Σαρδέλες στα αµπελόφυλλα µε ξινοµυζήθρα

Οι σαρδέλες πρέπει να βγουν από τα κάρβουνα προτού ξεραθούν τα αµπελόφυλλα
Σαρδέλες στα αµπελόφυλλα µε ξινοµυζήθρα

Σε αρχαιοελληνικές συνταγές βλέπουµε να τυλίγουν ψάρι σε αµπελόφυλλα ή συκόφυλλα, να τα καρυκεύουν µε γάρο– ένα είδος σάλτσας από ψάρια – και να τα ψήνουν στα ξύλα.
Διαλέγω 500 γρ. σαρδέλες µεγαλούτσικες (ελάχιστο επιτρεπόµενο µέγεθος: 11 εκ.), τις καθαρίζω και τις ανοίγω προσεκτικά στα δύο για να αφαιρέσω το κεφάλι µε το κόκαλο και την ουρά µαζί.

Σε ένα τηγάνι, σε λίγο ελαιόλαδο, σε µέτρια φωτιά, τσιγαρίζω ψιλοκοµµένα 1 µεγάλο κρεµµύδι και 5 σκελίδες σκόρδου. Γεµίζω τις σαρδέλες µε το µείγµα κρεµµυδιού – σκόρδου και µοιράζω 150 γρ. ξινοµυζήθρα. Πασπαλίζω µε λίγο αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.

Τυλίγω τις σαρδέλες σε 20 µεγάλα αµπελόφυλλα τα οποία έχω προηγουµένως ζεµατίσει και τα ψήνω στα κάρβουνα. Καθώς τα βγάζω από τη φωτιά, τα βρέχω µε 40 ml λαδολέµονο και τα σερβίρω µε µια σαλατούλα µε ψιλοκοµµένα λαχανικά, 2-3 ντοµάτες, 1 φρέσκο κρεµµυδάκι και 5-6 φύλλα δυόσµου (υλικά για 2-4 άτοµα).

ΤΙP: Εναλλακτικά, μπορείτε να ψήσετε τις σαρδέλες, στον φούρνο ή στο γκριλ.

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης επιμελείται την κουζίνα στα «6 Κλειδιά» στην Άφησσο, στο ξενοδοχείο Kivo Art & Gourmet Hotel και στο εστιατόριο Kivo Creative Greek Cuisine στο νησί της Σκιάθου.

Δείτε ποιο κρασί επιλέγει ο Παναγιώτης Σχιζοδήμος για την παραπάνω συνταγή.

Δείτε επίσης ποιο cocktail προτείνει ο bartender Μάριος Γκιάτης για τη συνταγή του Γιάννη Μπαξεβάνη

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.