Ιωλκού και Αλεξάνδρας οι πιο επικίνδυνοι δρόμοι για ατύχημα

Χίλια διακόσια τροχαία υλικών ζημιών σε 9 μήνες στο Δήμο Βόλου

Περισσότερα από χίλια διακόσια τροχαία ατυχήματα υλικών ζημιών έγιναν το τελευταίο εννιάμηνο, καταγράφηκαν από την Τροχαία Βόλου, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Βόλου και σε μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη του σύμβουλου αστικού περιβάλλοντος Βαγγέλη Θέου, καταγράφονται τις επικίνδυνες για τροχαία οδούς και διασταυρώσεις, τις ημέρες και τις ώρες που γίνονται ατυχήματα.

Η έρευνα διήρκεσε από τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι και Ιούνιο του 2015 και βασίζεται σε στοιχεία του Τμήματος Τροχαίας Βόλου και είναι εργαλείο που μπορεί άμεσα να χρησιμοποιηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να τεθούν προτεραιότητες σε ότι αφορά έργα (π.χ. βελτίωση της ορατότητας σε επικίνδυνες διασταυρώσεις, καλύτερη σήμανση) αλλά και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις όπου αυτές χρειάζονται (π.χ. μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου στην 28ης Οκτωβρίου, Ανθ. Γαζής κλπ.) για την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Πάνω από 1200 υλικών ζημιών
Μόνο στο Βόλο καταγράφονται μηνιαίως εκατοντάδες συμβάντα από την τροχαία, πολλά από τα οποία από καθαρή τύχη δεν έχουν θύματα και σοβαρούς τραυματισμούς. Μέχρι σήμερα ελάχιστα εργαλεία έχουν δημιουργηθεί προκειμένου να εντοπιστούν τα σημεία εκείνα των αστικών κέντρων όπου σημειώνονται τα περισσότερα τροχαία. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολο να τεθούν προτεραιότητες στα σημεία που πρέπει να βελτιωθούν από πλευράς οδικής ασφάλειας. Αυτό το έλλειμμα έρχεται να καλύψει η παρούσα εργασία.

Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότερα από 1200 τροχαία υλικών ζημιών μέσα σε 9 μήνες καταγράφηκαν από την τροχαία στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Βόλου.

Μελετώντας τα παραπάνω στοιχεία επισημάνθηκαν τα επικίνδυνα σημεία – διασταυρώσεις και δρόμοι – στα οποία σημειώνονται ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός ατυχημάτων σε σύγκριση με άλλους δρόμους με παρόμοια κίνηση και χαρακτηριστικά.
Δεν είναι στις εθνικές οδούς ούτε σε επαρχιακούς δύσβατους δρόμους αλλά αντίθετα είναι σε κεντρικά και πυκνοκατοικημένα σημεία του Δήμου Βόλου. Απροσεξία οδηγών, έλλειψη χώρου πάρκινγκ, υπερβολικού φόρτου κίνησης σε στενούς δρόμους, κακή ορατότητα και κακοτεχνίες είναι κάποιες από τις αιτίες που εκτιμούμε πως αυξάνουν την επικινδυνότητά τους, σημειώνει ο κ. Θέος.

Οι πιο επικίνδυνοι δρόμοι
Ο δρόμος με το μεγαλύτερο αριθμό ατυχημάτων με δεκάδες ατυχήματα κάθε μήνα είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του Βόλου, η Ελ. Βενιζέλου (Ιωλκού), με συνολικά 87 ατυχήματα το εννιάμηνο.
Έκπληξη όμως προκαλεί ότι ο δεύτερος συχνότερος δρόμος με 56 καταγραμμένα ατυχήματα μέσα σε 9 μήνες σε τροχαία είναι η 28ηςΟκτωβρίου, περισσότερα ακόμη και από πολυσύχναστους δρόμους όπως η Δημητριάδος, Λαρίσης, Αναλήψεως και Πολυμέρη. Από τους “μικρούς” δρόμους με τα περισσότερα τροχαία ξεχωρίζουν επίσης οι Ανθ. Γαζή, Γαλλίας, Κουντουριώτου, Κωνσταντά, Γαμβέτα, Όγλ και Κοραή.

Οι πιο επισφαλείς διασταυρώσεις
Η πιο επικίνδυνη διασταύρωση είναι η Αλμυρού και Μητρ. Γρηγορίου στα παλιά με 11 καταγραμμένα περιστατικά σε 9 μήνες. Το Stop που υπάρχει στο σημείο εκείνο φαίνεται πως πολλές φορές αγνοείται από τους οδηγούς με άσχημες συνέπιες. Άλλες διασταυρώσεις με ασυνήθιστο μεγάλο αριθμό τροχαίων είναι η διασταύρωση μεταξύ Αναλήψεως και Ελ. Βενιζέλου καθώς και κατά το μήκος της 28ηςΟκτωβρίου σε τρία σημεία με Αθ. Διάκου, Κ. Καρτάλη και Κοραή. Κύριες αιτίες των ατυχημάτων αυτών είναι η παραβίαση της προτεραιότητας, του σηματοδότη καθώς και οι οπισθομετωπικές συγκρούσεις.

Διασταυρώσεις
Σειρά επικινδυνότητας Οδός 1 Οδός 2 Αριθμός Ατυχημάτων
1 Αλμυρού Μητρ. Γρηγορίου 11
2 Αναλήψεως Ελ. Βενιζέλου 9
3 28ης Οκτωβρίου Αθ. Διάκου 8
4 28ης Οκτωβρίου Κ. Καρτάλη 7
5 Γρ. Λαμπράκη Σέκερη 7
6 Ελ. Βενιζέλου Ιάσονος 6
7 28ης Οκτωβρίου Κοραή 5
8 2ας Νοεμβρίου Παγασών 5
9 Γ. Καρτάλη Κοραή 5
10 Γρ. Λαμπράκη Μητρ. Γρηγορίου 5
11 Ελ. Βενιζέλος Περιφερειακός 5

Ατυχήματα ανά ημέρα
Σύμφωνα με τα στοιχεία Δευτέρα και Σάββατο είναι οι μέρες με τα περισσότερα ατυχήματα ενώ η Κυριακή είχε σχεδόν τα μισά σε αριθμό ατυχήματα από τα οποία το ¼ ήταν κατά τις πρώτες πρωινές ώρες (ασυνήθιστα μεγάλο ποσοστό σε σύγκριση με άλλες μέρες, αλλά αναμενόμενο εξαιτίας της νυχτερινής εξόδου του Σαββάτου).

Ατυχήματα ανά ώρα
Η πιο επικίνδυνη ώρα να κυκλοφορεί κανείς στο Βόλο είναι στις 1 το μεσημέρι καθώς εκείνη την ώρα καταγράφονται μέχρι και 3 φορές περισσότερα ατυχήματα σε σχέση με τις υπόλοιπες πρωινές και απογευματινές ώρες. Από την άλλη πλευρά η ασφαλέστερη ώρα να κάνει κάποιος την δουλειά του το πρωί στο Βόλο είναι μεταξύ 9:30 και 10:00 η ώρα όπου καταγράφονται τα λιγότερα ατυχήματα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.