Κακοκαιρία: Καταγραφή ζημιών και εικόνες απόγνωσης στους Δήμους

Καταγραφή των ζημιών κάνουν από το πρωί του Σαββάτου τα συνεργεία των Δήμων και των συναρμόδιων υπηρεσιών στο Περιστέρι, τη Νίκαια και τις υπόλοιπες περιοχές που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση.

Σε γειτονιές του Ιλίου, της Νίκαιας και της Ανθούπολης, οι κάτοικοι προσπαθούν να συνέλθουν από την καταστροφή που υπέστησαν.

Συνεργεία της Πυροσβεστικής συνεχίζουν την απάντληση υδάτων από καταστήματα και γραφεία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι κάτοικοι με δικά τους μέσα απομακρύνουν τα νερά από τα σπίτια τους.

Χάος και καταστροφές στο Λεκανοπέδιο
Σε ύφεση από το βράδυ του Σαββάτου η κακοκαιρία
Σύμφωνα με τον γγ Πολιτικής Προστασίας Σεραφείμ Τσόκα, δεν υπάρχουν αγνοούμενοι στο γκαράζ του σούπερ μάρκετ στο Ίλιον που πλημμύρισε. Τόσο στο σούπερ μάρκετ όσο και στο κλειστό γήπεδο του Περιστερίου συνεχιζόταν μέχρι το πρωί του Σαββάτου η άντληση υδάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Τσόκα, προβλήματα έχουν σημειωθεί σε 10 δήμους ενώ έχουν παρασυρθεί από τα νερά 250 με 300 αυτοκίνητα. Επίσης, ζημιές υπάρχουν σε σπίτια και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία καταγραφής τους. Όπως, είπε μέσα σε μιάμιση ώρα έπεσαν 14 εκατοστά νερού ενώ αν έβρεχε όλη ημέρα υπό κανονικές συνθήκες το ύψος της βροχής θα έφθανε τα 5 εκατοστά.

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των κατοίκων στη Νίκαια, αλλά και των εργαζομένων στο σούπερ μάρκετ του Ιλίου, οι οποίοι έβλεπαν έντρομοι τη στάθμη των νερών να ανεβαίνει.

Αποδέκτης παραπόνων από κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν έγινε ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε αρκετές γειτονιές.

«Υποχρεωσή μου είναι να μεταφέρω τα όσα είδα στον πρωθυπουργό για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα» δήλωσε ο υπουργος.

Στο Ίλιον βρέθηκε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι η ώρα των διαπιστώσεων, αλλά της έμπρακτης συμπαράστασης στους πολίτες.

Την Παρασκευή υπήρξαν 850 κλήσεις για επέμβαση της Πυροσβεστικής για άντληση υδάτων και κοπές δέντρων και μέχρι τις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου τα 80 συνεργεία της θα έχουν αντιμετωπίσει όλα τα περιστατικά, όπως δήλωσε το πρωί ο Περιφερειακός Διευθυντής του Σώματος Δημοσθένης Αναγνωστάκης.

Οι δήμαρχοι Περιστερίου και Iλίου, Α.Παχατουρίδης και Ν.Ζενέτος αντίστοιχα, παρείχαν το βράδυ προσωρινή στέγαση σε οικογένειες που χρειάστηκαν βοήθεια. Σύμφωνα με τον κ. Παχατουρίδη το πρόβλημα προκλήθηκε πέραν του όγκου της βροχής και σε δύο παλιά σπίτια που έχουν κτιστεί σε λάθος σημείο.

Από την πλευρά του ο κ. Ζενέτος είπε ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί με το αντιπλημμυρικό της οδού Καλπακίου που εκτελείται από την Περιφέρεια Αττικής. Πρόσθεσε μάλιστα πως αν είχαν προχωρήσει τα έργα 200 μέτρα περισσότερο δεν θα παρουσιάζονταν προβλήματα.

Για τριτοκοσμική εικόνα μίλησε στο ΒΗΜΑ 99,5 ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο οποίος τόνισε οτι χρειάζεται καλύτερος συντονισμός. Ο ίδιος πρότεινε να γίνει σύσκεψη όλων των συναρμόδιων φορέων.

Στη Θεσσαλονίκη η Πυροσβεστική δέχθηκε συνολικά 40 κλήσεις για κοπές δέντρων, ενώ προέβη σε έξι αντλήσεις υδάτων την Παρασκευή και σε άλλες τρεις το πρωί του Σαββάτου στις περιοχής της Τούμπας και της Πυλαίας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Εγνατία

Εξάλλου στη Θράκη, λόγω θυελλωδών ανέμων απαγορεύτηκε με αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης και Ξάνθης η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή, ενώ η κυκλοφορία των παραπάνω οχημάτων θα διεξάγεται μέσω της Εθνικής Οδού Κομοτηνής – Πόρτο Λάγος – Ξάνθης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.