Ομπάμα και Ερντογάν συμφώνησαν στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης

Στην ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στην τουρκο-συριακή μεθόριο, συμφώνησαν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.
«Συμφωνούν ότι είναι σημαντική η αποκλιμάκωση της έντασης και η προσπάθεια για την αποφυγή νέων παρόμοιων περιστατικών» αναφέρεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
Στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι το δικαίωμα της Τουρκίας στην υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας διατυπώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.
Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν επίσης τη δέσμευσή τους υπέρ μίας διαδικασίας πολιτικής μετάβασης προς την ειρήνευση στη Συρία, καθώς και την αποφασιστικότητά τους να αγωνισθούν κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Το ρωσικό αεροσκάφος χτυπήθηκε στον συριακό εναέριο χώρο μετά από πρόσκαιρη εισβολή στον τουρκικό»
Στο μεταξύ, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν πως το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος που καταρρίφθηκε από την Τουρκία χθες χτυπήθηκε στον εναέριο χώρο της Συρίας μετά από μια πρόσκαιρη εισβολή στον τουρκικό εναέριο χώρο.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε ανίχνευση της θερμικής υπογραφής του μαχητικού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.