Παλλαϊκό αίτημα η κατάργηση των διοδίων Μοσχοχωρίου

Μεγάλη συγκέντρωση κατοίκων με ένταση κατά του Κώστα Αγοραστού

Μεγάλη συγκέντρωση, με συμμετοχή πάνω από 1000 κατοίκων του Στεφανοβικείου, του Ριζομύλου και του Βελεστίνου πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στα διόδια του Μοσχωρίου, που άνοιξαν συμβολικά μεταξύ 6 το απόγευμα και 8 το βράδυ, όπου διατρανώθηκε το παλλαϊκό αίτημα όλων για κατάργηση των διοδίων, ώστε να σταματήσουν τα τροχαία δυστυχήματα στην παλιά εθνική οδό Βόλου – Λάρισας, όπου πρόσφατα έχασαν τη ζωή τους τρία να παιδιά από τα δύο πρώτα χωριά. Η οργή, ο θυμός και ο πόνος των κατοίκων ήταν μεγάλη με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν αρχικά κατά του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, που έδωσε το παρών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ έγινε γνωστό ότι τη Δευτέρα θα γίνει σύσκεψη με τη συμμετοχή βουλευτών Βόλου και Λάρισας, του περιφερειάρχη νυν και νέων δημάρχων της περιοχής και εκπροσώπους της εταιρίας εκμετάλλευσης των διοδίων για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Από τις 6 το απόγευμα πολλές εκατοντάδες κατοίκων συγκεντρώθηκαν στα διόδια και διένειμαν στους οδηγούς (που περνούσαν χωρίς να πληρώσουν το αντίτιμο), φυλλάδια που είχαν τίτλο «φτάνει πια, όχι άλλο αίμα στον παλιό δρόμο Βόλου – Λάρισας», αλλά και το αίτημα για κατάργηση των διοδίων για να μη χαθούν άλλες αθώες ψυχές στο βωμό των οικονομικών και άλλων συμφερόντων.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Μαγνησίας Αλ. Μεϊκόπουλος, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Πάρις Μουτσινάς, εκπρόσωποι της Ζέττας Μακρή, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Ελένη Λαΐτσου και ο νέος δήμαρχος Δημήτρης Νασίκας.

Κλίμα έντασης
Στη θέα του περιφερειάρχη Θεσσαλίας στο χώρο συγκέντρωσης ορισμένοι κάτοικοι και συγκεντρωμένοι (μεταξύ των οποίων και ο θείος των δύο κοριτσιών – θύματα του δυστυχήματος από το Στεφανοβίκειο και ο πατέρας του 20χρονου από το Ριζόμυλο) ξέσπασαν εναντίον του, αποδίδοντάς του ευθύνη για τον θάνατο των τριών νέων παιδιών, τον αποδοκίμασαν και του ζήτησαν να πάει στο σπίτι του.

Αρχικά ο περιφερειάρχης ανταπέδωσε τα «πυρά», λέγοντας ότι είναι «κατευθυνόμενοι» γνωστού τηλεοπτικού καναλιού, αλλά στη συνέχεια προσπάθησε να τους εξηγήσει πως έχει η κατάσταση. Όμως δέχτηκε την οργή αρχικά του θείου των δύο αδικοχαμένων κοριτσιών που του είπε ότι τόσα χρόνια δεν έχει κάνει τίποτα για το χρόνιο πρόβλημα, ενώ στη συνέχεια ο πατέρας του 20χρονου από το Ριζόμυλο, που οδηγούσε το μοιραίο αυτοκίνητο, του ζήτησε να του φέρει το παιδί του πίσω και του είπε ότι αν ήταν δικά του τα παιδιά θα είχε κλείσει τα διόδια.
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου και τόνισε ότι ο ίδιος δεν είναι υπεύθυνος για την αλλαγή στη σύμβαση παραχώρησης που έγινε στο τέλος του 2013, που επέφερε κατακόρυφη αύξηση στην τιμή των διοδίων. Κατηγόρησε δε μερίδα των συγκεντρωμένων ότι λαϊκίζουν.

Με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων, ειδικά των μελών της συντονιστικής επιτροπής αγώνα, ο περιφερειάρχης μετακινήθηκε, αφού στη διαδρομή του επιτέθηκαν συγκεντρωμένοι και τον κατηγόρησαν ότι είναι υπεύθυνος που εγκαταστάθηκαν τα διόδια Μοσχοχωρίου στη σημερινή τους θέση. Ο Κώστας Αγοραστός απάντησε ότι ψήφισε στη Βουλή την αρχική σύμβαση που προέβλεπε χρέωση ανάλογα με τη διανυόμενη απόσταση και όχι τη μετατροπή της το 2013 που πλέον η διέλευση κοστίζει 4 € για τα αυτοκίνητα.

«Όλοι μαζί για την κατάργηση των διοδίων»
Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Κ. Αγοραστός τόνισε ότι έχουν δίκιο, διότι στα δύο χωριά υπάρχει πόνος και έπρεπε να διαμαρτυρηθούν σε κάποιον. Όπως ανέφερε γνωρίζει ότι υπάρχει οργή, αγανάκτηση, θυμός και λύπη και τόνισε ότι η παρουσία του στη συγκέντρωση των κατοίκων οφείλεται στην πίστη του ότι πρέπει να καταργηθούν τα διόδια ή να βρεθεί μια λύση με τη μείωση της τιμής τους.
«Η ΠΑΘΕ δεν είναι αρμοδιότητας της Περιφέρειας, για να κλείσει τα διόδια, αν ήταν θα το είχε κάνει», τόνισε ο περιφερειάρχης, που χαρακτήρισε δίκαιες τις αντιδράσεις των κατοίκων.

Διαβεβαίωσε δε ότι είναι στο πλευρό των κατοίκων γιατί είναι με το μέρος τους και για τον κοινό αγώνα που πρέπει να γίνει. Ξεκαθάρισε δε ότι το αποτέλεσμα δεν μπορεί να το φέρει μόνος του, αλλά πρέπει να συσπειρωθούν όλοι μαζί. Τέλος, έκανε λόγο για μια μεγάλη και πρωτοφανή συγκέντρωση που λέει όχι στα διόδια και αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα της κινητοποίησης.

«Σύσκεψη για κατάργηση των διοδίων»
Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνει σύσκεψη, στην οποία θα κληθούν οι βουλευτές όλης της Θεσσαλίας και ειδικά της Μαγνησίας και της Λάρισας, νομοί που επλήγησαν περισσότερο, οι νυν και οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και στελέχη της εταιρίας εκμετάλλευσης των διοδίων.
Το θέμα της σύσκεψης θα είναι η κατάργηση των διοδίων ή να μειωθεί δραματικά η τιμή τους ή να βρεθεί λύση να περνά από την νέα εθνική οδό ο μεγάλος όγκος των φορτηγών για τους συγκεκριμένους ευνόητους λόγους του υψηλού κόστους.

Ο Κώστας Αγοραστός τόνισε προς τους συγκεντρωμένους ότι εμπιστεύεται τους κατοίκους που πρέπει να αναλάβουν την πρωτοβουλία των συναντήσεων και η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα είναι συμπαραστάτης. Η συνάντηση της Δευτέρας θα γίνει στην Περιφέρεια ή στο Δημαρχείο Ρήγα Φεραίου στο Βελεστίνο, ανέφερε ο Κ. Αγοραστός.
Από την πλευρά της η βουλευτής Μαγνησίας των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη, τόνισε προς τους κατοίκους ότι πρέπει να είμαστε όλοι μαζί για να δοθεί το μήνυμα, γιατί το αίτημα είναι κοινό και εν πάρουν κόμματα και χρώματα. Όπως ανέφερε ο υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης δεν είναι θετικά διακείμενος και για να καμφθεί πρέπει να ενωθούν φορείς και κάτοικοι όλοι μαζί, για να καταλάβει ότι το αίτημα είναι σοβαρό, είναι κοινό, παλλαϊκό και πρέπει να ικανοποιηθεί.

Κοινό αίτημα η κατάργηση
Η βουλευτές Μαγνησίας ων ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη εξέφρασε την οδύνη της για ον άδικο χαμό των τριών νέων παιδιών αι τόνισε ότι αν δεν ληφθούν εδώ και τώρα άμεσα μέτρα, εξέφρασε φόβο ότι θα υπάρξουν και άλλα θύματα. Επέρριψε δε αποκλειστική ευθύνη για την εξέλιξη αυτή στην κυβέρνηση που ψήφισε το επαίσχυντο αυτό νομοσχέδιο στο τέλος του 2013.
Αυτό που πρέπει να είναι το αίτημα είναι η κατάργηση των διοδίων και πρέπει να διατυπωθεί συλλογικά, διότι είναι ένα θέμα που δεν χωράει κομματικές αντιπαλότητες ή πολιτικέ αντιπαραθέσεις, ανέφερε. Η βουλευτής χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία της δημάρχου Ελένης Λαΐτσου για τη σύσκεψη, για να συναποφασίσουν τι μπορεί να γίνει, μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κάνοντας ακόμη και κοινό διάβημα στον υπουργό.

Η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Ελένη Λαΐτσου, τόνισε ότι λίγες μέρες πριν χάθηκαν τρεις νέοι άνθρωποι που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο. Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου θρηνεί, ο πόνος είναι μεγάλος, οργανώσαμε αυτή τη μεγάλη κινητοποίηση ια να στείλουμε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πάει άλλο και πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση, Και η λύση είναι μια η κατάργηση των διοδίων του Μοσχοχωρίου ή η ελαχιστοποίηση του αντιτίμου με ταυτόχρονη απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων στην Παλιά Εθνική Οδό Βόλου – Λάρισας. Είναι τα πιο ακριβά διόδια κατά μήκος της ΠΑΘΕ, από την Αθήνα ως τη Θεσσαλονίκη, ανέφερε και τόνισε ότι ζήτησε να γίνει σύσκεψη όλων των αρμόδιων τοπικών φορέων, παρουσία και εκπροσώπου του υπουργείου για να βρεθεί λύση.

Ο Γιώργος Καλαμπακιώτης, πρόεδρος των επαγγελματιών του Δήμου Ρήγα Φεραίου, επισήμανε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε τα διόδια να καταργηθούν και θα πρέπει βουλευτές, περιφερειάρχης και δήμαρχοι της Μαγνησίας και της Λάρισας να το καταφέρουν, γιατί στην παλιά εθνική οδό Βόλου – Λάρισας σκοτώνονται παιδιά.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.