Συντονισμός Περιφερειακής Ενότητας – Α.Σ. Πηλίου για τη δακοκτονία

Με τον πρόεδρο και τον διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων κ.κ. Γιάννη Διανελάκη και Τάσο Ψοφογιώργη, αλλά και τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας κ. Κάπελα, για τον καλύτερο συντονισμό με αφορμή την έναρξη του προγράμματος της δακοκτονίας για το έτος 2016, συναντήθηκε σήμερα Δευτέρα στο γραφείο της στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, παρουσία του Περιφερειακού Συμβούλου και εντεταλμένου συμβούλου Αγροτικής Οικονομίας κ. Βασ. Χατζόπουλου και του Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕΜΣ κ. Νίκο Λιάνου.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως σε θέματα όπως, ενέργειες προετοιμασίας ενόψει του προγράμματος, καλύτερος συντονισμός μεταξύ Περιφερειακής Ενότητας και αγροτών, στα μειωμένα κονδύλια και στη διαδικασία της τοποθέτησης δακοπαγίδων. Τονίσθηκε ότι η παραγωγή φέτος αναμένεται να είναι καλή εφόσον βέβαια δεν διαφοροποιηθούν οι καιρικές συνθήκες μέχρι την άνθηση και δέσιμο του καρπού.

Οι εκπρόσωποι των προαναφερόμενων Αγροτικών Συνεταιρισμών ζήτησαν μεταξύ άλλων να δοθούν από το Υπουργείο περισσότερα κονδύλια για να γίνουν και περισσότεροι ψεκασμοί για την προστασία των αγροτικών προϊόντων, ούτως ώστε να μπορέσουν να τα πρωθήσουν σε αγορές και να εξασφαλίσουν κάποια έσοδα, τα οποία θα τους επιτρέψουνε να αποπληρώσουν σημαντικό μέρος των οφειλών τους. Σε αυτό το σημείο τονίστηκε ότι τα κονδύλια για το πρόγραμμα δεν επαρκούν ώστε να πραγματοποιηθούν αρκετοί ψεκασμοί και για αυτό το λόγο θα καταβληθεί προσπάθεια από την αρμόδια ομάδα έργου της ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων να πραγματοποιηθούν εστιασμένοι ψεκασμοί στις περιοχές που θα είναι εμφανώς υψηλό το ποσοστό δάκων. Με αυτό τον τρόπο αναμένεται να επιτευχθή η αναχαίτιση της επέκτασης των εστιών του δάκου σε γειτονικές περιοχές. Επίσης στάθηκαν στο θέμα των δακοπαγίδων λέγοντας πως είναι απόλυτα χρήσιμη η τοποθέτησή τους και τέλος ότι η συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων είναι δεδομένη.

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη σχολίασε πως για την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων και για την Περιφέρεια Θεσσαλίας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η προστασία της αγροτικής παραγωγής. Για αυτό θα υπάρξουν στοχευμένες ενέργειες, έγκαιρες παρεμβάσεις και θα καταβληθούν προσπάθειες, ώστε με σύμμαχο και τις καιρικές συνθήκες το αποτέλεσμα να είναι θετικό για τους αγρότες και παραγωγούς του Νομού μας, όπως συνέβη και πέρυσι με τις έγκαιρες ενέργειες μας.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές Μαρτίου η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων με αφορμή την έναρξη χρήσης του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) για τη Δακοκτονία έτους 2016 έχει προχωρήσει στην ενημέρωση των ενδιαφερομένων ότι για τη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς για την ανάδειξη εργολάβων παγιδοθεσίας και εφαρμογής ψεκασμών κατά του δάκου της ελιάς την ελαιοκομική περίοδο 2016 οι προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr, του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. στην Ελληνική γλώσσα, σε ηλεκτρονικό φάκελο, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο Ν. 4155/2013(ΦΕΚ 120Α/29-5-2013), στο άρθρο11 της ΥΑΠ1/2390/2013 (ΦΕΚΒ/2677/21-10-2013) «Τεχνικές λεπτομέρειες και διαδικασίες λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.), στο Π.Δ.60/2007 και στο Π.Δ.118/2007.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.