Οι τοπικές κοινωνικές συμπράξεις ως θεσμικό εργαλείο για την ανάπτυξη

Του Κων. Σκριάπα- Οικονομολόγου-Σύμβουλου Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Προέδρου του Δικτύου των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών Θεσσαλίας και του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

«Πρέπει να γίνεις εσύ ήλιος για να φωτίσεις τους σβησμένους ήλιους των άλλων. Δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες, κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει» , ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

Δυναμική προβλέπεται η παρουσία των Δήμων Αθήνας και Θεσσαλονίκης και πολλών άλλων μεγάλων και μικρότερων της χώρας, οι οποίοι πρόκειται να δώσουν το παρών και να στείλουν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα συνεργασίας και συγκρότησης του χώρου , σε συνδυασμό με τις ομοσπονδίες και τα δίκτυα οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών και κοινωνικών επιχειρήσεων.
Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κοινωνικής Οικονομίας που οργανώνεται από χιλιάδες Οργανώσεις τη; Κοινωνίας των Πολιτών από όλη την Ελλάδα (πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες ) για πρώτη φορά συνενώνει όλες τις δυνάμεις που έχουν άμεση συνάφεια και μπορούν να αναπτύξουν την κοινωνική οικονομία και να καλύψουν το θεσμικό έλλειμμα της χώρας σε αυτό το τομέα.

Η θεματολογία του συνεδρίου θα αναπτυχθεί σε είκοσι και πλέον θεματικές ενότητες και 80 εισηγητές. που θα καλύψουν όλο το φάσμα των θεσμικών ζητημάτων του αντικειμένου και υποκειμένου της κοινωνικής οικονομίας και προέρχονται από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης , της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και τις καλύτερες και υγιέστερες Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών ,που πήραν ,μάλιστα , εδώ και πολύ καιρό, αυτή τη μεγάλη πρωτοβουλία.,.
Από τις βασικές θεματικές του συνεδρίου είναι ο ρόλος της Τοπικής αυτοδιοίκησης στη κοινωνική οικονομία μέσα από τις τοπικές κοινωνικές συμπράξεις και την νέα πολιτική των πόλεων στο πλαίσιο της 3ηςβιομηχανικής επανάστασης και της οικονομικής παγκοσμιοποίησης.

Δήμοι και Κοινωνία των Πολιτών , συνοδοιπόροι προς την ανάπτυξη
Τα συνέδριο εκτός των άλλων θα εξετάσει τη δημιουργική αλληλεπίδραση των Δήμων και των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών , στη νέα πολιτική των πόλεων , όπου θα αναλυθούν σε βάθος θέματα ,όπως :

1. Η αποδυνάμωση του κύκλου μισθωτής εργασίας-φορολόγησης του κράτους και κοινωνικής ασφάλισης.
2. Ο περιορισμός της κρατικής χρηματοδότησης στις πόλεις και δημοτικές ενότητες και η ανάγκη για εναλλακτική διαχείριση υλικών και ανθρώπινων πόρων.
3. Οι μειωμένες επενδύσεις της αγοράς στην επιχειρηματικότητα και η μείωση της μισθωτής εργασίας και η πτώση του βιοτικού επιπέδου.
4. Η έξυπνη εξειδίκευση μπορεί να αναπτύσσει την κερδοφορία επιχειρήσεων προηγμένης τεχνολογίας αντίθετα. η ενίσχυση της απασχόλησης στο σύνολο του πληθυσμού απαιτεί επινόηση νέων μορφών έντασης εργασίας που μπορεί να υπάρξει ενδεικτικά στους τομείς αγροδιατροφής, υγείας, περιβαλλοντική επιχειρηματικότητα, πολιτισμό και τουρισμό.
5. Η ανάγκη αναζωογόνησης των πόλεων και των επενδύσεων μέσω της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
6. Η έννοια της συγκρότησης κοινωνικού κεφαλαίου και υποκειμένου κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
7. Η ανάγκη για ένα νέο θεσμικό περιβάλλον της κοινωνικής οικονομίας με επίκεντρο τις πόλεις, τις δημοτικές ενότητες και το χωριό.

Πληροφορίες για το συνέδριο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρούν στο www.synedriokalo.gr
«ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. 10,11&12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016», ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.
Το Συνέδριο στηρίζουν 13 μεγάλες Ομοσπονδίες-Δίκτυα Συλλόγων , πάνω από 1000 Οργανώσεις & Κοινωνικές Επιχειρήσεις, 35 Δήμοι, 80 Ομιλητές, και είναι προϊόν από 8 μήνες προσυνεδριακού διαλόγου σε όλη την Ελλάδα ,με τη συμμετοχή χιλιάδων εκπροσώπων Φορέων και απλών πολιτών

Για επικοινωνία και παρατηρήσεις : Πανελλήνιο Παρατηρητήριο Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών Τηλ .210 8813761 mail: [email protected]
Υπενθυμίζεται ότι στον παρακάτω σύνδεσμό μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας στο «ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» που διοργανώνεται στις 10-12 Ιουνίου 2016 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
http://synedriokalo.gr/%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%8./
Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να κάνουν την εγγραφή τους , να την κάνουν άμεσα ,γιατί έτσι διευκολύνεται το έργο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου .
Το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα
Το μεγάλο ραντεβού της Κοινωνίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , των Πανεπιστημίων και της Πολιτείας ,είναι για τις 10 ,11 και 12 Ιουνίου 2016 ,στο Πάντειο Πανεπιστήμιο , όπου θα χαραχθεί μια νέα πολιτική για την αναζωογόνηση της χώρας και την πορεία της προς την πρόοδο και την έξοδο από την κρίση..
Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί από όλους ,πρωτίστως ,όμως ,από την επίσημη Πολιτεία ,η οποία έχει υποχρέωση να χαράξει σοβαρή αναπτυξιακή πολιτική και να απαντήσει ,επιτέλους σοβαρά, στις προκλήσεις των καιρών και τις ανάγκες ενός λαού ,που ταλαιπωρείται άδικα ,όλα αυτά τα χρόνια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.