Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός και η χώρα

Θα τον «σταυρώσουν» οι σύντροφοί του; Όλα παίζονται σήμερα αν οι 32 βουλευτές του ψηφίσουν αρνητικά

Μετά από 28 ώρες συνεχών διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφυγε στις 9.30 περίπου χθες το βράδυ από το Μέγαρο Μαξίμου, μην αντέχοντας άλλο από την κούραση, ώστε από σήμερα το πρωί να έλθει αντιμέτωπος με τα προβλήματα, αρχής γενομένης από την ΚΟ του κόμματός του και την στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία αρνείται να παραιτηθεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να πέτυχε τη συμφωνία στην ύστατη στιγμή αποφεύγοντας τη χρεωκοπία, με μέτρα πολύ σκληρά, αλλά ήδη 32 βουλευτές μεταξύ των οποίων Παν.Λαφαζάνης, Δ.Στρατούλης, Ν.Χουντής, Γ.Βαρουφάκης, Ζ.Κωνσταντοπούλου αλλά και ο βουλευτής Μαγνησίας Κ.Δελημήτρος φέρονται να έχουν πάρει τις αποφάσεις τους για να καταψηφίσουν τα μέτρα στη Βουλή.

Στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να πείσει τους διαφωνούντες συντρόφους για να πάνε όλοι μαζί και να συνεχίσουν, ενώ ερωτηματικό υπάρχει και στο αν ο πρωθυπουργός να καταφέρει να πείσει και την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου να κινήσει γρήγορα τις διαδικασίες στο Κοινοβούλιο, διότι αν μέχρι την Τετάρτη το βράδυ δεν ψηφιστούν τα νομοσχέδια, τότε ίσως να βρεθεί σε δύσκολη θέση η χώρα και οι δανειστές να κατηγορήσουν τον πρωθυπουργό για αναξιοπιστία.

Δεν είναι μόνον το θέμα της αναξιοπιστίας, αλλά και η καθυστέρηση της όλης διαδικασίας με πρώτη τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ που παραμένουν έως την Τετάρτη σε αργία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόεδρος της Βουλής διαμήνυσε στο Μαξίμου ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε πρόταση μομφής εναντίον της με τουλάχιστον 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση μομφής όμως θα καθυστερήσει τη διαδικασία διότι θα χρειαστεί να υποβληθεί στη διάρκεια της συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής που σήμερα δεν υπάρχει και ημέρα συζήτησης ορίζεται σε μία από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις ελέγχου την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Πέρα από τις υποχρεώσεις της χώρας που πρέπει να ψηφίσει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν, με τη στήριξη της μεγάλης ευρωπαϊκής πλειοψηφίας, ο κ. Τσίπρας με την απώλεια τουλάχιστον 32 βουλευτών έχει πρόβλημα με την δεδηλωμένη στη Βουλή την οποία φαίνεται ότι χάνει.

Πριν από λίγες ημέρες στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει νέος Παπαδήμος σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή εθνικού σκοπού, όπως την ονομάζουν τις τελευταίες ημέρες. Σε μια τέτοια περίπτωση πίεσης θα σημάνει την παραίτησή του από την πρωθυπουργία και άμεση προσφυγή στις κάλπες, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι που είναι ένα σενάριο εξίσου καταστροφικό για την οικονομία. Ο κ. Τσίπρας ήδη έχει πάρει μηνύματα από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ αλλά και βουλευτές του πέραν των «32» ότι είναι αντίθετοι με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή σκοπού κλπ.

Το σενάριο όμως που σώζει από την καταστροφή τη χώρα, είναι η συμφωνία των ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων να συγκροτήσουν κυβέρνηση η οποία θα στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και ίσως τους ΑΝΕΛ. Στο σενάριο αυτό θα υπάρξει μια τεχνοκρατική κυβέρνηση έως τον Οκτώβριο όταν θα κληθεί και πάλι ο ελληνικός λαός να δώσει τη λύση της διακυβέρνησης της χώρας. Οι δύο έως τρεις επόμενες ημέρες για τη χώρα είναι εξίσου κρίσιμες όπως αυτές που πέρασαν με την «σταύρωση» του Αλέξη Τσίπρα από τους δανειστές μας, αλλά και από τους συντρόφους του. Από τους δανειστές ο πρωθυπουργός μπορεί να σώθηκε, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα γλιτώσει και από τους συντρόφους του.

Γ.ΚΑΡΕΚΛΙΔΗΣ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.