Ο πολιτισμός των γεύσεων και ο τουρισμός, πυλώνες της τοπικής ανάπτυξης

Του κ. Κ. Λεβέντη αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων *

Eχουμε αναγνωρίσει ότι, η γαστρονομία είναι μια μορφή πολιτισμικού τουρισμού .Ο πολιτισμός των γεύσεων και ο τουρισμός, εκτός του ότι πρέπει να συναντηθούν και να συνυπάρξουν αρμονικά, μπορούν να αποτελέσουν πυλώνες της τοπικής ανάπτυξης.

Το ΞΕΕ , η ΠΟΞ και ο ΣΕΤΕ, ένα εργαλείο προώθησης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μέσω της Marketing in Greece, προσπαθεί να αναδείξει την σημασία της ελληνικής γαστρονομίας για το ελληνικό τουριστικό προϊόν συνολικά, βασιζόμενος σε επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2009. Σύμφωνα με αυτήν, με 400.000 ευρώ επένδυση σε ενέργειες μάρκετινγκ, η γαστρονομία μπορεί μέσα σε 5 μόλις χρόνια να γίνει ένας από τους κύριους λόγους επιλογής της Ελλάδας ως προορισμού διακοπών
Στο ΞΕΕ στους 600 ανέρχονται οι ξενοδόχοι σε όλη την Ελλάδα που έχουν εντάξει το «Ελληνικό πρωινό» στις μονάδες τους, επενδύοντας στην τοπική κουζίνα, την αναβάθμιση των υπηρεσιών τους και δημιουργώντας οικονομικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες.

Η γαστρονομική δράση του ΞΕΕ «Το Ελληνικό Πρωινό» εξελίσσεται στην πλέον καινοτόμο δράση στον τομέα της γαστρονομίας και δικαιώνει όλους εμάς στο ΞΕΕ που το στηρίξαμε, αποτελώντας παράλληλα την πιο φρέσκια δράση για την προώθηση του Ελληνικού τουρισμού. Σε μια εποχή που διεθνώς, οι πρωτοβουλίες στον τομέα της γαστρονομίας συνιστούν τις σημαντικότερες στρατηγικές επιλογές και δράσεις αιχμής, ευελπιστούμε ότι σύντομα, στο ΞΕΕ, θα μπορέσουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και προώθηση και άλλων τομέων και προϊόντων της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας».

Και εδώ στην Μαγνησία …..μεμονωμένες προσπάθειες πολλές ,αλλά, εξαφανίζουν την δυναμική που θα έπρεπε να αναδείξουν την σημασία της τοπικής γαστρονομίας για τοπικό τουριστικό προϊόν συνολικά.

Φανατικός οπαδός της συνέργειας και του όλοι μαζί θεώρησα και θεωρώ ότι μπορούμε να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας διατηρώντας τον πολιτισμό μας ,τις ρίζες μας και μεταφέροντας αυτές ως δράσεις εμπειριών στους επισκέπτες μας .
Η πολυετής εμπειρία μου στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του τουρισμού με έχει οδηγήσει στο να επιμένουμε ως κλάδος .
Και χρησιμοποιώντας τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΒΑΦΗ πρέπει να μην λυγίζουμε από τα προβλήματα και το επιχειρηματικό περιβάλλον της κρίσης, που ως κινούμενη άμμο συνεχώς αλλάζει και να φυλάμε Θερμοπύλες… για τον τόπο μας.
Και είναι «Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες»
Και το κάνουμε τουλάχιστο τα τελευταία χρόνια ,στα χρόνια της κρίσης, αλλά η συνέργεια του όλοι μαζί μπορούμε απαλύνει το δύσκολο έργο μας.
Είμαι από τους τυχερούς που παρακολούθησα την παρουσίαση της πρότασης των συνεργατών σας στην «Μαγνήτων Κιβωτός» για το «Θεματικό έτος πολιτισμού 2016» «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων» και την Θεωρώ μια μοναδική προσπάθεια συνέργειας που απαλύνει το δύσκολο έργο μας και για αυτό σας ευχαριστούμε ,που μας δίνεται την ευκαιρία και συγχρόνως την δυνατότητα.
Είμαστε στο πλευρό σας και στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις την δική σας πρωτοβουλία που αγκαλιάζει τους φορείς και την επιχειρηματικότητα».

*Χαιρετισμός στην εκδήλωση για το «Θεματικό έτος πολιτισμού 2016» «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.