Δεσμεύσεις για προστασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων ζητεί η Έφη Αχτσιόγλου

Στην ανάγκη θεσμοθέτησης συγκεκριμένων δεσμεύσεων για την αναβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων και την προστασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στάθηκε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, στις παρεμβάσεις της στη διάσκεψη για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, στις Βρυξέλλες.
Η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι δραματική αλλά χαρακτηριστική. Όπως ανέφερε, «η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τη συνταγή της εσωτερικής υποτίμησης που εφαρμόστηκε στη χώρα από τα διαδοχικά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής την περίοδο 2010– 2014 οδήγησε στην κατάρρευση βασικών κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Συνέπειες ήταν η εκτόξευση της ανεργίας – ιδίως για τους νέους, η εκτόξευση του κινδύνου της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, η φτωχοποίηση του εργαζόμενου πληθυσμού μέσα από ραγδαίες μειώσεις του κατώτατου μισθού, η διάλυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων».
Η κ.. Αχτσιόγλου επανέλαβε ότι η υιοθέτηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων θα συμβάλει στην ενίσχυση της αποδοχής του ευρωπαϊκού εγχειρήματος: «Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να αντιστραφούν οι φυγόκεντρες τάσεις που αναπτύσσονται στην Ευρώπη, όπως τις είδαμε στην περίπτωση του Brexit. Η κατάσταση είναι κρίσιμη αλλά δεν είναι μη αναστρέψιμη. Μπορούμε ακόμα να δώσουμε ένα σημαντικό σήμα ότι η δημοκρατία και οι κοινωνικές κατακτήσεις αποτελούν σημαντικό τμήμα όχι απλώς της ευρωπαϊκής παράδοσης αλλά του μέλλοντος που θέλουμε να οικοδομήσουμε εντός της Ε.Ε», συμπλήρωσε η υπουργός Εργασίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.