αδυνατούσε να ανταποκριθεί, ως αποτέλεσμα του “Καλλικράτη” του μνημονίου δηλαδή στο χώρο της αυτοδιοίκησης.

Σιγή ιχθύος όλα αυτά τα χρόνια και όχι μόνο γι αυτά, αλλά κυρίως για τo PSI που επιβλήθηκε στους Δήμους (μαζί με τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πανεπιστήμια), από τους λαλίστατους σήμερα αυτοδιοικητικούς του μνημονιακού χώρου, αλλά και την αντιπολίτευση που, αφού κατέστρεψε τη χώρα, σήμερα εκφράζουν τις αγωνίες της για την καταστροφή. Κλαίνε οι πατροκτόνοι, γιατί έμειναν ορφανοί. Δεν πρόκειται για αγωνίες, πρόκειται για στυγνούς εκβιασμούς στους οποίους συμμετέχουν μαζί με τους δανειστές. Αυτή τη στιγμή το μόνο που κάνουν είναι να κάθονται στην γωνία, να κουνάνε το δάκτυλο στην κυβέρνηση, να επιχαίρουν για μια δήθεν χρεοκοπία και να ζητούν από τους συμμάχους τους στην Ευρώπη, τη Μέρκελ και τους υπόλοιπους που έχουν αυτόν επιβάλλει αυτό τον ασφυκτικό κλοιό στην ελληνική οικονομία, να σφίξουν ακόμα πιο πολύ τη θηλιά στο λαιμό της χώρας.
Σήμερα αντίθετα, που η χώρα μας και η κυβέρνηση της Αριστεράς που την εκπροσωπεί, βρίσκονται καταμεσής μιας πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, υπήρχε απολύτως βάσιμη πολιτική αναγκαιότητα για τη μεταφορά αυτή των αποθεματικών των ΟΤΑ στην ΤτΕ.

Είναι μια πολιτική ενέργεια που αφενός εγγυάται απόλυτα τα ρήματα των φορέων, καθώς δεν υπάρχει καμιά δήμευση των διαθεσίμων, αλλά μονάχα μεταφορά τους από τις εμπορικές τράπεζες στην ΤτΕ όπου θα τύχουν μάλιστα και μεγαλύτερου επιτοκίου ( για τις μη προθεσμιακές καταθέσεις), αφετέρου αποτελεί ένα κατεξοχήν έκτακτο και προσωρινό μέτρο με το οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα.
Φυσικά, είναι πολλοί αυτοί που αισθάνονται άβολα για τον άκομψο τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζονται Τραπεζίτες φίλοι τους, οι ανάγκες όμως του τόπου και του Λαού της δεν αντιμετωπίζονται με αστικούς συναισθηματισμούς.
Η διαδικασία αυτή είναι διαδεδομένη σε πολλές χώρες της Ευρώπης και του κόσμου και είναι εύλογη, αφού το κράτος αντλεί προσωρινά ρευστότητα, μέσω “εσωτερικού” δανεισμού, από τους ίδιους τους φορείς τους οποίους το ίδιο επιχορηγεί μέσω του κρατικού προϋπολογισμού(ποσοστό κοντά στο 60% επί των προϋπολογισμών των ΟΤΑ).
Ήδη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έχει αποστείλει ευχαριστήρια επιστολή στην ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για την άμεση ανταπόκρισή της σε μία σειρά αιτημάτων της Αυτοδιοίκησης (επέκταση της ρύθμισης των 100 δόσεων και στις οφειλές προς τους ΟΤΑ, παράταση ισχύος των προϋπολογισμών του 2014 για τους Δήμους που δεν έχουν εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2015 κ.λπ.)
Φυσικά, η ηγεσία της ΚΕΔΕ και οι πολιτικοί συγγενείς της, γνωρίζουν από πρώτο χέρι ποιοι είναι αυτοί που γονάτισαν οικονομικά τους ΟΤΑ όπως παραπάνω εκτέθηκε. Γνωρίζουν επίσης άριστα ποιοι είναι αυτοί που συνειδητά υπονόμευσαν επί σειρά ετών την οικονομική και οικονομική αυτοτέλεια και πρωτοβουλία των ΟΤΑ. (όταν το μνημονιακό Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ θεσμοθετούνταν με ΠΝΠ για παράδειγμα, σφύριζαν αδιάφορα).
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι η ΠΝΠ που έφερε η κυβέρνηση της Αριστεράς, είναι μέτρο απολύτως έκτακτο, προσωρινό, αλλά και σύννομο και βασίζεται στην ανάγκη της χώρας να πάει με ψηλά το κεφάλι μέχρι τέλους στη διαπραγμάτευση.
Ας μην κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα αυτοί που υποθήκευσαν το μέλλον μιας χώρας κι έφεραν την εξαθλίωση και την απόγνωση στο λαό της.
Μπορούν ελεύθερα, με αγωνία και τρόμο να παρακολουθούν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ξαναστήσει όρθια τη χώρα, χωρίς καμιά υποχώρηση από τις κόκκινες γραμμές που οι ίδιοι οι πολίτες έβαλαν με την ψήφο τους τον περασμένο Γενάρη.
Μπορούν επίσης βάσιμα να ανησυχούν, πως αυτή η κυβέρνηση, στηριγμένη απολύτως και στην πρωτοφανή λαϊκή στήριξη, θα τα καταφέρει.
Οσοι συμμάχησαν για τόσα χρόνια με τους ολετήρες μιας πατρίδας κι ενός λαού, ας είναι βέβαιοι πως, απ’ αυτό που φοβούνται, δεν θα γλιτώσουν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.