Επεισοδιακή συνάντηση Φίλη με εκπαιδευτικούς για διορισμούς αναπληρωτών

«Είναι κατανοητό και απολύτως σεβαστό το κοινωνικό και προσωπικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει μια μεγάλη ομάδα αναπληρωτών, όμως πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να μην υπάρξει εμφύλιος μεταξύ των εκπαιδευτικών» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης για τα επεισόδια και τις αντεγκλήσεις που σημειώθηκαν, σήμερα, Παρασκευή, στο υπουργείο Παιδείας ύστερα από κινητοποίηση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών για το νέο σύστημα διορισμού που ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός την περασμένη εβδομάδα.

Ο υπουργός Παιδείας επέμεινε στο σχέδιο που ανακοίνωσε, δεν δέχτηκε τις αλλαγές που προτείνει η ΟΛΜΕ και είπε ότι «πρέπει να υπάρξει άμεση κατάληξη του διαλόγου και νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου τα σχολεία να λειτουργήσουν ομαλά και χωρίς προβλήματα από την πρώτη μέρα».

Στη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Παιδείας δεν βρέθηκε κοινή οδός μεταξύ υπουργείου και συνδικαλιστών, ενώ το γραφείο Τύπου του υπουργείου παρουσίασε το περιεχόμενό της αναφέροντας ότι «δεν έλειψε η ένταση που τελικά οδήγησε στη διακοπή της συνάντησης λόγω αντεγκλήσεων μεταξύ ομάδων εκπαιδευτικών με αλληλοσυγκρουόμενα αιτήματα».

Προτάσεις Φίλη

Στη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Φίλης δήλωσε:

Το σχέδιο μεταβατικής -ισχύος ενός έτους- διάταξης έχει δοθεί εδώ και μέρες στην ΟΛΜΕ και στη ΔΟΕ προκειμένου να διατυπώσουν τις απόψεις τους.
Οι ομοσπονδίες δήλωσαν ότι διαφωνούν με το σχέδιο αυτό. Από την πλευρά της ΟΛΜΕ κατατέθηκε γνωμοδότηση του νομικού της συμβούλου, με το πρώτο κομμάτι της οποίας (αξιολόγηση των αποφάσεων του ΣτΕ), όχι όμως με τις προτάσεις της.
Στην απόφαση του υπουργείου που ανακοινώθηκε ο νόμος συμμορφώνεται με την τελεσίδικη απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ (με ψήφους 29-0) και με άλλες αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με τις οποίες δικαιώνονται οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ οι οποίοι θα πρέπει να προηγηθούν στην κατάταξη των πινάκων αναπληρωτών.
Στο σχέδιο διάταξης προβλέπεται η μοριοδότηση διαφορετικών κριτηρίων, όπως η επιτυχία στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, η προϋπηρεσία αναπληρωτών μέχρι 60 μήνες, ακαδημαϊκά κριτήρια (όπως ο βαθμός πτυχίου), κοινωνικά κριτήρια, ενώ αναζητείται νομικά και η δυνατότητα πρόβλεψης για την προϋπηρεσία των αναπληρωτών σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και τον προσδιορισμό του δημοσιονομικού κενού θα προχωρήσει σε μόνιμους διορισμούς κατά προτεραιότητα στην Παιδεία, στην Υγεία και στις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης με στόχο την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες μόνιμου διορισμού 456 εκπαιδευτικών κατηγορίας διοριστέων του διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008.

Δεσμεύσεις για ωράριο και συγχωνεύσεις

Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αυξήσει το ωράριο των εκπαιδευτικών ούτε να προχωρήσει σε νέο κύμα συγχωνεύσεων σχολείων.

Διευκρίνισε ότι η αύξηση του αριθμού των μαθητών από 7 σε 14 στα τμήματα των νηπιαγωγείων στις αστικές περιοχές με ταυτόχρονη μείωση από 7 στους 5 στις απομακρυσμένες, εξυπηρετεί το σχέδιο για την ένταξη και των προνηπίων στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.