Κλιμακώνεται η κόντρα για τις τηλεοπτικές άδειες

Κλιμακώνεται η κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τις τηλεοπτικές άδειες, μετά και τη διακοπή της διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ, την οποία ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέδωσε στο κλίμα που επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου, εξαπέλυσαν «πυρά» κατά της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος απάντησε σε υψηλούς τόνους. Θέση για το ζήτημα πήραν και η Γενική Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ), ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, αλλά και το Ποτάμι.

Γ. Κουμουτσάκος: Η υπόθεση γίνεται από σκοτεινή, σκοτεινότερη

Για κατάρρευση της υπόθεσης «τηλεοπτικές άδειες» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος τονίζοντας, με αφορμή και τα όσα συνέβησαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ότι η υπόθεση έγινε από σκοτεινή, σκοτεινότερη.

«Κάθε μέρα που περνά, επιβεβαιώνεται ότι η υπόθεση αυτή έχει καταρρεύσει. Όχι μόνο στη συνείδηση των πολιτών, αλλά και στην πράξη. Μόνη λύση η πρόταση που εξαρχής υπέβαλε η Νέα Δημοκρατία: Κατάργηση του νόμου Παππά και διεξαγωγή νέου διαγωνισμού από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης» σημείωσε.

Μαξίμου: Αδιανόητη η δήλωση Γ. Κουμουτσάκου

Στον κ. Κουμουτσάκο απάντησε το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού χαρακτηρίζοντας αδιανόητη τη δήλωσή του και τονίζοντας ότι επιχειρεί ευθέως να αμφισβητήσει την ικανότητα της Δικαιοσύνης και μάλιστα ενός ανώτατου Δικαστηρίου, όπως το ΣτΕ, να απονείμει δικαιοσύνη στοχοποιώντας μια δικαστική λειτουργία και μια συγκεκριμένη διαδικασία ως «σκοτεινή».

Κλείνοντας η ανακοίνωση αναφέρει ότι «η ευθύνη της Ν.Δ. για την πρωτοφανή αμφισβήτηση των έργων της Ελληνικής Δικαιοσύνης είναι βαρύτατη».

Απαντώντας στον κ. Κουμουτσάκο, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε επίσης τη Ν.Δ. ότι είναι «άριστος συνήγορος της διαπλοκής».

Για διαστρέβλωση κατηγορεί το Μαξίμου ο Γ. Κουμουτσάκος

Για σκοτεινή προπαγάνδα, παραποίηση, διαστρέβλωση και συκοφαντία κατηγόρησε η Νέα Δημοκρατία το Μέγαρο Μαξίμου, με νεότερη τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Γιώργου Κουμουτσάκου.

«Όλοι θυμούνται πολύ καλά ποιος παρεμβαίνει συστηματικά, ωμά και κυνικά στο έργο της Δικαιοσύνης. Είναι η Κυβέρνηση. Είναι ο κ. Τσίπρας που, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο Νόμος Παππά από το ΣτΕ, είπε κατά λέξη: “Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Δεν δίνω ούτε μια πιθανότητα”» ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.

Επανέλαβε επίσης ότι στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών «είναι βαριά έκθετοι και εκτεθειμένοι. Είναι κατηγορούμενοι. Βρίσκονται σε τραγικό αδιέξοδο. Και γι’ αυτό είναι πανικόβλητοι».

Ν. Παππάς: Ντροπή και αίσχος για όσους επιχείρησαν να πιέσουν δημόσιους λειτουργούς

Στο μεταξύ, επίθεση σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε παρέμβασή του για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, ενώ έκανε λόγο για «ντροπή και αίσχος για όσους επιχειρήσαν να πιέσουν δημόσιους λειτουργούς».

«Πόσα εισέπραξαν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. από αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών; Μηδέν» ανέφερε και τόνισε ότι «σε λίγες ημέρες το νέο τηλεοπτικό τοπίο θα είναι πραγματικότητα».

«Η Νέα Δημοκρατία δυστυχώς, επέλεξε να διασυρθεί και να συρθεί πίσω από καθόλου έννομα συμφέροντα όσων νόμιζαν ότι η αεροπειρατεία των συχνοτήτων θα συνεχίζονταν για πάντα» σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.

«Οι πολίτες πλέον γνωρίζουν πως κάποια δελτία ειδήσεων δεν είναι για την ενημέρωσή τους. Είναι δελτία για την υπεράσπιση των συμφερόντων των συγκεκριμένων ιδιοκτησιών» υπογράμμισε ο κ. Παππάς. «Η λάσπη όμως, επιστρέφει πάρα πολύ γρήγορα, πίσω σε αυτούς που την εκτοξεύουν», πρόσθεσε.

Ανδ. Λοβέρδος: Πρωτοφανή όσα γίνονται στον χώρο της Δικαιοσύνης

Πρωτοφανή χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος όσα συμβαίνουν στον χώρο της Δικαιοσύνης, σε δική του τοποθέτηση. Σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι «όσο παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, θα αυξάνεται ο λογαριασμός για την Ελλάδα και τους πολίτες».

Έκανε επίσης λόγο για κατάσταση «πέραν των ορίων» στη Δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να καταλάβει ο Έλληνας πολίτης ότι η ανοχή του, η οποιασδήποτε μορφής ανοχή του, διευκολύνει αυτούς που πάνε την Ελλάδα από το κακό στο χειρότερο. Η παρακμή έχει σήμερα φωτογραφηθεί».

«Κι ακόμη, πέραν των όσων συμβαίνουν στη Δικαιοσύνη, οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τον τρόπο που διενεργήθηκε ο διαγωνισμός, επιβεβαιώνουν αυτά ακριβώς που λέγαμε, πως αντί της ηλεκτρονικής διαδικασίας κατέφυγαν σε διαβλητές τριτοκοσμικές μεθόδους. Όχι κάποιος τυχαίος, αλλά ο καθηγητής Λαζαράτος λέει, πως ορισμένοι υποψήφιοι δεν καλύπτονταν από τη δημοσιότητα, οι κάμερες δηλαδή ήταν αλλού βαλμένες ώστε να μην είναι ορατό τι γίνεται στην αίθουσά τους κι επίσης αποκαλύπτεται ότι περίπου 40 άνθρωποι μπαινόβγαιναν χωρίς να έχουν δικαίωμα να είναι παρόντες εκεί! Ο διαγωνισμός, έτσι όπως έγινε, μπορούσε να είναι διαβλητός και αποδεικνύεται ότι έγινε με τρόπο διαβλητό», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.

Βαθιά ανησυχία εκφράζει το Ποτάμι

Τη «βαθιά του ανησυχία» για τη λειτουργία των θεσμών στη χώρα μας εξέφρασε το Ποτάμι, σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη διακοπή της διάσκεψης της Ολομελείας του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. «Όταν διακόπτεται η συνεδρίαση ενός ανώτατου δικαστηρίου της χώρας εν μέσω αντεγκλήσεων και καταγγελιών για προσπάθεια υπαγόρευσης αποφάσεων, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ επικίνδυνα», σχολίασε το Ποτάμι.

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι η πλειονότητα των δικαστών «θα ορθώσει το ανάστημά της σε κάθε προσπάθεια κυβερνητικής παρέμβασης στο έργο της και θα υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης». «Η κυβέρνηση λειτουργεί με νοοτροπία καθεστώτος και η αντίσταση στα σχέδια της είναι πράξη δημοκρατίας», κατέληξε.

Τι είχε προηγηθεί

Στο κλίμα που επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες «από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών» αποδίδει ο πρόεδρος του ΣτΕ την ματαίωση της διάσκεψης.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του αναφέρεται χαρακτηριστικά «εν όψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13/9/2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών».

Τη θέση του προέδρου στηρίζει με ανακοίνωσή της και η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας τονίζοντας ότι «επομένως όσα αντίθετα αναφέρονται στον Τύπο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Πληροφορίες για αντιπαράθεση δικαστών – προέδρου

Σημειώνεται ότι η κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες διακόπηκε μία ώρα μετά την έναρξή της, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συνεδρίαση διακόπηκε μετά από έντονη αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ των δικαστών και του πρόεδρου του δικαστηρίου Νικολάου Σακελλαρίου, ο οποίος στον πρόλογό του, στην αρχή της διάσκεψης, φέρεται να αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της υπόθεσης.

Η αναφορά του κ. Σακελλαρίου φαίνεται να θεωρήθηκε ως προσπάθεια να προκαταλάβει την κρίση των δικαστών, με αποτέλεσμα να προκληθεί αντιπαράθεση μέσα στην αίθουσα των διασκέψεων. Πάντως τις πληροφορίες αυτές διέψευσε η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣτΕ η επόμενη διάσκεψη θα ανακοινωθεί 24 ώρες πριν από τη διεξαγωγή της.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.