Δ. Κολυνδρίνη: Να μην καταναλώνεται προς το παρόν το νερό στην Άλλη Μεριά

Δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση από τη ΔΕΥΑΜΒ προς τους κατοίκους

Να μην καταναλώνεται, προς το παρόν, το νερό στην Άλλη Μεριά, συστήνει η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, βασιζόμενη σε ανακοίνωση της Διεύθυνσης Υγείας που ήδη ενημέρωσε τον Δήμο, τη ΔΕΥΑΜΒ και τις Τοπικές Κοινότητες για ύπαρξη μικροβιακού φορτίου με τη σύσταση να αποφεύγεται η χρήση του νερού για πόση.
Πάντως από τη ΔΕΥΑΜΒ δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση προς τους καταναλωτές, για να αποφεύγουν την πόση του νερού που είναι μικροβιακά επιβαρυμένο με e coli, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Στέργιος Παπαευσταθίου, δήλωσε ότι υπεύθυνοι για την ενημέρωση του κοινού είναι η Διεύθυνση Υγείας και η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Μιλώντας στο «Ράδιο-Ένα 102,5», με αφορμή την είδηση για εντοπισμό μικροβιακού φορτίου στο νερό της Άλλης Μεριάς, δήλωσε ότι «η απαγόρευση πόσης, ισχύει γενικά σε όλα τα δίκτυα όπου εντοπίζεται μικροβιακό φορτίο κυρίως λόγω μη ύπαρξης χλωριωτή ή λόγω μη καθαρισμού των δεξαμενών».

Όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης, η Διεύθυνση Υγείας, ως οφείλει, μετά την ενημέρωση που έχει και τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών, όταν εντοπιστεί επιβαρυμένο μικροβιακό φορτίο, συστήνει στο Δήμο, στα Τοπικά Διαμερίσματα και στη ΔΕΥΑΜΒ, να αποφεύγεται η κατανάλωση νερού προς πόση, διότι το μικροβιακό φορτίο στο νερό πρέπει να είναι μηδενικό.
«Δεν μπορεί ο κόσμος να πίνει νερό, ή τουλάχιστον να μην το γνωρίζει, έστω κι αν έχει ένα κωλοβακτηρίδιο το νερό», ήταν η δήλωση της αντιπεριφερειάρχη, που σημείωσε ότι η Διεύθυνση Υγείας ενημέρωσε, τόσο στην περίπτωση της Άλλης Μεριάς, όσο και σε Μακρινίτσα και Πορταριά, να αποφεύεγαυι η πόση του νερού.

Στην Άλλη Μεριά που εντοπίστηκαν e coli σε ποσοστό 45 mg/l και η κα Κολυνδρίνη τόνισε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να πίνει νερό από τη βρύση και αυτό πρέπει να γίνει μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα που προκάλεσε το μικροβιακό φορτίο.
Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, αυτές οι διαδικασίες πρέπει να είναι γρήγορες και η ΔΕΥΑΜΒ πρέπει να παρεμβαίνει άμεσα και να λύνει το πρόβλημα εν τη γεννέσει του.

Η Διεύθυνση Υγείας ενημέρωσε τον Δήμο Βόλου, τις Τοπικές Κοινότητες και τη ΔΕΥΑΜΒ, όπως κάνει πάντα, κοινοποιώντας το έγγραφο που συστήνει στους πολίτες να χρησιμοποιούν το νερό μόνο για τη λάτρα του σπιτιού και να μην το καταναλώνουν προς πόση, μέχρι να έχουμε νέες μετρήσεις που θα έχουν μηδενικό μικροβιακό φορτίο.
Στη Μακρινίτσα και την Πορταριά υπήρξε πρόβλημα προ διμήνου, ενημερώθηκαν ο Δήμος, η ΔΕΥΑΜΒ και οι Τοπικές Κοινότητες, μετά από ενημέρωση και δειγματοληψίες, ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης, που δήλωσε ότι σήμερα θα γίνουν δειγματοληψίες και από τη Διεύθυνση Υγείας, για να διαπιστωθεί αν το μικροβιακό φορτίο στο νερό είναι μηδενικό.
Καταλήγοντας η κα Κολυνδρίνη τόνισε ότι υπάρχει άμεση ανταπόκριση εκ μέρους της ΔΕΥΑΜΒ σε θέματα επισκευών και αποκατάστασης ζημιών, ενώ αμέσως γίνονται εργασίες καθαρισμού των δεξαμενών και τοποθετούνται χλωριωτές.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα στη Μακρινίτσα»
Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Στέργιος Παπαευσταθίου, που επίσης μίλησε στο «Ράδιο Ένα 102,5», δήλωσε ότι ο ίδιος δεν παρέλαβε το έγγραφο της Διεύθυνσης Υγείας και τόνισε ότι δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα με το νερό της Μακρινίτσας, παρά με την Πορταριά.
Όπως ανέφερε, πραγματοποιείται χλωρίωση στη Μακρινίτσα και οι ενδείξεις στο νερό είναι μηδενικό μικροβιακό φορτίο, βάσει δειγματοληψίας, που έγινε στις 20 Μαΐου, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα κοινοποιήθηκαν στη Διεύθυνση Υγείας.
Για την Πορταριά ανέφερε, ότι υπάρχει μικροβιακό φορτίο, βάση της δειγματοληψίας που έγινε στις 21 Μαΐου, κάτι που ανέφερε ότι είναι φυσιολογικό, καθώς εκλάπησαν οι χλωριωτές του νερού που είχε τοποθετήσει η ΔΕΥΑΜΒ.
«Η Διεύθυνση Υγείας, ως αρμόδια υπηρεσία, συστήνει και η ΔΕΥΑΜΒ από την περασμένη Παρασκευή 22 Μαΐου, επανατοποθέτησε σύστημα χλωρίωσης του νερού στην Πορταριά και η χλωρίωση ξεκίνησε τη Δευτέρα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, που πρόσθεσε ότι το πρόβλημα στο νερό της Άλλης Μεριάς παρουσιάστηκε από τις 18 Μαΐου που έγινε κλοπή του χλωριωτή.
Ο κ. Παπαευσταθίου τόνισε ότι οι ευθύνες της ΔΕΥΑΜΒ είναι συγκεκριμένες και αυτό καταστρατηγείται από τις Τοπικές Κοινότητες. «Αν δεν θέλουν τα Τοπικά Συμβούλια να χλωριώνεται το νερό, ας στείλουν έγγραφο στη Διεύθυνση Υγείας, που να το αναφέρουν. Δεν μπορεί κάθε φορά η ΔΕΥΑΜΒ να είναι ανάμεσα και να βάλλεται πανταχόθεν, τη στιγμή που κάνει ότι επιβάλλουν οι αρμοδιότητές της», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιχείρησης.
Αναφορικά με το θέμα της ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού, τόνισε ότι η ΔΕΥΑΜΒ ανακοίνωσε ότι υπάρχει μικροβιακό φορτίο και δήλωσε ότι «δεν είναι υπεύθυνη η ΔΕΥΑΜΒ για να δημοσιοποιήσει ανακοίνωση, αλλά οι συναρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με την ΚΥΑ».
Πρόσθεσε δε ότι η αρμόδια υπηρεσία για να κάνει τους ελέγχους είναι η ΔΕΥΑΜΒ, αλλά οι ανακοινώσεις ενημέρωσης του κοινού είναι αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Υγείας και η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.
Καταλήγοντας ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των αναλύσεων στο νερό και οι ανακοινώσεις της Επιχείρησης, στέλνονται στον αντιδήμαρχο Τοπικών Ενοτήτων για ανάρτηση στα Δημοτικά καταστήματα και ενημέρωση των κατοίκων, που όμως δεν έχει σύσταση προς τους κατοίκους να μην πιούν νερό, εφόσον υπάρχει μικροβιακό φορτίο στο νερό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.