ΕΓΕ Βόλου: Δεν σιωπούμε, λέμε ΟΧΙ στη βία κατά των Γυναικών

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η ολομέλεια του παραρτήματος Βόλου της οργάνωσης «Ενωση Γυναικών Ελλάδας» σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει :
Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και ύφεσης, η αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας ,λεκτικής, σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης γυναικών, οξύνεται με ανατριχιαστικό ρυθμό.
Η βία είναι τραυματική εμπειρία για κάθε άνδρα, γυναίκα ή παιδί, αλλά η βία λόγω φύλου, που αφορά συχνότερα σε πράξεις που διαπράττουν άνδρες κατά γυναικών και κοριτσιών, αντικατοπτρίζει και παράλληλα ενισχύει τις ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών και θέτει σε κίνδυνο την υγεία, την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια και την αυτονομία των θυμάτων της.

Η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών είναι απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθεί πραγματική ισότητα των φύλων και απαιτεί την κινητοποίηση όλων μας. Χρειάζεται ο συνδυασμός μέτρων υποδομής, νομικών και δικαστικών μέτρων, μέτρων εφαρμογής του νόμου, εκπαίδευσης και άλλων συναφών συντονισμένων ενεργειών. Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι ιδιωτική υπόθεση. Είναι απόλυτη ανάγκη να μπει ένα τέλος στην ανοχή της κοινωνίας στη βία, τον στιγματισμό και την ενοχοποίηση των θυμάτων. Για να «σπάσει η σιωπή» των γυναικών οι οποίες υφίστανται την ανδρική βία απαιτείται η υποστήριξη των θυμάτων καθώς και η πρόληψη του φαινομένου. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας εναντίον των γυναικών με στόχο και όραμα την γυναικεία αξιοπρέπεια διεκδικούμε:
• Μέτρα πρόληψης για την καταπολέμηση αρνητικών στερεοτύπων που μπορούν να οδηγήσουν στην άσκηση έμφυλης βίας κατά γυναικών και κοριτσιών. Ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, και ειδικό μάθημα στα σχολεία για την ισότητα των φύλων και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
-Διάθεση πόρων για επέκταση και λειτουργία Συμβουλευτικών Κέντρων και Ξενώνων για γυναίκες θύματα κακοποίησης σε κάθε δήμο, με δωρεάν νομική, ψυχολογική υποστήριξη και θεραπεία.

– Δημιουργία ειδικών μονάδων για περίθαλψη και προσωρινή παραμονή τουλάχιστο για 24 ώρες σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο.

-Προσαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας και των μηχανισμών επιβολής του νόμου ώστε να αντιμετωπίζουν με συντονισμένο τρόπο την έμφυλη βία, αλλά και συμβολή στην καταπολέμηση των νέων μορφών έμφυλης βίας, π.χ. τη διαδικτυακή βία και την ψηφιακή παρενόχληση.

-Τη σύσταση Ειδικών Αστυνομικών Μονάδων άμεσης επέμβασης σε περιπτώσεις ενδο-οικογενειακής βίας για την προστασία των θυμάτων και την παραπομπή τους σε υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων, και όχι στάση αναμονής μέχρι το θύμα να αναζητήσει μόνο του βοήθεια. Παράλληλα, την παροχή ειδικών θεραπευτικών προγραμμάτων προς τους δράστες των περιστατικών.
Ως γυναίκες και ως μέλη του Παραρτήματος Βόλου της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος «δεν σιωπούμε, λέμε ΟΧΙ στη βία κατά των Γυναικών» και αγωνιζόμαστε για την εξάλειψή της, επιδιώκοντας πιο στενή και διαρκή συνεργασία με όλες τις δομές του κράτους και της αυτοδιοίκησης που έχουν δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.