Υποχωρεί η κακοκαιρία – Παραμένουν τα προβλήματα

Παραμένουν – αν και σε μικρότερη έκταση – τα προβλήματα που άφησε πίσω του ο χιονιάς, παρά τη σταδιακή υποχώρηση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ο χιονιάς που έπληξε πολλές περιοχές της χώρας, σε συνδυασμό με τον παγετό που επικρατεί τις πρωινές ώρες, έχει μετατρέψει πολλούς δρόμους σε «παγοδρόμια» με αποτέλεσμα οι μετακινήσεις να διεξάγονται και σήμερα μετ’ εμποδίων.

Αντιμέτωπος με δριμύ ψύχος και παγετό ο νόμος Λάρισας

Αντιμέτωπος με το δριμύ ψύχος και τον παγετό είναι ο νομός Λάρισας, μετά τις σφοδρές χιονοπτώσεις.

Το θερμόμετρο τα ξημερώματα ήταν «κολλημένο» στους -7 βαθμούς Κελσίου, ενώ αναμένεται νέο κύμα παγετού, με τις προβλέψεις να μιλούν για θερμοκρασίες κάτω από τους -10 βαθμούς από σήμερα το βράδυ και αύριο Παρασκευή.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ, σήμερα από νωρίς το πρωί, βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση αποχιονισμού στον κεντρικό τομέα της Λάρισας, με 10 μηχανήματα καθώς το χιόνι που έχει πέσει σε ορισμένα σημεία έχει ξεπεράσει τους 30 πόντους.

Στον υπόλοιπο νομό απροσπέλαστοι είναι οι δρόμοι σε περιοχές της Αγιάς, όπως στο χωριό Σκλήθρο, που δεν υπάρχει πρόσβαση, αλλά και σε άλλα χωριά όπως το Ν. Περιβόλι του Δήμου Κιλελέρ. Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σχεδόν σε ολόκληρο το επαρχιακό δίκτυο του νομού Λάρισας προς Φάρσαλα, Ελασσόνα, Καρδίτσα, Τρίκαλα κτλ.

Θεσσαλονίκη: Προβλήματα στις μετακινήσεις

Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία κυμαίνεται στους -3 βαθμούς Κελσίου, ενώ έπειτα από αρκετές μέρες, ο υδράργυρος στο αναμένεται να ανέβει στη διάρκεια της ημέρας πάνω από τους μηδέν βαθμούς.

Κλειστά παραμένουν και σήμερα τα σχολεία στο νομό Θεσσαλονίκης. Το Πανεπιστήμιο «Μακεδονίας» και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης παραμένουν κλειστά, ενώ δεν θα διεξαχθούν μαθήματα στο ΑΠΘ.

Προβλήματα παρουσιάζονται και σήμερα στις μετακινήσεις στη Θεσσαλονίκη, αν και η εικόνα είναι καλύτερη σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα. Οι βασικοί οδικοί άξονες της Θεσσαλονίκης είναι ανοιχτοί, ενώ σε κάποιους περιφερειακούς δήμους οι οδηγοί πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ο αριθμός των αστικών λεωφορείων του ΟΑΣΘ που κυκλοφορούν στους δρόμους του νομού ανέρχεται σήμερα σε 278, εκ των οποίων εκ των οποίων τα 50 κινούνται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Έντεκα περιοχές δεν εξυπηρετούνται λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, ενώ με δυσκολία εξυπηρετούνται τέσσερις.

Ειδικότερα, δεν εκτελούνται, λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, τα δρομολόγια σε: Περιστερά, Λιβάδι, Άγιος Αντώνιο, Μονοπήγαδο, Μονόλοφος, Ξηροχώρι, Μεσσημβρία, Λευκοχώρι, Στεφάνια, Εξαμίλι και το τοπικό στη γραμμή Επανομή-Μηχανιώνα. Με δυσκολία εκτελούνται οι γραμμές στις εξής περιοχές: Άνω Πόλη η γραμμή 22, Κρυονέρι, Πεύκα και το 751 στο Πανόραμα.

Καλύτερη εικόνα, συγκριτικά με χθες, παρουσιάζει σήμερα το οδικό δίκτυο στις περιοχές δράσης της ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ΑΕ, αν και πάλι υπάρχουν δυσκολίες λόγω των καιρικών συνθηκών, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονική Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της επιχείρησης, Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης, καλώντας εκ νέου τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες αναμένεται να εκτελεστούν τρία δρομολόγια του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης προς το ορεινό τμήμα του νομού Θεσσαλονίκης, από τα πέντε συνολικά που γίνονται ημερησίως.

Με λιγότερες δυσκολίες εκτελούνται σήμερα και τα δρομολόγια της επιχείρησης σε Ασπροβάλτα και Ζαγκλιβέρι.

Τα εννέα δρομολόγια που εκτελεί καθημερινά το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης προς την Αθήνα, διεξάγονται κανονικά και σήμερα.

Στο μεταξύ, η χαμηλή ορατότητα που επικρατεί από το πρωί στην περιοχή του αερολιμένα «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης δεν επέτρεψε σε αεροσκάφη που εκτελούσαν εσωτερικές πτήσεις να προσεγγίσουν τον αεροδιάδρομο, με αποτέλεσμα να αλλάξουν τον προορισμό τους και να επιστρέψουν εκεί απ’ όπου είχαν απογειωθεί.

Οι πτήσεις αναμένεται να εκτελεστούν μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Πάντως, σύμφωνα με τον Αερολιμενικό Έλεγχο, προβλήματα παρουσιάστηκαν μόνο στις προσγειώσεις, ενώ οι απογειώσεις διεξάγονται κανονικά.

Φθιώτιδα: Τις πληγές από τον χιονιά μετρούν οι κάτοικοι

Τις «πληγές» από την έντονη χιονόπτωση που σημειώθηκε χθες μετρούν οι κάτοικοι της Φθιώτιδας, ενώ από νωρίς τα εκχιονιστικά μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας εργάζονται για να αποκαταστήσουν πλήρως την κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο.

Παρά το γεγονός ότι η χιονόπτωση συνεχιζόταν έως τις 2 τα ξημερώματα, σχεδόν σε όλο το νομό Φθιώτιδας, η θερμοκρασία έχει ήδη ανέβει, από το πρωί, έναν βαθμό πάνω από το μηδέν για πρώτη φορά τις τελευταίες 8 μέρες που επικράτησαν πολικές θερμοκρασίες.

Μέχρι αυτή την ώρα, με αρκετά προβλήματα εξελίσσεται η συγκοινωνία από Λαμία προς Δομοκό, Καρδίτσα και Τρίκαλα από το 12ο χλμ. εως το 22ο χλμ., από Λαμία προς Καρπενήσι, αλλά και Λαμία προς Άμφισσα στο Μπραλο και στο 51ο χλμ., ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων μέχρι το μεσημέρι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο βασικό επαρχιακό δίκτυο και θα συνεχιστεί η προσπάθεια να απεγκλωβιστούν τα ορεινά χωριά.

Στο εθνικό δίκτυο από χθες τα μεσάνυχτα και μετά δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά για όλα τα οχήματα.

Μέσα στην πόλη της Λαμίας παραμένουν ανοικτοί οι κεντρικοί οδικοί άξονες και τα συνεργεία ξεκίνησαν παρεμβάσεις στους υπόλοιπους δρόμους.

Στους περιφερειακούς δήμους έχουν αποκατασταθεί η κυκλοφορία στο κεντρικό οδικό δίκτυο και από σήμερα ξεκινούν παρεμβάσεις μέσα στα χωριά, αφού σε πολλές περιπτώσεις το χιόνι ξεπερνά και το 1 μέτρο.

Τα σχολείο δεν λειτούργησαν και σήμερα σε ολόκληρη τη Φθιώτιδα.

Προβλήματα στην ορεινή Εύβοια

Στην Εύβοια, τα μηχανήματα δίνουν πραγματική μάχη για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία στο βασικό δίκτυο των ορεινών χωριών. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, η μάχη δινόταν για να ανοίξει ο δρόμος προς το Μετόχι, τον Κούτρουλα και την Χιλιαδού σε περιοχές που το χιόνι έχει ξεπεράσει και τα 2 μέτρα.

Χωριά παραμένουν χωρίς ρεύμα από το περασμένο Σάββατο, ενώ σε άλλα χωριά που κατέστη δυνατή η πρόσβαση γίνονται προσπάθειες να αποκατασταθεί η ύδρευση.

Κλειστά και αύριο τα σχολεία στον Βόλο

Κλειστά και αύριο Παρασκευή θα είναι όλα τα σχολεία στον Βόλο, αλλά και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου, λόγω του χιονιού και του πάγου που έχει δημιουργηθεί από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία στην Αλόννησο, τη Σκόπελο και τη Σκιάθο, αλλά και στους δήμους Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου.

Χαμηλές θερμοκρασίες στη δυτική Μακεδονία

Χαμηλές θερμοκρασίες καταγράφονται και σήμερα στη δυτική Μακεδονία. Το θερμόμετρο έδειξε στη Φλώρινα -19 βαθμούς Κελσίου, στα Γρεβενά -17 και στην Καστοριά -13.

Παγετός και κλειστά σχολεία σε Ιωάννινα και Θεσπρωτία

Με παγετό και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες συνεχίζεται η κακοκαιρία στην Ήπειρο. Το θερμόμετρο έδειχνε το πρωί -8 βαθμούς στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, -15 στο Μέτσοβο και -12 σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου.

Κλειστές είναι σήμερα όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, καθώς, επίσης, και σε δημοτικά διαμερίσματα στη Άρτα.

Τα μηχανήματα αποχιονισμού της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και των δήμων εργάζονται πυρετωδώς. Ρίψη αλατιού έχει γίνει στους κεντρικούς οδικούς άξονες, καθώς και σε δημοτικούς και επαρχιακούς δρόμους, ωστόσο υπάρχουν προβλήματα στα χωριά των Φιλιατών στην Θεσπρωτία.

Για την ασφάλεια των οδηγών τα αυτοκίνητα πρέπει να κινούνται με αντιολισθητικές αλυσίδες σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας. Επίσης αλυσίδες χρειάζονται στην Πρέβεζα και στην επαρχιακή οδό Φιλιππιάδας-Πέντε Πηγαδιών και από το Θεσπρωτικό έως Πολυστάφυλο και Μελιανά.

Χωρίς νερό και ρεύμα παραμένει η Σκόπελος

Δυσεπίλυτα είναι ακόμη τα προβλήματα στη Σκόπελο μετά τη θεομηνία, Το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού παραμένει χωρίς ρεύμα. Το βράδυ της Τετάρτης τα συνεργεία της ΔΕΗ -που έχουν σταλεί από τον Βόλο- κατάφεραν να αποκαταστήσουν μέρος της ηλεκτροδότησης και να δώσουν ρεύμα μόνο στη Χώρα.

Η νταλίκα που μετέφερε νέες κολώνες της ΔΕΗ δεν μπόρεσε να φτάσει στη Γλώσσα, όπου είχε εντοπιστεί και η ζημιά, επειδή «δίπλωσε» από τον πάγο στον δρόμο.

Σε ολόκληρο το νησί έχει διακοπεί και η παροχή νερού, επειδή δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια που πάγωσαν και δεν βοηθά η χαμηλή πίεση.

Συνεργεία της Πυροσβεστικής και του Στρατού, αλλά και ειδικών δυνάμεων που έχουν φθάσει από τον Βόλο προσπαθούν με εκχιονιστικά μηχανήματα να φθάσουν στις περιοχές Πύργος, Ράχες και Πευκιά όπου υπάρχουν εγκλωβισμένοι κτηνοτρόφοι στις κτηνοτροφικές τους μονάδες από το Σάββατο.

Την Τετάρτη, με τη συνδρομή ελικοπτέρου της Πολεμικής Αεροπορίας, απεγκλωβίστηκαν δύο άτομα από την περιοχή Πευκιά.

Επιχείρηση απεγκλωβισμού κτηνοτρόφων στην Αλόννησο

Στην Αλόννησο, που επλήγη σφοδρά από τον πρωτοφανή χιονιά, δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Στρατού προσπαθούν να απεγκλωβίσουν περίπου 10 κτηνοτρόφους.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΜΠΕ, οι κτηνοτρόφοι είναι καλά στην υγεία τους, αλλά έχουν ξεμείνει από τρόφιμα και προμήθειες για τις κτηνοτροφικές τους μονάδες και γι’ αυτό καταβάλλονται προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό τους από τις περιοχές Γέρακας και Καλαμάκι.

Οι όγκοι του χιονιού που έχουν παγώσει δυσχεραίνουν τις προσπάθειες απεγκλωβισμού, όμως λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, αφού από το πρωί επικρατεί ηλιοφάνεια και έχει αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία, εκτιμάται ότι σύντομα τα συνεργεία θα καταφέρουν να φτάσουν στον προορισμό τους.

Αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων σε οδικά τμήματα των Τρικάλων και στην Καρδίτσα

Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνσης Θεσσαλίας αίρεται από σήμερα το πρωί η απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, στα οδικά τμήματα:

της Εθνικής Οδού Τρικάλων – Ιωαννίνων, από το 28ο χλμ. (κόμβος Μουργκανίου) έως το 65ο χλμ. (κόμβος Παναγίας-είσοδος Εγνατίας Οδού).
της Εθνικής Οδού Τρικάλων – Γρεβενών, από το 1ο χλμ. (κόμβος Μουργκανίου) έως το 24ο χλμ.

Επίσης από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνσης Θεσσαλίας ανακοινώθηκε ότι με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καρδίτσας, αίρεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νομού Καρδίτσας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.