Κριθαριά: Κιβωτός πολιτισμού και δημιουργίας το 2014

Του Ευστάθιου Τοπαλίδη

Η Κριθαριά είναι ένας οικισμός που χτίζεται τα τελευταία 35 χρόνια τοποθετώντας-επενδύοντας – ο κάθε ένας οικιστής με τον τρόπο του το πλεόνασμά του ή το υστέρημά του από τον οικογενειακό προϋπολογισμό σε «κεραμίδι» πάνω από το κεφάλι του για τις διακοπές του. Οι κάτοικοί του προέρχονται ως επί το πλείστον από τους Δήμους Νέας Ιωνίας, Βόλου και άλλων πόλεων της Θεσσαλίας και γενικότερα της Ελλάδος, αλλά και κάποιοι από Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Αγγλία.

Είναι ένα κράμα ανθρώπων με διαφορετικά ενδιαφέροντα που στο σύνολό του ήθελε να ξεφύγει από τη σκληρή καθημερινότητα ζητώντας διέξοδο στην ηρεμία και στην ησυχία μακριά από το άγχος και όλα εκείνα τα στοιχεία και τις διαφορές όπως τις κοινωνικές, πολιτικές, πολιτισμικές, κουλτούρας, οικονομικές.
Αλλά ωστόσο υπάρχει ανάμεσά τους – στο μέτρο του δυνατού – το βασικότερο στοιχείο της ανθρώπινης συνύπαρξης στον πλανήτη, ο καθημερινός επικοινωνιακός λόγος και αυτό θεωρείται ως το σημαντικότερο μέσο που δίνει λύσεις για την υγειά συνέχεια και συνύπαρξη αυτών των ανθρώπων στον οικισμό.

Το αποδεικνύουν παντοιοτρόπως αυτό με τις συνεχείς συλλογικές τους προσπάθειες να δημιουργήσουν ανθρώπινες συνθήκες παραμονής και διαβίωσης διεκδικώντας φυσικά ταυτόχρονα- σε καθημερινή βάση- από την πολιτεία εκείνα τα αγαθά και μέσα για μια ουσιαστική και ανθρώπινη παρουσία τους στον οικισμό επειδή δεν είναι πλέον το εξοχικό τους αλλά με τα σημερινά δεδομένα της κρίσης αναγκαστικά για κάποιους η μόνιμη κατοικία τους.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς και είναι φυσικό, ο οικισμός έχει ακόμη την ανάγκη πολλών έργων υποδομής για να υπάρξει μια σωστή και εύρυθμη λειτουργία διαβίωσης των οικιστών με μελλοντικές προοπτικές. Εδώ σε αυτόν τον προβληματισμό μπορούμε να πούμε χωρίς ενδοιασμούς πλέον ότι οι οικιστές είναι τυχεροί γιατί οι καινούργιοι Διοικούντες τον Εξωραϊστικό Σύλλογο βλέποντας όλους αυτούς τους προβληματισμούς έβαλαν – και πολύ ορθώς έπραξαν- στοίχημα η μικρή αυτή φιλική ομάδα να αγωνιστεί, να μεριμνήσει και να τελεσφορήσουν χρόνια προβλήματα του οικισμού όπως: η Ρυμοτομία, η Ηλεκτροδότηση, η Υδροδότησή του, η σύνταξη κάποιων μελετών, αλλά και διάφορες δεσμεύσεις από ους υπεύθυνους και αρμόδιους φορείς και ήδη τα πρώτα δείγματα των προσπαθειών τους τα γευόμαστε σε καθημερινή βάση όλοι εμείς που είμαστε δίπλα τους παρακολουθώντας τις άοκνες ενέργειές τους και δηλώνουμε αλληλέγγυοι στα δύσκολα καθήκοντά τους για τον οικισμό μας.
Ήδη με ενέργειές τους ο οικισμός έχει αλλάξει τελείως πρόσωπο, με τους καθαρούς δρόμους από μπάζα, χόρτα και έχει γίνει διάνοιξή τους και με προσωπική τους πρωτοβουλία έχουν καθαριστεί πολλά εγκαταλειμμένα οικόπεδα και έχουν επιστρωθεί χώροι και δρόμοι με ανάλογο υλικό για πρόσβαση των επιβατικών στα σπίτια των οικιστών.

Τα στερεά αντικείμενα και οικοσκευές απομακρύνθηκαν σε χρόνο ρεκόρ μαζί με άπειρους τόνους άχρηστων υλικών και χώματα. Όλα αυτά φυσικά με προσφορά ιδίων μέσων μεταφοράς και ανατρεπόμενων οχημάτων. Η καθαριότητα της παραλίας και όχι μόνο γίνεται σε καθημερινή βάση, από την τακτική και φιλότιμη κα Φωτεινή με δαπάνες του ίδιου του Συλλόγου. Οι ενέργειές τους απλώθηκαν σε διάφορους φορείς οι οποίοι παρέχουν μέσα, αγαθά και διευκολύνσεις για δημιουργία πρασίνου και έγιναν και άλλες παρεμβάσεις όπως στις γηπεδικές εγκαταστάσεις του οικισμού. Οι προκάτοχοί τους δέχθηκαν διάφορα παιχνίδια υποσχεσιολογίας και συνεχούς κρυφτούλι από υπεύθυνους φορείς της πολιτείας αγνοώντας την φυσιολογική εξέλιξη (την Ευρωπαϊκή) των οικισμών παρουσιαζόμενοι ως υπέρμαχοι των επιδιώξεων των οικιστών και στην πράξη τελείως αντίθετοι και απέναντί τους όπως αποδεικνύουν αδιάσειστα στοιχεία του παρελθόντος. Αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά η συσπειρωμένη ομάδα του νέου Εξωραϊστικού Συλλόγου γύρω από τον νέο πρόεδρο κ. Σπύρο Μάμαλη και συμβούλους του επιφορτισμένους με διαφορετικό αντικείμενο να δίνουν καθημερινό αγώνα και να κάνουν τη δική τους επανάσταση χωρίς να υποταχθούν σε κούφια λόγια και φρούδες ελπίδες απογοητεύοντας για μια ακόμη φορά όλους εκείνους που εναπόθεσαν τις ελπίδες σ’ αυτούς.

Υπάρχουν ελπίδες και το υποστηρίζουν στους συντοπίτες οικιστές ότι μέσα από θεσμοθετημένα όργανα και υπηρεσίες θα βρουν τις δέουσες απολυτρωτικές λύσεις και αποτελέσματα για να χαρούν την ανάπτυξη, εξυγίανση και την ανθρώπινη παρουσία και συνύπαρξη που ταιριάζει στον οικισμό για ένα καλό μέλλον όλων και ο οικισμός θα αποτελεί και θα είναι κομμάτι της Ευρώπης. Εδώ ευχόμαστε όλοι μας ο νέος Δήμαρχος με τους σχετικούς Αντιδημάρχους να σκύψουν και αφουγκραστούν τη φωνή των απογοητευμένων εκπροσώπων των οικιστών και να δημιουργήσει μετά από το δικό του Μονακό κάποια μικρή δειγματολογικά θα λέγαμε δική μας “Ριβιέρα”.

Οι δεσμεύσεις τους ακουμπούν τη νεολαία και όχι μόνο μέσα από τις αθλητικές δραστηριότητες των θερινών διακοπών όπου όλοι μας θέλουμε τη ραστώνη και να αποδράσουμε από τα στενά όρια του διαμερίσματος, του σχολείου, της πόλης, της δουλειάς, του άγχους του στρες και αφηνόμαστε έτσι στο ξεφάντωμα, στη χαλάρωση και στην ξενοιασιά. Ο Εξωραϊστικός Αθλητικός Σύλλογος όμως σε συνεργασία με τον Καθηγητή Φυσικής Αγωγής Σταύρο Ιωαννίδη και φίλους εθελοντές οικιστές που αγαπάνε την άθληση και αθλητισμό πήρε πρωτοβουλίες τέτοιες, γιατί το θεωρεί καθήκον, να αποδείξει ότι ορθώς είμαστε η συνέχεια της πλούσιας πολιτιστικής κουλτούρας και αθλητικής παράδοσης και κληρονομιάς να προτάξει το «αθλητισμός είναι τρόπος ζωής» μακριά από τις παγίδες της σύγχρονης κοινωνίας, για συμμετοχή όλων και των υπερήφανων γηρατειών (με απασχόληση στο πρωτάθλημα στο τάβλι) και να απασχολήσει τη νεολαία με ομαδικά, μαζικά αθλήματα και ναυταθλητικά αγωνίσματα στο ποδόσφαιρο, καλαθόσφαιρα, πετόσφαιρα, διάπλου του κόλπου του οικισμού, πόλο κλπ. Εικόνες απείρου κάλλους της νεολαίας στο «ευ αγωνίζεσθαι» και με συμπεριφορές για μίμηση που κολακεύουν τους ίδιους ,τους γονείς τους και όλους μας και μέσα από προσπάθειες διάκρισης αυτόματα στη διατήρηση και βελτίωση των ψυχοσωματικοπνευματικών τους ισορροπιών. Οι συζητήσεις, οι διάλογοι και οι γνώσεις γύρω από την ωφελιμιστική ενασχόληση με τον αθλητισμό «έπαιρναν και έδιναν» μεταξύ των παρευρισκομένων που ήταν καταξιωμένοι πολίτες όλων των κοινωνικών στρωμάτων και είχαν να προβάλουν, να αναδείξουν και να κάνουν αναφορά στα σημαντικά εκείνα στοιχεία του ψυχικού σθένους, της υγείας, της ηθικότητας, της ευγένειας, της δύναμης της τελείωσης του ανθρώπου μέσω της άθλησης έννοιες και αξίες που καλά, άριστα γνωρίζει κάθε πολιτισμένος σήμερα άνθρωπος.

Συγχαρητήρια στους εμπλεκομένους και σε όσους συμμετείχαν και πραγματοποίησαν αυτές τις κοινωνικοπαιδαγωγικές αθλητικές εκδηλώσεις ευχόμενοι συνέχεια στην ηθική συμπαράσταση των παιδιών.
Τα δρώμενα των Κριθαριωτών έγιναν θεσμός από το όραμα και το μεράκι των ανθρώπων της και αποτελούν μια μικρή κιβωτό πολιτισμού και ένα σταυροδρόμι δημιουργίας των κοινωνιών. Η γεωγραφική θέση και το φυσικό περιβάλλον του οικισμού το καθιστούν ιδανικό πυρήνα γόνιμων δράσεων και αποδράσεων από την ασφυκτική αστική καθημερινότητα και από τον βεβιασμένο σύγχρονο τρόπο ζωής.
Οι σημερινοί ιθύνοντες του οικισμού φρόντισαν με ενέργειές τους να έχουν και οι άνθρωποι της πόλης μερίδιο από τα ωραία του, φροντίζοντας για τη μεταφορά τους με τακτική συγκοινωνία λεωφορείων του ΚΤΕΛ Βόλου για πρώτη φορά με τακτά συγκεκριμένα δρομολόγια.

Επίσης φρόντισαν με τους εθελοντές τους (ανθρώπων της Εκκλησίας) οι εκκλησιαζόμενοι να έχουν ανελλιπώς λειτουργία και κάθε φορά η συμμετοχή των ιερωμένων να είναι αριθμητικά αυξανόμενη
Μέσα στις δράσεις τους προγραμμάτισαν για τον συνάνθρωπό τους τη συμμετοχή των μελών και φίλων του Εξωραϊστικού σε τράπεζα ΑΙΜΑΤΟΣ με την εθελοντική ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ.

Καθημερινό τους μέλημα είναι και είναι αξιοπρόσεκτο αυτό από τους οικιστές, να έχουν την κοινωνία του οικισμού σε καθημερινή βάση σε εγρήγορση καθότι κάθε ημέρα να είναι διαφορετική από την προηγούμενη αφού οι εκδηλώσεις εναλλάσσονται με διαφορετικό περιεχόμενο και αντικείμενο από μουσική βραδιά μέχρι εκθέσεις αντικειμένων σε προϊόντα και προσφορές αναλώσιμων .

Πως και με ποια ζώσα γλώσσα μπορεί κανείς να αποδώσει τις ονειρεμένες ρομαντικές εικόνες των μουσικών απογευμάτων που κρατούσαν μέχρι μεταμεσονυχτίου με ολόγιομα Φεγγάρια αλλά και την τελευταία μουσική βραδιά με τους καταπληκτικούς ακούραστους μουσικούς: Ελένη Λεφάκη (τραγούδι) και Οδυσσέα Κουμάτο (Κιθάρα, Πιάνο) και με την έκπληξη της βραδιάς με την παρεμβολή της αυτοδίδακτης μουσικού στο τραγούδι δασκάλας από τη Σκόπελο Φραγκούλας Τουτουντζόγλου και τους οικιστές καθισμένους, ξαπλωμένους και με ότι έφερε από το σπίτι του για δική τους και των παιδιών, εγγονών γαστρονομικής απασχόλησης, να τραγουδάει μαζί με τους καλλιτέχνες γνωστές ρομαντικές μελωδίες και να μη θέλουν να τελειώνει η βραδιά και το «ΔΡΩΜΕΝΟ» και επειδή αυτό σε λίγο δεν θα έχουν την ευκαιρία να το ξαναζήσουν μια και μετά τον δεκαπενταύγουστο όλα τελειώνουν.

Φανταστικά όλα και να είμαστε καλά να τα ξαναζήσουμε. Ακολούθως οι ευχές όλων που συνόδευαν το «καλό χειμώνα», ήταν ενθαρρυντικές, ζεστές, φιλικές προτρέποντας τα νέα αυτά μας παιδιά να συνεχίσουν και να μη καμφθούν σε τίποτα, προσφέροντας έργο στον οικισμό για τη βελτίωσή του αλλά και ποικιλόμορφα παρόμοιες ή και άλλου διαφορετικού είδους ενασχολήσεις και διασκέδαση στους οικιστές και φίλους. Αν επιχειρήσουμε απολογισμό όλων των εκδηλώσεων και ενεργειών μπορούμε άνετα να δηλώσουμε ότι ήταν η καλύτερη χρονιά των τελευταίων ετών αποχαιρετώντας την με πλούσιες τις μπαταρίες των παιδιών έχοντας άριστες τις μεταξύ τους σχέσεις με ισχυροποιημένο το συναίσθημα της φιλίας, της αποδοχής και του αλληλοσεβασμού. Αυτά για μας είναι οφέλη και κέρδη και δεν θα κουραζόμαστε να τους τα προσφέρουμε και ορθώς οι του Εξωραϊστικού Συλλόγου αγκάλιασαν το γενικότερο ανθρωπιστικό κλίμα για προσφορά τους στους συντοπίτες οικιστές μας. Τους ευχόμαστε καλή συνέχεια μια και ο κόσμος είναι ικανοποιημένος από την ζωντανή τους παρουσία στην Κριθαριά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.