Γλυκόπικρος κόκορας με αβρωνιές

Το μυστικό της επιτυχίας αυτής της συνταγής κρύβεται... στον φούρνο

Μια συνταγή που παντρεύει όλα μαζί τα υλικά στην ίδια κατσαρόλα. Το μυστικό της επιτυχίας της, όμως, κρύβεται… στον φούρνο.
Οι αβρωνιές βγαίνουν την ίδια εποχή με τα άγρια σπαράγγια. Η πολύ ακριβή τιμή τους δεν δικαιολογείται, διότι η συλλογή τους είναι πιο εύκολη από εκείνη των σπαραγγιών• επιπλέον, μας αφήνουν ένα κομμάτι πολύ σκληρό από το κοτσάνι που πρέπει να πεταχτεί. Νομίζω πως πρέπει να λογικευτούμε, η περίοδος των παχιών αγελάδων τελείωσε. Οι αβρωνιές είναι αρκετά πικρές και η γνωστή συνταγή τους είναι με χταπόδι και γλυκό κρασί.
Από 2 – 3 ματσάκια αβρωνιές κόβω και πετάω το σκληρό μέρος και κρατάω ότι μπορεί να σπάσει εύκολα με τα δάχτυλα. (Αν δεν σας αρέσει η πικρούτσικη γεύση, σας συνιστώ να τις ζεματίσετε μία φορά και να τις κρυώσετε αμέσως).
Ετοιμάζω έναν ελαφρώς κοκκινιστό, κρασάτο κόκορα: Κόβω 1 κόκορα (περίπου 2 κιλά)σε μερίδες, τον αλευρώνω και τον περνάω από το τηγάνι ώσπου να ροδίσει. Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σε λίγο ελαιόλαδο ρίχνω 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο και τον κόκορα. Σβήνω με χυμό από 2 πορτοκάλια και ½ λίτρο μαυροδάφνη. Αφήνω να ελαττωθούν τα υγρά, ώσπου να μείνει η μισή ποσότητα. Προσθέτω 1 ώριμη ντομάτα, χονδροκομμένη και 2 πιπεριές Φλωρίνης, σε κύβους (των 4 – 5 εκ.), σπασμένους κόκκους πιπεριού και ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο. Αν χρειαστεί, συμπληρώνω λίγο τα υγρά. Σκεπάζω και αφήνω να σιγοβράσει. Προτιμώ να βάλω την κατσαρόλα σκεπασμένη στον φούρνο για να πετύχω καλύτερο ψήσιμο.
Δεκαπέντε λεπτά πριν από το τέλος του ψησίματος ρίχνω τις αβρωνιές και αλατοπιπερώνω. Μπορώ να δέσω λίγο περισσότερο τη σάλτσα μου διά βρασμού.
Tips
• Αν χρησιμοποιήσετε χωριάτικο κόκορα, ρίξτε μερικούς τσιγαριστούς κύβους από λαρδί (λίπος από χοιρινό) στην κατσαρόλα για να μαλακώσει.
• Αν χρησιμοποιήσετε αγοραστό κόκορα, μη βάλετε αμέσως μετά το τηγάνισμα το στήθος στην κατσαρόλα, για να μην παραψηθεί. Βάλτε το μόλις 20 λεπτά πριν από το τέλος του ψησίματος.

Για να δοκιμάσετε την συνταγή, επισκεφτείτε το εστιατόριο Kivo Creative Greek Cuisine, του ξενοδοχείου Kivo Art & Gourmet Hotel στη Σκιάθο.

Διαβάστε εδώ την πρόταση κρασιού του Οινοχόου Βασίλη Κατσάρου για την συνταγή του Γιάννη Μπαξεβάνη

Συνταγές: Γιάννης Μπαξεβάνης Φωτογραφίες: Γιώργος Δέτσης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.