Ψάρι στον ατμό ευκαλύπτου

Φωτογραφία: Παναγιώτης Μπελτζινίτης, εκτέλεση συνταγών-food styling: Στέλιος Μαστοράκος
Φωτογραφία: Παναγιώτης Μπελτζινίτης, εκτέλεση συνταγών-food styling: Στέλιος Μαστοράκος

Ο ευκάλυπτος χαρίζει φινετσάτη γεύση στο ψάρι του ατμού και το σχοινόπρασο δίνει σπιρτάδα στη σάλτσα

Σε μια κουσκουσιέρα – κατσαρόλα που χωρίζεται στα δύο με μεταλλική επιφάνεια με τρύπες σαν σουρωτήρι – σε νερό που βράζει, ρίχνω 1 χούφτα φύλλα ευκαλύπτου. Επάνω στη μεταλλική επιφάνεια, στον ατμό του ευκαλύπτου δηλαδή, μαγειρεύω 1 κρεμμύδι, χονδροκομμένο, 2 καρότα και 4 πατάτες.

Λίγα λεπτά προτού γίνουν, προσθέτω 4 φιλέτα από λαβράκι ή σφυρίδα για περίπου 12-15 λεπτά (εξαρτάται από το πάχος του ψαριού και τη δύναμη που έχει ο ατμός). Τρία λεπτά πριν από το τέλος, ρίχνω λίγα φύλλα από σπανάκι.

Ετοιμάζω μία ελαφριά σάλτσα με σχοινόπρασο: Σε τηγανάκι, σε δυνατή φωτιά, ρίχνω 4 κ.σ. ξίδι και το ξύσμα από ½ λεμόνι, ακέρωτο. Φέρνω σε βρασμό και προσθέτω 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και 50 γρ. παγωμένο βούτυρο, σε κύβους. Ανακατεύω κουνώντας κυκλικά το τηγάνι εκτός φωτιάς και ρίχνω 1 ματσάκι σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο.

Σερβίρω το ψάρι με τη σάλτσα και τα λαχανικά (υλικά για 4 άτομα).

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης επιμελείται την κουζίνα στα «6 Κλειδιά» στην Άφησσο, στο ξενοδοχείο Kivo Art & Gourmet Hotel και στο εστιατόριο Kivo Creative Greek Cuisine στο νησί της Σκιάθου.

Δείτε ποιο κρασί επιλέγει ο Παναγιώτης Σχιζοδήμος για την παραπάνω συνταγή.

Δείτε επίσης ποιο cocktail προτείνει ο bartender Μάριος Γκιάτης για τη συνταγή του Γιάννη Μπαξεβάνη

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.