Σαλάτα με ψητό ψάρι και σάλτσα ταραμά

Σαλάτα με ψητό ψάρι και σάλτσα ταραμά
Σαλάτα με ψητό ψάρι και σάλτσα ταραμά

Ένα καλοκαίρι στην Σκιάθο, καθώς δοκιμάζαμε πιάτα στην κουζίνα, για κάποιον λόγο ανακάτεψα με το πιρούνι ταραμά και βλίτα… Ο συνδυασμός αυτός ήταν παρών στο επόμενο πιάτο που σέρβιρα.

Ψήνω στη σχάρα 4 φιλέτα φρέσκο ψάρι της αρεσκείας μου (όλα τα φρέσκα ψάρια ταιριάζουν, π.χ. μια σφυρίδα).

Βάζω στο μπλέντερ 1 κρεμμύδι με 4 κ.σ. νερό και τα χτυπάω, ώστε να σχηματιστεί ένας υδαρής πολτός. Προσθέτω 1 κ.σ. άσπρο ταραμά και συνεχίζω το χτύπημα, προσθέτοντας σιγά σιγά 1ποτηράκι του κρασιού έ.π. ελαιόλαδο και τον χυμό από 1 λεμόνι.
Αν θέλετε περισσότερα χόρτα, βάλτε μία ακόμη πιρουνιά κάτω από το ψάρι.

Ζεματίζω μαζί, σε καυτό νερό, τα μικρά και μέτρια φύλλα από 300 γρ. βλίτα και τα φύλλα από 1 ματσάκι λουίζα για 2 λεπτά. Τα στραγγίζω και τα στεγνώνω επάνω σε ένα πανί. Τα ραντίζω με
λίγο έ.π. ελαιόλαδο και τα αλατίζω με χονδρό θαλασσινό αλάτι.

Σερβίρω στη βάση του πιάτου τη σάλτσα ταραμά, ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνειά του, και στη μέση τοποθετώ μια μερίδα ψάρι. Τυλίγω μια μεγάλη πιρουνιά χόρτα και τη βάζω επάνω στο ψάρι (υλικά για 4 άτομα).

Αν θέλουμε μεγαλύτερη σπιρτάδα στη γεύση, ψιλοκόβουμε λίγο σκόρδο πάνω από τα βλίτα. Ο καλύτερος συνοδός του ψαριού.

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης επιμελείται την κουζίνα στα «6 Κλειδιά» στην Άφησσο, στο ξενοδοχείο Kivo Art & Gourmet Hotel και στο εστιατόριο Kivo Creative Greek Cuisine στο νησί της Σκιάθου.

Δείτε ποιο κρασί επιλέγει ο Παναγιώτης Σχιζοδήμος για την παραπάνω συνταγή.

Δείτε επίσης ποιο cocktail προτείνει ο bartender Μάριος Γκιάτης για τη συνταγή του Γιάννη Μπαξεβάνη

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.