Ενίσχυση συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας ζητά η ΕΕ για το προσφυγικό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά από την Τουρκία να συνεργαστεί περισσότερο με την Ελλάδα και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να μειωθεί η προσφυγική ροή προς την Ευρώπη. Σε αντάλλαγμα είναι έτοιμη να προσφέρει οικονομική βοήθεια για τους σύρους και ιρακινούς πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, αναφέρει ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης που είδε το φως της δημοσιότητας την Τρίτη.

Η ΕΕ ζητά από την Αγκυρα να αυξήσει η τουρκική ακτοφυλακή τους ελέγχους, καθώς και να ενισχυθεί η συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές. Παράλληλα, ζητά να αυξήσει τους ελέγχους στα σύνορα με την Ελλάδα και την Βουλγαρία και να δεχθεί πρόσφυγες που πέρασαν στην ΕΕ, αλλά δεν δικαιούνται άσυλο.

Δεν κάνει, πάντως, αναφορά σε κοινές περιπολίες με την Ελλάδα στο Αιγαίο και αρκείται να σημειώσει ότι η Τουρκία θα πρέπει «να ενισχύσει τη δυνατότητα εντοπισμού (interception) της τουρκικής Ακτοφυλακής, ιδιαίτερα μέσω της αναβάθμισης του εξοπλισμού επιτήρησης, της ενίσχυσης της ικανότητας περιπολιών καθώς και έρευνας και διάσωσης και την ενδυνάμωση της συνεργασίας με την ελληνική Ακτοφυλακή».

Το σχέδιο παρουσιάστηκε χθες, Δευτέρα, στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια συναντήσεων που είχε με ευρωπαίους αξιωματούχους -ανάμεσά τους και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ευρωπαίοι και τούρκοι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι το σχέδιο θα αποτελέσει τη βάση για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών πάνω στο προσφυγικό.

Το σχέδιο ορίζει ότι η ΕΕ θα δώσει στην Τουρκία έως 1 δισ. ευρώ φέτος για να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει το προσφυγικό κύμα, ενώ θα εξετάσει και επιπλέον χρηματοδότηση. Μάλιστα, ορίζεται ότι κάποιοι από τους 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία θα μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη.

Δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στο αίτημα του Ερντογάν για δημιουργία ουδέτερης ζώνης και ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.

Το κείμενο αναφέρει ότι το σχέδιο εντάσσεται σε ευρύτερες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία στο πλαίσιο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και για τη διευκόλυνση της έκδοσης ταξιδιωτικής βίζα για τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην ΕΕ.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή συνάντηση του Ερντογάν με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς έκανε λόγο για «παραγωγική συνάντηση».

Ο κ. Σχοινάς είπε ότι υπήρξε συμφωνία επί της αρχής για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις πάνω σε αυτό το σχέδιο δράσης. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρίσκονται στην Τουρκία, ενώ οι αρμόδιοι ευρωπαίοι επίτροποι βρίσκονται σε συχνή επικοινωνία με τούρκους υπουργούς, σημείωσε ο κ. Σχοινάς.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας Νιχάτ Ζεϊμπέκτσι σημείωσε ότι η Άγκυρα θα καλωσόριζε την οικονομική συνδρομή της ΕΕ για το προσφυγικό, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αυτή «δεν θα είναι η λύση» στην κρίση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.