Ο ΣΥΡΙΖΑ στο «στόμα του κήτους»

Όταν τον Ιανουάριο του 2013 ο Αλέξης Τσίπρας περνούσε την είσοδο των γραφείων του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταμείου Ντέιβιντ Λίπτον τον καλωσόρισε λέγοντάς του «καλώς ήρθατε κ. πρόεδρε στην κοιλιά του κήτους», για να εισπράξει την απάντηση «χαίρομαι που σας βλέπω, αλλά ο ελληνικός λαός είναι στο στόμα του κήτους».
Από τότε μέχρι σήμερα έγιναν πολλά, και κυρίως ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται στο κατώφλι της εξουσίας.
Την ώρα που η ελληνική αντιπροσωπεία στο Παρίσι δίνει τη δική της μάχη για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας και κατά την κυβέρνηση για να βγει ο ελληνικός λαός από την στόμα του κήτους, οι δύο οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπεύθυνος Αναπτυξιακής Πολιτικής Γ. Σταθάκης και ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής Γ. Μηλιός βρίσκονται στο Σίτι του Λονδίνο, όπου έχουν κλειστές συναντήσεις με τραπεζίτες και στελέχη των διεθνών αγορών.
Μια διαδικασία που σύμφωνα με κάποιους θυμίζει «ανάκριση», αφού τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν απέναντί τους για δύο μέρες περίπου 20 fund managers και τραπεζίτες, προκειμένου να λύσουν τις όποιες απορίες τους και να διασκεδάσουν τους όποιους φόβους τους.
Ο επικεφαλής του οικονομικού team της Κουμουνδούρου Γ. Δραγασάκης έχει μιλήσει για «αδιαμεσολάβητες και όσο γίνεται αξιόπιστες σχέσεις με τους φορείς της παγκόσμιας οικονομίας και να ξέρουμε με ποιους διαφωνούμε και με ποιους μπορούμε να συμφωνήσουμε, υπό κάποιες προϋποθέσεις».
«Την ίδια στιγμή που πρέπει να μιλάμε με τον κόσμο που υποφέρει, πρέπει να μιλάμε και με φορείς που εκπροσωπούν και εκφράζουν την παγκόσμια αυτή οικονομία. Αυτοί οι θεσμοί είναι τα όργανα της Ε.Ε., το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, και είναι και δυνάμεις που χονδρικά λέγονται αγορές», ήταν η αναφορά του κ. Δραγασάκη, ο οποίος τον περασμένο Σεπτέμβριο συναντήθηκε, μαζί με τον κ. Σταθάκη, στη Γερμανία με το πρώην στέλεχος της ΕΚΤ και νυν υφυπουργό Εργασίας της κυβέρνησης Μέρκελ, Γεργκ Άσμουσεν.
Βέβαια, η επιχείρηση «κοιλιά του κήτους» δεν είναι «αναίμακτη» για την Κουμουνδούρου. Μόλις προ ημερών το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Αλέκος Καλύβης με εσωτερικό του έγγραφο χτυπούσε «καμπανάκι» για τις επαφές αυτές, ενώ η μειοψηφία, μπορεί να τις αποδέχεται σιωπηρά, αλλά δεν θέλει ούτε να ακούσει για την περίπτωση τα δύο μέρη να έρθουν σε κάποια μορφή συμφωνίας ή δέσμευσης για την επόμενη ημέρα της χώρας σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες.
Το μόνο σίγουρο, καταλήγει στέλεχος του κόμματος, με μακρά εμπειρία περί των εσωκομματικών, η ηγεσία προχωρά με γοργούς ρυθμούς αφενός στις συνεργασίες με βουλευτές εκτός κόμματος, «φυσικά με το βλέμμα στραμμένο στην προεδρική εκλογή», αφετέρου σε μια πρώτη γνωριμία με τον πάλαι ποτέ «αντίπαλο», τις αγορές.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.