Μπλόκο στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ!

Άρθρο της «Πανεπιστημονικής Μηχανικών Μαγνησίας»

Η μεγάλη επιτυχία της απεργίας της 4ης Φλεβάρη και οι μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις, τα αγωνιστικά μπλόκα της αγροτιάς, δείχνουν τις δυνατότητες που υπάρχουν να αποτρέψουμε το έγκλημα στο ασφαλιστικό, με κλιμάκωση των αγώνων μας να απαιτήσουμε πίσω όσα μας στέρησαν, να ανοίξει ο δρόμος για κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.

Η λαϊκή κατακραυγή και μαζική αντίσταση υποχρεώνουν την κυβέρνηση σε διαρκείς επικοινωνιακούς ελιγμούς προκειμένου να διασπάσει τη λαϊκή συμμαχία που βρίσκει απέναντί της, προκειμένου να περάσει το νομοσχέδιο έκτρωμα. Η κυβέρνηση προχωρά σε αλλεπάλληλες δήθεν «σημαντικές» βελτιώσεις στο νομοσχέδιο – έκτρωμα. Με τις ανακοινώσεις, λοιπόν, αυτής της Δευτέρας (8-2-2016) του Υπ. Εργασίας, η κυβέρνηση προκειμένου να «χρυσώσει το χάπι» προχωρά σε «εκπτώσεις» επί των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών για μια τριετία (2017-2019) για τα εισοδήματα άνω των 7.000 Ευρώ. Αυτή η φτηνή επικοινωνιακή «παραχώρηση» αποτελεί ουσιαστικά πρόκληση για τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες.

Δε μας ξεγελούν ξανά!

Η κυβέρνηση με τις δήθεν «παραχωρήσεις» διατηρεί συνολικά τον αντιλαϊκό – ανταποδοτικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, ενώ δίνει μεταβατική περίοδο «προσαρμογής» για να το κάνει αποδεκτό. Βεβαίως αυτές τις τριετείς «εκπτώσεις» θα τις πληρώσουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι αργότερα με μειώσεις στις συντάξεις στη βάση της ανταποδοτικότητας.

Διατηρεί τις εξοντωτικές εισφορές χωρίς έκπτωση για εκείνους που έχουν εισόδημα κάτω των 7.000 Ευρώ. Επιβεβαιώνει ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η μαζική έξοδος από το επάγγελμα των μικρών αυτοαπασχολούμενων και άνεργων μηχανικών. Χαρακτηριστικά, στους πίνακες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο δείχνει ότι για έναν μηχανικό με μηνιαίο καθαρό εισόδημα 416,7 Ευρώ (5000 Ευρώ ετήσιο) μετά την αφαίρεση εισφορών για φορολογία και ασφάλιση το τελικό μηνιαίο εισόδημα στην τσέπη είναι 80 Ευρώ. Αλλά και για εισοδήματα από 8000 έως 10000 Ευρώ το χρόνο, το τελικό μηνιαίο εισόδημα στην τσέπη του αυτοαπασχολούμενου θα είναι (κι αυτό για μια τριετία, γιατί μετά οι εκπτώσεις καταργούνται) από 340 ως 440 Ευρώ, κάτω δηλαδή κι από τον κατώτατο μισθό! Και έχει το ΑΠΥΘΜΕΝΟ ΘΡΑΣΟΣ αυτή τη ληστεία να την ονομάζει και βελτίωση από πάνω!

Στις προηγούμενες ανακοινώσεις «βελτιώσεων» είχαν εμφανίσει ως «απαλλαγή» για τον άνεργο νέο επιστήμονα το δικαίωμα να πληρώνει 2.500 ευρώ το χρόνο αντί για 2.800. Ταυτόχρονα ισχυρίστηκαν ότι απαλλάσσουν από ασφαλιστικές εισφορές τον άνεργο, πρώην μισθωτό ή αυτοαπασχολούμενο, εννοώντας όμως αυτόν που θα έχει προχωρήσει σε αναστολή της επαγγελματικής του δραστηριότητας. Όσες «βελτιώσεις» κι αν παρουσιάσουν, ο κεντρικός στόχος του νομοσχεδίου παραμένει αναλλοίωτος: θέλουν να πετάξουν οριστικά εκτός επαγγέλματος όσους αδυνατούμε να πληρώσουμε ή να μας υποχρεώσουν να δουλεύουμε «μαύρα», χωρίς δικαιώματα, εφ’ όρου ζωής. Αναρίθμητα είναι τα «δώρα» του ΣΥΡΙΖΑ στο μεγάλο κεφάλαιο.

Δεν επιτρέπουμε να μας εξαπατούν άλλο! Αναφέρονται μόνο στις δήθεν «ελαφρύνσεις» εισφορών ενώ συσκοτίζουν τη δραματική επιδείνωση που φέρνουν στο ύψος των συντάξεων, στα όρια συνταξιοδότησης, στις παροχές υγείας. «Ανταποδοτικότητα» σημαίνει «ό,τι πληρώνεις–παίρνεις». Όποια προσωρινή «ελάφρυνση» στις ασφαλιστικές μας εισφορές μεταφράζεται σε ακόμα μεγαλύτερο κούρεμα της μελλοντικής μας σύνταξης, με μόνο κερδισμένο τους εργοδότες και το κράτος τους.

Ο διαλογός τους είναι μια απάτη…

Η κυβέρνηση καλεί υποκριτικά σε διάλογο, για τους όρους της σφαγής μας. Οι ηγεσίες των επιστημονικών φορέων της ζητούν να φέρει αναλογιστική μελέτη που να «δικαιολογεί» τα μέτρα του νομοσχεδίου για να συμμετέχουν ξανά στο διάλογο. Διαπραγματεύονται δήθεν «ελαφρύνσεις» στα ποσοστά υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών επί του εισοδήματος, ενώ βασικά επιδιώκουν να διατηρήσει το ΕΤΑΑ (Ταμείο επιστημόνων) την αυτονομία του και να μετατραπεί σε ένα πλήρως ανταποδοτικό (χωρίς εισφορές κράτους και εργοδοτών) Ταμείο που θα χορηγεί επικουρική σύνταξη και εφάπαξ.

Η ηγεσία του ΤΕΕ παρά τη δεσμευτική ομόφωνη απόφαση της Ανιπροσωπείας για πλήρη απόρριψη του νομοσχεδίου και αποχώρηση από το διάλογο, συνεχίζει να διαπραγματεύεται «βελτιώσεις» βάσει των αναλογιστικών μελετών από κοινού με τις ηγεσίες ιατρικών και δικηγορικών συλλόγων.

Η «διαπραγμάτευση» των ηγεσιών των επιστημονικών φορέων, θεσμικών συμβούλων της εκάστοτε κυβέρνησης, δεν είναι υπέρ των συμφερόντων μας. Ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν τα «κοινά» συμφέροντα «όλων των επιστημόνων», αλλά τέτοια κοινά συμφέροντα δεν υπάρχουν. Δεν συμβιβάζεται το συμφέρον του μισθωτού επιστήμονα με το συμφέρον του εργοδότη επιστήμονα, το συμφέρον του αυτοαπασχολούμενου επιστήμονα με τα συμφέροντα των ιδιοκτητών ή μετόχων των μονοπωλιακών ομίλων που μπορεί να είναι επιστήμονες. Οι ηγεσίες των επιστημονικών φορέων είναι ταγμένες στην υπηρεσία του αντίπαλου.

Ένας για όλους – όλοι για έναν!

Kλιμακώνουμε τον αγώνα μας. Δίνουμε τη μάχη να μην περάσει το αντιασφαλιστικό έγκλημα.
Οι αγρότες των αγωνιστικών μπλόκων σε όλη τη χώρα, αποφάσισαν μέσα από τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες και το συντονιστικό όργανο τους, να διαδηλώσουν στην Αθήνα ενάντια στην κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό!

Δε θα είναι μόνοι τους! Συμπαρατασσόμαστε με όλες τις δυνάμεις μας, με τα ταξικά σωματεία και τις επιτροπές αγώνα δίπλα στους αγρότες για να βουλιάξουμε την Αθήνα!

Στο δρόμο ακυρώνουμε το νόμο!

Η σύγκρουση με το κεφάλαιο, τους μονοπωλιακούς ομίλους και την πολιτική τους είναι μονόδρομος. Μ’ αυτή την κατεύθυνση, το λαϊκό κίνημα μπορεί και πρέπει να μετατρέψει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης στο Βατερλό της. Κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για την οργάνωση της λαϊκής συμμαχίας που βαδίζει μαχητικά ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, την αστική τάξη, το κράτος της, την ΕΕ που τη στηρίζει.

Σηκώνουμε ψηλά τη σημαία των αναγκών μας! Απαιτούμε:

• ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ! ΝΑ ΜΗ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ!
• ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ! ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ! ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ – ΚΑΘΟΛΙΚΗ – ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ – ΔΩΡΕΑΝ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΡΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΧΡΕΗ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ (ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής, μισθό ή ΔΠΥ, και για τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν αναγκαστεί να διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ή το εισόδημά τους βρίσκεται σε εξευτελιστικό επίπεδο)!
• ΕΞΩ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ – ΕΞΩ ΤΟ ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ – ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ!
• ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του ΚΕΑΟ και του νόμου για τις κατασχέσεις, ΑΚΥΡΩΣΗ της βεβαίωσης των ασφαλιστικών χρεών των εργαζόμενων στην εφορία!

Για την ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων συνεχίζουμε τον αγώνα μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα ως τη δικαίωση τους.

Αν τολμήσει η κυβέρνηση και φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο έκτρωμα παρά τη γενική κατακραυγή, απαντάμε με 48ωρη ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ! Να νεκρώσει όλη η χώρα!

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.