O ΕΝ.Φ.Ι.Α.(λτης) για ελεύθερους επαγγελματίες και καταναλωτές πρέπει να σταματήσει!

Άρθρο του Κανελλή Δημήτρη*

Σε μια ήδη πολύ δύσκολη περίοδο η κυβέρνηση επιλέγει να φορτώσει ακόμα περισσότερο, αυτούς που έχουν επιβαρυνθεί ήδη με πάρα πολλούς φόρους και περικοπές, τα συνήθη υποζύγια, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους!

Ο ΕΝΦΙΑ αφορά το σύνολο της κοινωνίας αλλά εμείς, ως “Έμποροι έτοιμοι για όλα – Ενάντια στην κρίση”, θα θίξουμε τις επιπτώσεις, άμεσες και έμμεσες, που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες και πιο συγκεκριμένα τον εμπορικό κόσμο.

Στους ήδη ασήκωτους φόρους που έχει να αντιμετωπίσει ο έμπορος 1) κατάργηση αφορολόγητου, 2) φορολογία 26% από το 1€, 3) εξοντωτική αύξηση της προκαταβολής φόρου 55%, 4) απόδοση ΦΠΑ 23% ακόμα και για μη εισπραχθέντα ποσά, 5) τέλος επιτηδεύματος, 6) εισφορά αλληλεγγύης κ.α., έρχεται να προστεθεί και ο ΕΝΦΙΑ που έρχεται αντικαταστήσει το “προσωρινό” χαράτσι για τα ακίνητα (“προσωρινό” σύμφωνα με ανακοίνωση του τότε υπουργού οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου από τη ΔΕΘ το Σεπτέμβρη του 2011!!!)

Ο ΕΝΦΙΑ λοιπόν έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα βάρος στην πλάτη και των εμπόρων και η καταβολή του σε δόσεις απλά προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι ενός ακόμη δυσβάσταχτου και άδικου νόμου.

Οι άμεσες επιπτώσεις επιβάρυνσης του ΕΝΦΙΑ στον εμπορικό κόσμο αφορά στην περίπτωση που κάποιος έχει κάνει κάποια επένδυση στο παρελθόν κι έχει αποκτήσει ένα ιδιόκτητο επαγγελματικο χώρο. Ακόμα όμως κι αν ο έμπορος νοικιάζει το κατάστημα που είναι και το πιο σύνηθες, ο ΕΝΦΙΑ μάλλον θα προκαλέσει και την αύξηση του ενοικίου κατά ένα τουλάχιστον ποσό. Ένα ακόμα βάρος προστίθεται στα ήδη ογκώδη πάγια και ανελαστικά έξοδα μιας επιχείρησης. Ένα ακόμα βαρίδι που τελικά όχι απλά δεν οδηγεί στην ανάπτυξη αλλά μάλλον σε λουκέτα οδηγεί!

Υπάρχουν όμως και οι έμμεσες επιπτώσεις που γονατίζουν ακόμα περισσότερο την αγορά, αφού προκαλούν τρομακτική μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτικού κοινού! Η όποια αγοραστική κίνηση πλέον, μετά και την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, έχει μειωθεί ακόμα περισσότερο. Ο καταναλωτής πλέον αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε αυτή τη φορολογική καταιγίδα και προφανώς κόβει από όπου μπορεί. Με αυτόν τον τρόπο όμως αυτό που επιτυγχάνεται είναι η εκμηδένιση των αγορών κάθε είδους, καταβαράθρωση του τζίρου, κανένας λόγος για νέα επένδυση από επαγγελματίες, ανάπτυξη στο φαντασιακό των κυβερνώντων και μόνο, αύξηση της ανεργίας, επιπλέον περιορισμός της αγοραστικής δύναμης κι εν τέλει ένας φαύλος κύκλος που συνεχώς οδηγεί σε χειρότερες καταστάσεις!

Με βάση τα παραπάνω ο ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά κι ο κάθε έλληνας φορολογούμενος, έχει φτάσει στο σημείο να αδυνατεί να σηκώσει το βάρος ενός ακόμα δυσβάσταχτου φόρου. Αν αυτή η αντικειμενική πραγματικότητα αντιμετωπιστεί, από την συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, όπως προβλέπουν οι μνημονιακοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί, τότε μιλάμε για ολοκληρωτική εξόντωση της ελληνικής κοινωνίας. Η μόνη άμυνα απέναντι σε αυτό το κοινωνικό ολοκαύτωμα, εξ αντικειμένου δεν θα είναι η διεκδίκηση για αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες δόσεις αλλά η διεκδίκηση για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ!!!

Είναι ανάγκη λοιπόν ο ΕΣΒ με ανακοινώσεις αλλά και με παραστάσεις διαμαρτυρίας σε αρμόδιους φορείς να αναδείξει την αντίθεση και την αδυναμία του εμπορικού κόσμου να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΣΒ πρέπει να καταγράφει την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος αλλά αυτή είναι η μισή δουλειά, η άλλη μισή είναι να διεκδικεί τη βελτίωσή της. Επίσης πρέπει να επιδιώξει το συντονισμό με άλλους συλλογικούς φορείς σε αυτή την κατεύθυνση. Η μόνη ρεαλιστική επιλογή είναι η ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του ΕΝΦΙΑ!

*Μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου & Ν.Ιωνίας
και μέλος της παράταξης “Έμποροι έτοιμοι για όλα – Ενάντια στην κρίση”

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.