Ο τρόπος χορήγησης του φαρμάκου θα επανέλθει σύντομα στο φυσικό του περιβάλλον το φαρμακείο

Από τον Κώστα Ματσιόλη, Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας

Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στην βουλή , και μάλιστα αυτή την φορά από κόμμα της αριστεράς , και την διάθεση φαρμάκων και από άλλα σημεία πώλησης εκτός των φαρμακείων, ολοκληρώνεται ακριβώς στην ώρα της η λεγόμενη απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού. Για όσους πιστεύουν ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν στόχους και δεν μπορούν να υλοποιήσουν ένα σχέδιο, στην περίπτωση των φαρμακείων πέφτουν έξω. Μέσα στο νομοσχέδιο αυτό εξαιρείται πλήρως το επάγγελμα του φαρμακοποιού και το κατατάσσει πλέον σε εμπορικό κατάστημα . Δεν αναφέρει τίποτε για την ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας και εν τέλει αφήνει στους νόμους της αγοράς να βάλουν τους δικούς τους κανόνες.

Υπενθυμίζουμε δε ότι χωρίς την λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων των πρωτοβαθμίων φαρμακευτικών συλλόγων που οι προηγούμενος κυβερνήσεις είχαν φροντίσει να τα καταργήσουν , όλα πλέον λειτουργούν ανεξέλεγκτα.

Τώρα σε ότι αφορά την πώληση των φαρμάκων στα Super Markets καλό είναι να θυμηθούμε ότι προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ διακήρυττε ότι δεν θα δεχτεί αυτήν την εμμονή των δανειστών, σε αντίθεση με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, καθώς και ότι θα καταργήσει τη ρύθμιση Γεωργιάδη για απελευθέρωση της αγοράς (σημεία πώλησης και τιμές) των ΜΗΣΥΦΑ από το 2017. Τον Ιούνιο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση πλέον νομοθέτησε τη διεύρυνση του δικτύου διανομής των εν λόγω φαρμάκων και τον Αύγουστο συμφώνησε με τους θεσμούς για τη δημιουργία υποκατηγορίας που περιλαμβάνεται στο τωρινό πολυνομοσχέδιο. Πρόκειται για τα Γενικής Διάθεσης Φάρμακα (ΓΕΔΙΦΑ), υποκατάλογο των ΜΗΣΥΦΑ, ο οποίος περιλαμβάνει σκευάσματα που δεν θα διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Μέχρι στιγμής συμπεριλαμβάνεται σ’ αυτόν το 13% των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, δηλαδή 216 από τα συνολικά 1.582 τέτοια σκευάσματα.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι όπου έχει συμβεί αυτό στην Ευρώπη δημιούργησε σοβαρές ασθένειες και θανάτους γιατί όποια πρόβλεψη και να παρθεί από την πολιτεία κανένας δεν μπορεί να εμποδιστεί να αγοράσει ανεξέλεγκτα από τα ράφια των super market δυο και τρεις διαφορετικές μάρκες φαρμάκων που όμως να περιέχουν την ίδια φαρμακευτική ουσία π.χ. παρακεταμόλη. {Στο πρόσφατο παρελθόν μελέτες έδειξαν σε δυο μεγάλες χώρες στην Ευρώπη δίπλα – δίπλα η μια από την άλλη η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετάνια , την ιδία χρονική περίοδο είχαν τετραπλάσια κρούσματα ηπατοτοξικότητας επειδή απλά στην μια χώρα στην Μεγάλη Βρετάνια υπήρχε η πώληση των μη υποχρεωτικά συνταφογραφούμενων φαρμάκων στα μάρκετ και στην άλλη χώρα στην στην Γαλλία στα φαρμακεία, όπως εδώ στην χώρα μας. Αποτέλεσμα αυτό το τελευταίο διάστημα χώρες πολιτισμένες όπως η Σουηδία ακυρώνουν τέτοιες διατάξεις, όπως αυτή, που οι βουλευτές μας αύριο θα ψηφίσουν στην Βουλή και επαναφέρουν το παλιό καθεστώς , της πώλησης δηλαδή μέσω των φαρμακείων , λόγων των σοβαρών κινδύνων που παρουσιαστήκαν. Είναι κρίμα από μια κυβέρνηση σαν την σημερινή να προωθούνται τέτοιες διατάξεις που θυμίζουν μεσαίωνα. Αυτοί που έχουν να κερδίσουν είναι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις το μεγάλο κεφάλαιο και τα καρτέλ. Εμείς οι φαρμακοποιοί το έχουμε κατ΄’ επανάληψη τονίσει ότι τα φάρμακα αυτά που θα πάνε στο μάρκετ θα ακριβύνουν ακόμη και τέσσερες φόρες περισσότερο και η ανεξέλεγκτη η πώληση τους θα επιβαρύνει περισσότερο την υγεία των συμπολιτών μας . Ο τρόπος της χορήγησης του φαρμάκου θα επανέλθει ξανά σύντομα στο φυσικό του περιβάλλον το φαρμακείο και δια χειρός του επιστήμονα φαρμακοποιού. Οι πολιτικές των μνημονίων και στην υγεία έχουν αποδεδειχθεί διαχρονικά ότι δεν κρατούν πολύ..

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.