Μαραθότουρτα με σέσκουλα σε φύλλο με ξηρούς καρπούς

Μια ιδιαίτερη πίτα με σέσκουλα προτείνει ο Γιάννης Μπαξεβάνης. Απολαύστε μια λιχουδιά που δεν θα αφήσει ασυγκίνητους ούτε τους πιο απαιτητικούς της γεύσης!

ΥΛΙΚΑ (για ένα ταψί 30-35 εκ.)

Για το φύλλο:
700 γρ. αλεύρι χωριάτικο
150 γρ. αλεύρι σταριού ολικής αλέσεως
150 γρ. αλεύρι σικάλεως ολικής αλέσεως
1 κουτ. σούπας πίτουρο βρώμης
1 μεγάλη χούφτα από καρύδια ή/και φιστίκια Αίγινας ή/και αμύγδαλα ωμά και ανάλατα
2 κουτ. σούπας λεπτές νιφάδες βρώμης
5-6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
περίπου ½ λίτρο νερό

Για τη γέμιση:
500 γρ. σέσκουλα
3 ματσάκια μάραθο
1 ματσάκι κρεμμύδι φρέσκο
2 ντομάτες
4 αγκινάρες
1 μεγάλο φλιτζάνι πλιγούρι
300 γρ. αρσενικό Νάξου ή παλαιωμένη γραβιέρα
λίγο ελαιόλαδο
κύμινο
Προαιρετικά: Αρνίσιος κιμάς χοντροκομμένος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Περνώ τους ξηρούς καρπούς στο μπλέντερ και τους κάνω σκόνη. Ανακατεύω τα υλικά για να κάνω τη ζύμη.
Πλένω και χοντροκόβω τα φύλλα από τα σέσκουλα (αν είναι μεγάλα, ψιλοκόβω τα κοτσάνια). Ψιλοκόβω πολλά μάραθα και φρέσκο κρεμμύδι σε φέτες. Τρίβω 2 ντομάτες και 3 καρδιές αγκινάρας. Ανακατεύω και το πλιγούρι, αλατίζω και αφήνω 3-4 ώρες. Τρίβω μέσα κι ένα καλό τυρί που θα μου δώσει έξτρα ωραία γεύση. Λίγο κύμινο τονίζει τη γεύση των χόρτων. Αφήνω το πλιγούρι να αρχίσει να φουσκώνει με τα υγρά των λαχανικών. Μου αρέσει να «τσιμπάει» και λίγο το πιπεράκι.
Ανοίγω ένα φύλλο στο ταψί. Το λαδώνω και βάζω άλλο ένα ή δύο ακόμη από πάνω. Γεμίζω με τα χόρτα. Η γέμιση είναι μπόλικη, ώστε η πίτα να μοιάζει με τούρτα. Σκεπάζω με δύο φύλλα ακόμα, καλά λαδωμένα. Γαρνίρω με αποφλοιωμένα αμύγδαλα, λαδώνω ξανά καλά και ψήνω στο φούρνο.
Την ίδια ακριβώς πίτα-τούρτα μπορώ να κάνω προσθέτοντας 500 γρ. αρνίσιο κιμά χοντροκομμένο.
Ο Γιάννης Μπαξεβάνης επιμελείται την κουζίνα στην Άφησσο στα «6 Κλειδιά» και στο νησί της Σκιάθου στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Kivo Art & Gourmet Hotel, Kivo Creative Greek Cuisine.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.