Σοβαρότης….μηδέν

Γράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι των Δρόμων συνεργασίας, ανατροπής και αλληλεγγύης

Η θεωρία της επιλεκτικής διαβούλευσης, το ρουσφετάκι δηλαδή, στα νέα ελληνικά.

Επιτροπή ποιότητας ζωής του δήμου, σημαντικές αποφάσεις για την κανονιστική παραχώρησης χρήσης κοινόχρηστων χώρων. Για όσους δεν γνωρίζουν, αντικείμενο και σκοπός του κανονισμού είναι

* Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής κατοίκων και επισκεπτών της πόλης

* Η βελτίωση της αισθητικής εικόνας και λειτουργικότητας κοινόχρηστων χώρων

* Η ασφάλεια και προστασία κίνησης πεζών, η διευκόλυνση της κίνησης ΑΜΕΑ

* Καθορισμός όρων κυκλοφορίας πεζών, δικύκλων, οχημάτων σε πλατείες, πεζοδρόμους και πεζοδρόμια.

* Επιβαλλόμενες κυρώσεις σε παραβάτες.

Η εικόνα και η λειτουργία της πόλης για τα επόμενα χρόνια. Για να κατανοήσουμε την σοβαρότητα του εγχειρήματος, αρκεί να ανασύρουμε από την μνήμη μας, τις εικόνες που βιώνουμε τελευταία. Πλαστικά τσαντήρια στα πεζοδρόμια, αισθητική φαβέλας στην παραλία, πεζοδρόμους που έγιναν καφετεριόδρομοι, το σουρεαλιστικό παρκάρισμα στο Αγ. Νικόλαο και το λοιπό κέντρο, την απόγνωση της μητέρας με το καροτσάκι και των συνανθρώπων μας ΑΜΕΑ, να προσπαθούν να περάσουν από τα κατακτημένα πεζοδρόμια, φτάνοντας και στα σοβαρότερα τους άνδρες του ΕΚΑΒ και της πυροσβεστικής, να κάνουν καλλιτεχνικούς ελιγμούς για να σώσουν ψυχές και περιουσίες, ανάμεσα από υπερκατασκεύες, ζαρντινιέρες και τραπεζοκαθίσματα. Όλα αυτά σε ντεκόρ ηχορύπανσης που κάνει «εξαιρετική» την διαβίωση των μονίμων κατοίκων του κέντρου. Εδώ προστίθεται και η σκληρή πραγματικότητα της εποχής μας, η οικονομική κρίση. Τα μαγαζιά πρέπει να δουλέψουν, να διατηρηθούν οι πολύτιμες θέσεις εργασίας , γιατί και από εκεί εξαρτάται το οικονομικό μέλλον αυτού του τόπου, σεβόμενα και αυτά με την σειρά τους κατοίκους και τους πελάτες τους.

Συνειδητοποιώντας την σοβαρότητα και την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος, ακόμη και ο στυγνός νομοθέτης του Καλλικράτη, προέβλεψε ευρεία διαβούλευση με φορείς, κατοίκους, επαγγελματίες και υπηρεσίες προτού κατατεθεί οποιαδήποτε πρόταση και ακριβώς έτσι το εννοούμε και το προτείναμε και εμείς. Αντί αυτού έγιναν επιλεκτικές συναντήσεις με μερίδα καταστηματαρχών και κάποιων πολιτών που έδωσαν τις «προτάσεις» τους στην Δημοτική αρχή, που με την σειρά της εμπλούτισε την κανονιστική της προηγούμενης θητείας. Να υπενθυμίσουμε ότι οι πρώην, εμπολής ευθύνονται για την σουρεαλιστική εμφάνιση της πόλης που περιγράψαμε παραπάνω. Μπερδεύοντας τους όρους επιτροπή που θα πάρει την απόφαση, με την διαβούλευση, η δημοτική αρχή φέρνει για ψήφιση άλλο ένα «γονατογράφημα» το οποίο βαπτίζει κανονιστική.

Για να περιγραφεί, το τι έγινε την Πέμπτη στο δημαρχείο στην ΕΠΖ, πρέπει να επιστρατευτούν μεταμοντέρνοι σκηνοθέτες, οπότε συγχωρήστε μας όποιον ερασιτεχνισμό στην θεατρική του παραλόγου. Παρόντες οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, η πρόεδρος, δύο αντιδήμαρχοι, δύο σύμβουλοι της μείζονος πλειοψηφίας, ένας της ελάσσονος, που ήλθε,

είδε και απήλθε και καμιά δεκαριά επαγγελματίες. Συζητώντας επί της αρχής της κανονιστικής, καταλάβαμε ότι άρχισε να γίνεται ένα παζαράκι με τους παρευρισκόμενους και ο καθείς μιλούσε για την ζαρντινιέρα του, την τέντα του και για τα τραπεζάκια του. Πληροφοριακά οι παρευρισκόμενοι ήταν ιδιοκτήτες καφετεριών της πόλης, ο ένας σύλλογος εστίασης, και δύο περιπτερούχοι που ήλθαν από μόνοι τους. Μπροστά στον κίνδυνο να γίνει αυτό που έγινε τελικά, προτείναμε αναβολή της επιτροπής για 10 μέρες προκειμένου να γίνει αληθινή διαβούλευση με όλους τους φορείς και όχι μόνο με τους προσκεκλημένους ενδιαφερόμενους, που συνέχιζαν να ασχολούνται με τα ατομικά τους μικροσυμφέροντα, κάνοντας αλλαγές στον κανονισμό σε ένα «γύφτικο παζάρι» με τους συμβούλους. Απορρίφτηκε στην συνέχεια η πρόταση αναβολής και αποχωρήσαμε αρνούμενοι να συμμετέχουμε σε αυτήν την παρωδία επιτροπής, καταψηφίζοντας το προϊόν τερατογέννεσης που βαπτίστηκε κανονιστική.

Μπροστά στον κίνδυνο η πόλη να μετατραπεί σε λούνα πάρκ τα επόμενα χρόνια, να κλείσουν παραδοσιακά μαγαζιά στην Νέα Ιωνία, να θρηνήσουμε ασθενείς και πυρόπληκτους συνανθρώπους μας, να μετατρέψουμε το κέντρο σε χώρο ηχορύπανσης και επικίνδυνης κακογουστιάς, καλούμε τον Δήμαρχο σε μια ύστατη προσπάθεια να αποσύρει αυτήν την προχειρότητα και να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε έναν αληθή διάλογο με την κοινωνία, υποσχόμενοι να θέσουμε στην διαβούλευση και τις δεκαπέντε προτάσεις και παρατηρήσεις μας για να κάνουμε την πόλη μας ανθρώπινη, όμορφη και λειτουργική.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.