Ημέρα των εργατών η Πρωτομαγιά

Γράφει ο Βασίλης Χαλαστάρας, Γεν. Γραμ. Ένωσης Προσωπικού Βιομηχανίας Τσιμέντων Βόλου

Την 1η Μαίου 1886 ξεσπούν στο Σικάγο ταραχές, εξαιτίας της γενικής απεργίας των εργατών που ζητούν οκτάωρο. Σε ανάμνηση της εξέγερσης, καθιερώθηκε ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς . Η προετοιμασία της γενικής απεργίας στο Σικάγο άρχισε το 1884, όταν στο συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας, ελήφθη η απόφαση να γίνουν την πρώτη Μάη του 1886 απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ. Αίτημα των εργατών ήταν η μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο». Την 1η Μαΐου του 1886, 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα, και πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Εκείνο το Σάββατο του 1886, που ήταν εργάσιμη μέρα, οι εργάτες, ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Χέιμαρκετ.

Στη γύρω περιοχή, είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις αποτελούμενες από 1.350 άτομα, οπλισμένα με οπλοπολυβόλα οι οποίοι περίμεναν το σύνθημα για να δράσουν. Την ώρα που το συγκεντρωμένο πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, διατάσσει να διαλυθεί η συγκέντρωση. Την ίδια ώρα μια βόμβα εξερράγη κοντά στους αστυνομικούς οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν και να χτυπούν τους συγκεντρωμένους αδιακρίτως. Από την «σφαγή» που ακολούθησε δεν έγινε ποτέ γνωστός ο τελικός απολογισμός των θυμάτων, αφού πολλοί τραυματισμένοι κατέληξαν τις επόμενες ημέρες. Επισήμως έχουν επαληθευτεί μόνο οκτώ νεκροί αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές. Οκτώ συλληφθέντες διαδηλωτές δικάστηκαν, τέσσερις εξ αυτών καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλος ένας αυτοκτόνησε στη φυλακή. Η διεθνής προβολή αυτής της δίκης δημιούργησε τα θεμέλια της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως Εργατικής Γιορτής.
Το 1892 έγινε η πρώτη συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά στην Ελλάδα, από το Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Σταύρου Καλλέργη. Το 1893, 2000 άνθρωποι διαδήλωσαν ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Το 1894, γίνεται μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα που έληξε με 10 συλλήψεις και τον Αύγουστο ακολούθησε σύλληψη του σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη. Το Μάιο του 1936 συνέβησαν τα τραγικά γεγονότα με τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης, τα οποία άρχισαν το Φεβρουάριο, με την κατάληψη ενός εργοστασίου ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων των εργατών και συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια.
Το Μάιο του ίδιου έτους εναντίον των απεργών χρησιμοποιήθηκε η αστυνομία και ο στρατός. Δεν υπήρχε κεντρική συγκέντρωση, αλλά μικρές συγκεντρώσεις με ομιλητές σε διάφορα μέρη της πόλης. Στις 9 Μαΐου σε μια συγκέντρωση στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου, χωροφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν 8 εργάτες. Με πυροβολισμούς προσπάθησαν να διαλύσουν και τις άλλες συγκεντρώσεις και ο συνολικός απολογισμός των αιματηρών γεγονότων ήταν τουλάχιστον 12 νεκροί και 300 τραυματίες. Οι ωμές δολοφονίες των εργατών αποτέλεσαν έμπνευση για τον μεγάλο ποιητή Γιάννη Ρίτσο που έγραψε τον «Επιτάφιο».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.