Θα εξεταστεί χρηματοδότηση του έργου της Κάρλας απ΄ το «Πράσινο Ταμείο»

Όπως τονίστηκε σε συνάντηση των βουλευτών Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ με τον αναπληρωτή Υπ. Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη

Συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη είχαν οι βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Δανάη Τζήκα, Κώστας Δελημήτρος, Κατερίνα Παπανάτσιου και Μάκης Μπαλλής, την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε κυρίως το θέμα των μεγάλων έργων με περιβαλλοντικό χαρακτήρα στην Μαγνησία, η ολοκλήρωση των οποίων εκκρεμεί, όπως η λίμνη Κάρλα και το Φράγμα Παναγιώτικο.
Όπως αναφέρεται σε σχετική κοινή ανακοίνωση των βουλευτών, «σχετικά με το πολύπαθο έργο της ανασύστασης της λίμνης Κάρλας επεσήμαναν στον Υπουργό την επιτακτική ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 1999 και ενώ αναμενόταν να έχει συντελεστεί σε ποσοστό πάνω από 90% μέχρι τα τέλη του 2013, και παρά τις επανειλημμένες Ερωτήσεις των βουλευτών Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, φτάσαμε σήμερα λόγω ολιγωρίας της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας να αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο της μη έγκαιρης ολοκλήρωσής του μέχρι το τέλος του 2015 (προθεσμία παράδοσης), γεγονός που θα επιφέρει απώλεια ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 184 εκ. ευρώ και επιβολή προστίμων στη χώρα. Επεσήμαναν την μείζονα περιβαλλοντική και παραγωγική σημασία του έργου και τις ευθύνες των μέχρι σήμερα υπεύθυνων τόσο σε κεντρικό όσο και περιφερειακό-τοπικό επίπεδο για τις καθυστερήσεις στο έργο και για τα προβλήματα στην τροφοδοσία του με επαρκείς και κατάλληλες ποσότητες νερού. Ζήτησαν τη δική του συνδρομή τόσο για την χρηματοδότηση του έργου ολοκλήρωσης (η χρηματοδότηση είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομίας και Υποδομών ενώ μέρος της αφορά και το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης), όσο -κυρίως- να εξετάσει τη δυνατότητα εξασφάλισης των αναγκαίων πόρων που απαιτούνται άμεσα, προκειμένου να γίνουν τεχνικές παρεμβάσεις και ενέργειες, που θα διασφαλίσουν τον εμπλουτισμό της Κάρλας με νερό κατάλληλης ποιότητας. Ο Υπουργός απάντησε ότι κατανοεί τη σοβαρότητα και θα εξετάσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης από το “πράσινο ταμείο”.
Για το «Παναγιώτικο»
Αναφορικά με το φράγμα Παναγιώτικο, οι βουλευτές ενημέρωσαν τον Υπουργό για τις σοβαρές κατασκευαστικές του αστοχίες και τα σοβαρά ερωτήματα που έχουν προκύψει σε ότι αφορά στην εκτέλεσή του, στη μελέτη και στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με αποτέλεσμα σήμερα να χάνονται τεράστιες ποσότητες νερού λόγω των διαρρηγμένων ζωνών στα δύο αντερείσματα του Φράγματος, με πιθανό κίνδυνο θραύση της κατασκευής αλλά και σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση των οικισμών του Νοτίου Πηλίου στο άμεσο μέλλον ενόψει της θερινής περιόδου. Ο κ. Τσιρώνης απάντησε ότι η χρηματοδότηση ενδεχόμενων παρεμβάσεων στο φράγμα δεν είναι της δικής του αρμοδιότητας, παρά μόνο η αντιμετώπιση τυχόν περιβαλλοντικών συνεπειών, θα συνδράμει δε θεσμικά σε ζητήματα διαχείρισης του υδατικού δυναμικού της περιοχής.
Επίσης, στη συζήτηση τέθηκε υπ’ όψιν του Υπουργού το πρόβλημα υποστελέχωσης του Δασονομείου Σκιάθου σε συνδυασμό με το εκτεταμένο φαινόμενο παράνομης υλοτόμησης στα δάση των Σποράδων, αλλά και του Πηλίου γενικότερα. Ο κ. Τσιρώνης απάντησε ότι το πρόβλημα είναι γνωστό, αλλά για την ενίσχυση του Δασονομείου με έμψυχο υλικό, θα γίνει προσπάθεια μερικής αντιμετώπισης για την ώρα, στο πλαίσιο των συνολικών προσλήψεων που έχουν προβλεφθεί για το 2015.
«Θα περιφρουρηθεί η προστασία του περιβάλλοντος»
Τέλος, οι βουλευτές επεσήμαναν στον Υπουργό τον κίνδυνο να περάσει σε ιδιώτες το έργο των επιθεωρητών περιβάλλοντος, με βάση σχέδιο προεδρικού διατάγματος που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο κ. Τσιρώνης απάντησε ότι η σοβαρή υπόθεση της προστασίας του περιβάλλοντος όχι μόνο θα περιφρουρηθεί, αλλά θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για την ενίσχυση του σώματος των επιθεωρητών περιβάλλοντος και την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού, ενώ στις προθέσεις του Υπουργείου είναι να καταστήσει την προστασία του περιβάλλοντος υπόθεση της κοινωνίας, των συλλογικών φορέων της και των ευαισθητοποιημένων πολιτών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.