Γ.Γ. ΟΤΟΕ: Οι τράπεζες πρέπει να ανοίξουν …χθες

Το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Ιάσονος
Κεφαλαιακή επάρκεια διαθέτουν οι τράπεζες, η ρευστότητα όμως, εξαρτάται από τη συμφωνία…

Άμεση είναι η ανάγκη να ανοίξουν οι τράπεζες το ταχύτερο, επισημαίνει η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), ώστε να ξεκινήσει να δουλεύει ξανά σταδιακά το τραπεζικό σύστημα και η οικονομία, ενώ την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να εκδώσει νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τη λειτουργία των τραπεζών από την Πέμπτη.

Τα παραπάνω τόνισε, μιλώντας σήμερα στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο γενικός γραμματέας της ΟΤΟΕ Αχιλλέας Μυλωνόπουλος, που διαβεβαίωσε ότι οι τράπεζες έχουν κεφαλαιακή επάρκεια για να λειτουργήσουν άμεσα, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι το capital control θα παραμείνει, ενώ ερωτηματικό παραμένει το θέμα της ρευστότητας, καθώς θα εξαρτηθεί αν το αν επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές.

«Ανησυχούμε πάρα πολύ όσο, οι τράπεζες μένουν κλειστές. Οι τράπεζες πρέπει να ανοίξουν …χθες και κάθε μέρα που περνάει δυσκολεύει την κατάσταση», δήλωσε ο κ. Μυλωνόπουλος, που εξήγησε ότι είναι άλλο πράγμα τα capital controls και άλλο πράγμα να ανοίξουν οι τράπεζες.

Όπως εξήγησε, τα capital controls αφορούν τα 60 € ή τα 120 € που μπορεί να πάρει ο συνταξιούχος για την περασμένη εβδομάδα και μέχρι αύριο, ενώ οι τράπεζες πρέπει να ανοίξουν άμεσα, για να ξεκινήσουν να γίνονται εργασίες.

Καμία άλλη εργασία
Σήμερα, ανέφερε ο Γ.Γ. της ΟΤΟΕ, η μόνη εργασία που γίνεται στις τράπεζες, είναι να πληρωθούν οι συνταξιούχοι που δεν έχουν κάρτα ανάληψης και όσοι δεν έχουν, να εκδώσουν κάρτα, την οποία προμηθεύονται και θα περιμένουν να έρθει ο μυστικός αριθμός, που θα λάβουν σε 5 – 6 ημέρες. «Επειδή έχει πέσει απίστευτος όγκος ζήτησης, αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση», τόνισε, προσθέτοντας ότι με την κάρτα οι συνταξιούχοι θα μπορούν να κάνουν ανάληψη 60 ή 50 € ημερησίως.

Ο κ. Μυλωνόπουλος ανέφερε ότι όλοι μιλάμε για το πρόβλημα και τους συνταξιούχους, αλλά δε μιλάμε για την οικονομία που έχει βαλτώσει. «Δεν κυκλοφορούν επιταγές, δεν γίνονται εισαγωγές, που γίνονται τίποτα μέσω των τραπεζών, ενώ και στην υπόλοιπη οικονομία, δεν γίνονται πληρωμές», σημείωσε.

Όπως ανέφερε, τα capital controls επιβλήθηκαν για το πρόβλημα ρευστότητας. Το ζήτημα του κλεισίματος των τραπεζών έχει να κάνει με την αποκατάσταση της ηρεμίας της τραπεζικής εργασίας. Αυτό πρέπει ν’ αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται, για ν’ αποκατασταθεί και η εμπιστοσύνη, διότι η τραπεζιτική είναι ζήτημα πίστης.

«Σταδιακή αποκατάσταση τραπεζικών λειτουργιών και όχι άρση των capital controls»
«Ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, έδωσε παράταση δύο ημερών, με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά που είχε και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της περασμένης εβδομάδας. Προφανώς περιμένουμε τι θα γίνει με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, μια καινούργια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σήμερα Τετάρτη για να δούμε πως θα αρχίσει να λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα, από την Πέμπτη», σημείωσε ο συνδικαλιστής της ΟΤΟΕ.
Διευκρίνισε δε, ότι αυτή τη στιγμή μιλάμε για σταδιακή αποκατάσταση τραπεζικών λειτουργιών και όχι για άρση των capital controls ή πλήρη επαναφορά στην κατάσταση που ήταν το τραπεζικό σύστημα πριν κλείσουν οι τράπεζες.
«Αυτή τη στιγμή, υπάρχει πρόβλημα με τη ρευστότητα και πρέπει να ξεκινήσει να παγιώνεται η ρευστότητα, ενώ για να υπάρξει ροή της οικονομίας, πρέπει να γίνουν και άλλες δουλειές, αλλά η σταδιακή αποκατάσταση είναι σε συνάρτηση με το αν θα επιτευχθεί συμφωνία», υπογράμμισε.

Κεφαλαιακή θωράκιση
Ο κ. Μυλωνόπουλος διαβεβαίωσε τους πολίτες, ότι οι τράπεζες είναι κεφαλαιακά θωρακισμένες, δηλαδή έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να μην έχουν πρόβλημα λειτουργίας, κάτι που έχει σχέση με την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητά τους.
Στο θέμα της ρευστότητας, εκτίμησε ότι υπάρχει πρόβλημα που έχει σχέση με αυτά που συμβαίνουν, γι’ αυτό ανέφερε ότι επιβλήθηκε το capital control. Έφερε δε ως παράδειγμα αυτό των capital control στην Κύπρο, που κράτησε δύο χρόνια και δύο μήνες, ενώ ευχήθηκε στην Ελλάδα να κρατήσουν λιγότερο οι περιορισμοί που υπάρχουν σήμερα.
«Οι τραπεζικοί ανησυχούν πιο πολύ από τον καθένα, διότι δεν είναι καθόλου ευχάριστο μια επιχείρηση να μη δουλεύει, ανταποκρινόμενη στις υποχρεώσεις απέναντι στο προσωπικό της. Κι αυτό είναι ένας λόγος που η ΟΤΟΕ λέει ότι η τραπεζική λειτουργία πρέπει να αποκατασταθεί γρήγορα», σημείωσε ο Γ.Γ. της ΟΤΟΕ.
Όσο οι τράπεζες είναι κλειστές, τόσο οι κίνδυνοι μεγαλώνουν και ο νοών νοείτο, κατέληξε ο Αχιλλέας Μυλωνόπουλος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.