Καπνιστό κοτόπουλο σε φασκόμηλο και πορτοκάλι

Φωτογραφία: Παναγιώτης Μπελτζινίτης, εκτέλεση συνταγών-food styling: Στέλιος Μαστοράκος.
Φωτογραφία: Παναγιώτης Μπελτζινίτης, εκτέλεση συνταγών-food styling: Στέλιος Μαστοράκος.

Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται συχνά στο κάπνισμα κρεάτων και λουκάνικων καθώς μειώνει την αίσθηση της λιπαρότητας.

Σε μια παλιά κατσαρόλα ή ένα τηγάνι ρίχνω 1 χούφτα φασκόμηλο, χονδροκομμένο, 1 χούφτα αποξηραμένο πορτοκάλι* και 5-6 χούφτες ψιλό πριονίδι από ένα ξύλο χωρίς ρετσίνι**.

Επάνω στην κατσαρόλα βάζω μια σχάρα, τοποθετώ 1 ολόκληρο κοτόπουλο (1½ κιλό) και το καλύπτω με αλουμινόχαρτο. Ρυθμίζω την ένταση της φωτιάς στο μέτριο και περιμένω μέχρι να αρχίσει να καπνίζει το πριονίδι. Το κοτόπουλο είναι έτοιμο σε περίπου 20 λεπτά, όταν έχει αποκτήσει ένα ωραίο, χρυσαφί χρώμα. Προσοχή, δεν πρέπει να βγαίνουν φλόγες, το πριονίδι καίγεται χωρίς να βγάζει φωτιά, μόνο καπνούς. Απομακρύνω το κοτόπουλο και το διατηρώ στο ψυγείο ή το μαγειρεύω αμέσως.

Σε μια κατσαρόλα, με λίγο έ.π ελαιόλαδο, σοτάρω σε χαμηλή φωτιά 2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες μέχρι να λιώσουν και να γίνουν σαν μαρμελάδα. Αλατοπιπερώνω, ρίχνω 1 πρέζα θυμάρι, 300 γρ. χωριάτικο ψωμί με προζύμι, σε κομμάτια, περίπου 1 ποτηράκι του κρασιού μπράντι και 20 αποξηραμένα βερίκοκα, σε κύβους. Ανακατεύω μέχρι το ψωμί να απορροφήσει το μπράντι, αποσύρω από τη φωτιά και με αυτό το μείγμα γεμίζω το κοτόπουλο, το αλείφω με λίγο βούτυρο και το βάζω στον φούρνο, στους 180°C, για 25-30 λεπτά.

Μπορούμε να καπνίσουμε και μόνο τα μπούτια από κοτόπουλο τα οποία θα συνοδεύσουμε επίσης με χυλώμενο πλιγούρι ή λαχανικά.

Σερβίρω επάνω σε πλιγούρι, που φτιάχνω όπως μαγειρεύω το ριζότο, μαζί με μπόλικη ψίχα από πορτοκάλι (υλικά για 4 άτομα).

* Αποξηραίνω φλούδες πορτοκαλιού είτε στον ήλιο είτε στον φούρνο, στους 80°C, για 2 ώρες. Αποξηραμένο πορτοκάλι διατίθεται επίσης έτοιμο σε φέτες.

** Πριονίδι θα βρείτε από κάποιον μαραγκό.

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης επιμελείται την κουζίνα στα «6 Κλειδιά» στην Άφησσο, στο ξενοδοχείο Kivo Art & Gourmet Hotel και στο εστιατόριο Kivo Creative Greek Cuisine στο νησί της Σκιάθου.

Δείτε ποιο κρασί επιλέγει ο Παναγιώτης Σχιζοδήμος για την παραπάνω συνταγή.

Δείτε επίσης ποιο cocktail προτείνει ο bartender Μάριος Γκιάτης για τη συνταγή του Γιάννη Μπαξεβάνη

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.