Υγεία- Ασφάλεια-Επιτροπές στους χώρους εργασίας

Γράφει ο Βασίλης Χαλαστάρας Γ.Γ. στην Ένωση Προσωπικού Εργαζομένων Τσιμέντων Βόλου

Διανύουμε μια εποχή όπου έχουν έρθει αλλαγές μιας σειράς θεσμοθετημένων διαδικασιών όπως εργασιακές σχέσεις, μορφές απασχόλησης, ανάπτυξη νέων τεχνολογιών με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα της εργασίας. Ο ρόλος που απορρέει από τον νόμο 1568/85 για τον θεσμό της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας καλείται να διαμορφώσει πολιτικές που θα δίνουν σαφείς κατευθύνσεις ώστε να αναδειχθεί σε προτεραιότητα η Υγεία και η Ασφάλεια των εργαζομένων, ο σεβασμός προς το περιβάλλον για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, άμεσα συνδεδεμένη με την αναβάθμιση της ποιότητας της εργασίας.

Ο θεσμός της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας αποτελεί κατάκτηση των εργαζομένων και την μόνη εγγύηση αντίστασης μαζί με τα σωματεία στις όποιες προθέσεις των εργοδοτών. Σε αρκετούς χώρους έχει καταξιωθεί στην πράξη και στη συνείδηση των εργαζομένων και σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι αναγκαίο να δυναμωθεί και να συνεχίσει να συμβάλλει με ωριμότητα, συνέπεια, γνώση και αποφασιστικότητα στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Η ανάδειξη τέτοιων θεμάτων ως προτεραιότητας απο τις εταιρίες, κρίνονται στην πράξη και στην καθημερινότητα, όχι με λόγια αλλά με έργα. Δεν μηδενίζουμε τις προθέσεις ή τις προσπάθειες αυτές, όμως χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή και την προσφορά όλων δεν αντιπαλεύονται τα μεγάλα προβλήματα. Έχουμε υποχρέωση όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε και να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας, ώστε να κάνουμε την εργασία ανθρώπινη, ασφαλή και αποδοτική, απαλλαγμένη από εργατικά ατυχήματα.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την αγωνία των εργαζομένων να αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα-προκλήσεις όπως ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, εναλλακτικών μορφών ενέργειας, σεβασμό προς το περιβάλλον, καλύτερη ποιότητα ζωής άμεσα συνδεδεμένη με την ποιότητα εργασίας. Μπροστά σε αυτά τα μεγάλα ζητήματα, θεσμοί όπως η Υγιεινή και Ασφάλεια στους χώρους εργασίας είναι επίκαιροι και αναγκαίοι. Είναι ίσως οι μόνοι μοχλοί αντίστασης στη διάθεση των εταιριών που στο όνομα του κέρδους καταπατούν ανθρώπινες αξίες και κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων.

Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο έντονα αναδεικνύεται η ανάγκη ανάδειξης θεμάτων που αφορούν τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος ταυτόχρονα με την βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό και διεθνές επίπεδο τα ζητήματα αυτά ευαισθητοποιούν όλο και περισσότερο και ανάγονται σε κυρίαρχα ζητήματα. Σε αυτή τη διαμορφούμενη κατάσταση καθοριστικό ρόλο παίζει η εκπροσώπηση των εργαζομένων ώστε να διαμορφωθεί ένα διεκδικητικό πλαίσιο που να εμπεριέχει τέτοια αιτήματα. Ο θεσμός της Επιτροπής της Υγιεινής και Ασφάλειας αποτελεί τον εγγυητή από πλευράς των εργαζομένων στην διαδικασία αυτή. Αποτελεί ένα θεσμό που έχει ριζώσει στην συνείδηση των ανθρώπων της εργασίας και έχει συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας που πρέπει να συμπαρασύρει την πλευρά των εταιριών και να θέτει σαν κυρίαρχα, ίδιας σημασίας με την παραγωγική διαδικασία, τα ζητήματα που αφορούν την Υγεία, την Ασφάλεια και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας στους χώρους δουλειάς. Οι πολιτικές αυτές κρίνονται καθημερινά στην πράξη, με την εμπέδωση μιας αμοιβαίας πράξης εμπιστοσύνης που στο επίκεντρο της βρίσκεται ο παράγοντας άνθρωπος.

Η Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας είχαν και πρέπει να έχουν ως στόχο την εξάλειψη των ατυχημάτων. Δεν μηδενίζουμε προσπάθειες που γίνονται, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα μείνουμε στους τύπους χάνοντας την ουσία. Τα μέτρα στηρίζονται στην πράξη με συνέπεια-συνέχεια-αποφασιστικότητα υλοποιώντας τα συμφωνηθέντα και από τις δύο πλευρές (εργοδότες και εργαζόμενοι).
Πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι η Υγεία, η Ασφάλεια και η ποιότητα εργασίας αποτελούν αδιαπραγμάτευτα σημεία των εργαζομένων και δεν αντικαθίστανται με κανένα μεροκάματο, όσο υψηλό και αν είναι. Η εργασία και η υγεία είναι ζωτικά στοιχεία για κάθε άνθρωπο, απαιτούμενο λοιπόν καλύτερες συνθήκες εργασίας με επίκεντρο τον άνθρωπο. Στόχος μας είναι η εμπέδωση μιας νέας κουλτούρας για την Υγεία και την Ασφάλεια. Στο δρόμο αυτό χρειαζόμαστε όλοι. Η συμβολή του καθενός ξεχωριστά αποτελεί την εγγύηση για την επιτυχία, τον μηδενισμό των ατυχημάτων και των καλύτερων συνθηκών εργασίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.